Buffer

Het laatste wat we van Veni Domine hoorden was het album “Tongues” uit 2007. Daarna werd het akelig stil rond deze Zweedse progressive doom metalband. Wat is er in de afgelopen 6 jaar gebeurd?

 

We hebben eerst enkele shows gespeeld, maar verder konden we niet veel doen. We waren toen namelijk maar met z’n drieën (Thomas Weinesjö op drums, Torbjörn Weinesjö op gitaar en de zanger Fredrik Ohlsson) en we wisten niet goed welke kant we op wilden met de band. Bovendien werd Fredrik ziek. Soms gingen we gewoon zitten afwachten. Maar we hebben nu weer twee nieuwe bandleden, te weten Olov Anderson op toetsen en Klas Petterson op de basgitaar. Twee à drie jaar geleden waren we er weer klaar voor om de studio in te gaan, maar we vonden toen dat we eerst op zoek moesten gaan naar een nieuw geluid voor de band, zodat we als band naar de studio konden gaan en niet als afzonderlijke muzikanten.

 

Dus het duurde zo lang omdat jullie de creativiteit kwijt waren?

Ja en nee. We moesten eigenlijk een beetje herontdekken waar het met onze band om ging, waarom we deden wat we deden. We konden het niet precies doen zoals vroeger, we moesten ons eigen geluid terugvinden. Iets waar iedereen tevreden over was en trots op kon zijn. Het was dus gedeeltelijk het creatieve proces, maar ook om onszelf terug te vinden.

 

Is de muziek daardoor veel veranderd?

We hebben ons wel uitgestrekt naar een nieuwe sound, maar veel mensen zeggen dat we nog steeds hetzelfde klinken. Volgens de nieuwe bandleden, die niet meegedaan hebben met de oude albums, is het een soort opsomming van wat we in het verleden hebben gedaan. Alle aspecten van de oude nummers zijn er nog steeds. Je zult het zeker herkennen, maar het klinkt natuurlijk wel nieuw en fris.

 

Je noemde dat Fredrik ziek werd. Wat had hij precies?

Dat is in het Zweeds al lastig uit te leggen, dus in het Engels is het helemaal niet te doen. Er was iets met zijn maagzuur in zijn keel, waardoor zijn stembanden werden beschadigd. Zoiets.

 

Gaat het nu wel goed met hem?

Ja, hij is weer helemaal beter. Hij haalt de hoge noten niet meer zoals vroeger, maar dat kan ook door zijn leeftijd komen. Als je ouder wordt, verandert je stem natuurlijk.

 

Jullie hebben een nieuw album opgenomen. Hoe ging dat precies?

562511_497621556954298_1022420844_nZoals gezegd hadden we twee à drie jaar geleden al willen opnemen. We hadden toen al een aantal nummers geschreven, maar we vonden dat we toen even een stapje terug moesten nemen en eerst even goed oefenen. Ook schreven we thuis nieuwe nummers en die moesten natuurlijk ook worden geoefend. Verder wilden we Fredrik meer laten deelnemen in het schrijfproces, zoals we in de begindagen ook deden. Onze nieuwe toetsenist en bassist mochten ook meedoen. Ik heb thuis een studio en we hebben in onze oefenruimte ook opname-apparatuur neergezet. Dat noemen we Cel 9. Daar hebben we alle drums opgenomen. Soms speelden we samen en namen we een gedeelte op. We hebben steeds één nummer tegelijk gedaan.

 

Is er al een release datum bekend voor het nieuwe album?

Nee. Ik heb net gebeld met MCM en zij hebben ons in contact gebracht met Massacre. Die verzorgt de release, maar ze konden ons nog geen datum vertellen.

 

De opnames zijn dus al wel klaar?

Ja, alles is klaar, gemixt en al. Zelfs het artwork voor het hoesje is al klaar, we wachten alleen nog op de release. Het enige wat nog moet gebeuren is het “saaie” gedeelte, we moeten nog beslissingen nemen voor de bandfoto’s en zo.

 

Maar het wordt toch nog wel dit jaar?

Dat mogen we wel hopen, ja. Meer kan ik er op dit moment nog niet over zeggen.

 

Ook geen titel?

Nou, vooruit. Speciaal voor RockLife hebben we zojuist toestemming van MCM gekregen om de titel te verklappen. De titel wordt….*tromgeroffel*… “Light”!

 

Hebben jullie nog opgetreden sinds 2007?

45029_121063847943406_3051661_nWe hebben een optreden gedaan op een festival in Duitsland genaamd Metalfest. Daarna hebben we nog een akoestische show gedaan. Dat was erg leuk, hopelijk doen we dat vaker.

 

Waar gaan de teksten over op het nieuwe album?

De teksten van Veni Domine zijn altijd al heel apocalyptisch geweest, over het boek Openbaring en zo. Tegenwoordig hebben we het meer over het dagelijks leven.

 

Ik kan me een leuk optreden van jullie herinneren in 1996 in Zwolle. Toen trok Fredrik per ongeluk de plug uit zijn microfoon.

Ja, er waren toen problemen met het electrische systeem. Mijn gitaar apparatuur deed ook vreemde dingen. Het ging steeds heen en weer tussen clean en overstuurd. We zijn overigens wel eerder in Nederland geweest. We zouden een keer in Steiger 14 spelen, maar we kregen toen een fax (we hadden toen nog geen e-mail) dat daar een aanslag was gepleegd met molotov-cocktails. Het was volledig uitgebrand toen we daar aankwamen en daarom moesten we in Utrecht gaan spelen bij God’s Pleasure.

 

Oh ja, het God’s Pleasure festival in 1993.

Klopt, daar speelde ook Decision-D en de Amerikaanse band Betrayal. Leuke lui waren dat! Dat was een leuk optreden, daar hebben we goeie herinneringen aan.

 

Hebben jullie nog plannen voor de nabije toekomst?

We hebben nog geen optredens in de planning staan. We worden wel veel gevraagd, maar hebben nog niks toegezegd. We praten en denken er wel veel over. Het wordt nog een hele operatie om dit “oude slagschip” weer aan het varen te krijgen. We zouden wel graag weer willen gaan optreden. Er is niets leukers dan optreden.

 

Jullie moeten me beloven dat jullie terugkomen naar Nederland met de nieuwe cd.

Dat zouden we heel fijn vinden. Het is veel te lang geleden dat we bij jullie zijn geweest.

 

Hebben jullie nog wat te zeggen tegen onze lezers?

Veni DomineWe hebben ons altijd thuis gevoeld in Nederland. We zijn al bezig sinds 1987 en we hebben altijd goede banden gehad met de Nederlanders. We zouden graag eens terug willen komen en iedereen begroeten. En dan doen we natuurlijk een heel slecht optreden. We kunnen haast niet wachten om jullie ons nieuwe album te laten horen. We zijn nog nooit eerder zo tevreden geweest over een album als bij deze. Het is al heel wat maanden geleden dat het album werd gemixt, maar we zijn er nog steeds erg blij mee. Onze drummer Thomas is een behoorlijk professionele muzikant en zelfs hij vindt het goed klinken.

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.