Recensie Veni Domine - "Light"
9.3Totale score
Waardering gebruiker: (3 Stemmen)
4.7
Buffer

Veni Domine - LightHet gezegde “wijsheid komt met de jaren” gaat voor de meeste bands niet op. Meestal is een band na 3 à 4 albums wel opgebrand en alles wat daarna komt is vaak een slap aftreksel van wat de band ooit was. Dat geldt echter niet voor Veni Domine, een band die net als een goede wijn met de jaren alleen maar beter is geworden.

Na het laatste studio-album “Tongues” uit 2007 heeft de band lange tijd niets meer van zich laten horen. Hoe dat kan lees je in ons interview elders op deze site. De heren hebben in die 7 jaar echter bepaald niet stilgezeten. Het nieuwe album “Light” is een langdurig project geworden en dat is dan ook te horen!

Het openingsnummer “In Memoriam” (dat meteen ook het langste nummer is met 11:55 minuten) zet meteen de toon met een sprookjesachtige sfeer en de geweldige vocalen van Fredrik Sjöholm (die meteen ook weer aan Geoff Tate (ex-Queensrÿche) doen denken) voelen aan als honing op de tong.

Muzikaal is het album onder te verdelen in twee helften, waarvan de eerste bijna hypnotisch wordt afgesloten door het meeslepende “Where the Story Ends”. De tweede helft wordt ingeleid met het korte “Preludium”, waarna er een stukje weergaloos gitaargeweld losbarst in “Last Silence before Eternity”. Als afsluiter heeft Veni Domine een akoestische versie opgenomen van het nummer “Oh Great City”, afkomstig van het debuutalbum “Fall Babylon Fall”. Of deze eigen cover geslaagd is of niet, laat ik aan de luisteraar over.

Het album wordt nergens saai door de afwisselende tempo’s (iets wat de band in het verleden veel minder deed) en daardoor krijgt het album een tint die progressiever dan ooit tevoren is. Ook het gebruik van niet-standaard instrumenten zoals de viool (die natuurlijk ook uit het keyboard van de nieuwe toetsenist Olov Anderson kan komen) en de tamboerijn voegt iets toe waardoor de productie zeer afgerond en compleet overkomt.

Productietechnisch valt er dan ook niets aan te merken, alle instrumenten klinken voortreffelijk. Alle lof hiervoor aan gitarist Torbjörn Weinesjö, die de productie op zich nam.

In de afgelopen jaren is Veni Domine flink gegroeid als band en komt met het album “Light” dan ook keihard terug. Ik vermoed dat deze heren het binnenkort nog erg druk gaan krijgen met touren!

 

Lees ook ons interview met Veni Domine:

http://rocklife.nl/2014/01/veni-domine-moet-nog-even-geduld-hebben/

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.