Buffer

Ondertussen goed twaalf jaar geleden bracht Vardøger de EP ‘Whitefrozen‘ uit. Op dit debuut werd de luisteraar een combinatie van folk- en black metal voorgeschoteld. En hoewel dit zeker geen slechte plaat was, echt vernieuwend was het ook niet. Vervolgens zou het dus jaren lang gaan duren eer er weer iets zou worden uitgebracht. We kunnen alleen maar gokken naar wat er allemaal door de band is ondernomen in die tijd. Eén ding zouden we wel kunnen stellen, ze hebben in ieder geval niet stilgezeten in die tijd. Want van de band die jaren terug ‘Whitefrozen‘ uitbracht is niet veel over. In plaats daarvan heeft Vardøger onlangs een dijk van een album uitgebracht wat gerust een meesterwerk mag worden genoemd.

En hoewel dit album zeker in de categorie ‘extreme metal’ valt zijn de nummers op het album doorweven met verscheidene verrassend mooie melodieën. Deze omlijsten de zo voor het genre herkenbare riffs. Hiernaast zijn er naast de gangbare harsh vocals ook cleane zang te horen van zowel een zanger als een zangeres. Maar denk niet dat dit ook maar iets afdoet aan de zwaarheid van het album. Ghost Notes blijft onmiskenbaar bruut vanaf de eerste noot tot aan de laatste, maar beschikt ook over een unieke variëteit zodat het album werkelijk geen moment gaat vervelen.

Met Ghost Notes betreedt de band een geheel nieuw grondgebied, veel sneller, zwaarder en extremer dan voorheen met de EP. Dit wordt al direct bij het eerste nummer duidelijk. In ‘Amongst the Damned‘ wordt gelijk de toon gezet met een uitgebalanceerde mix van harsh vocals en cleane zang, begeleidt door de zware riffs met een vleugje piano. Ook al is het op zijn eigen manier weer geheel anders dan de overige nummers op het album, toch wordt het al gauw duidelijk dat er een heleboel werk en tijd in het schrijven van de nummers is gaan zitten. Het kent verrassende wendingen die doen terugdenken aan materiaal van de band Kekal, zonder de eigen identiteit te verliezen.
Shine‘ is een snel, zwaar nummer dat wordt gevolgd door ‘Call Your Name‘. En in dit nummer wordt de diversiteit die dit album kenmerkt nog maar eens te meer goed duidelijk. Zware black metal coupletten worden hier afgewisseld door mooie harmonieuze refreinen die haast als popmuziek aandoen. Deze twee nummers worden opgevolgd door ‘Crystal Sky‘ en ‘My Demon‘ en gaande deze tracks lijkt er zich langzaam een weer verandering in de nummers af te tekenen. Liefhebbers van het latere werk van bijvoorbeeld Extol zullen zich hier helemaal in kunnen vinden.
Vervolgens wordt het beste van de vorige tracks gecombineerd en wordt er in ‘CTF,’ ‘Revived‘ en ‘Greatful‘ nog een schepje bovenop gedaan. Het heeft de cleane zang, de tempowisselingen, de harsh vocals, en de refreinen. Wat dat betreft zit er een mooie opbouw in de volgorde zoals deze op het album gepresenteerd wordt. Eerst maak je kennis met de verscheidene onderdelen die men te bieden heeft, en vervolgens wordt alles als een uitgebalanceerd geheel op de luisteraar afgevuurd. Het tempo gaat er nog even lekker in met de titeltrack van het album, om daarna af te sluiten met ‘Starbreather‘. Hierin worden alle registers opengetrokken. Het biedt een lekkere mix van melodie, geweldige riffs, prima leads en uitstekende vocalen om vervolgens te eindigen met een koor van stemmen.

Het is zonder enige twijfel dat Vardøger hiermee een heel sterk album heeft afgeleverd. Je kunt gerust concluderen dat Vardøger zichzelf helemaal opnieuw heeft uitgevonden met Ghost Notes. Het is zo divers geworden dat er voor iedereen iets in zit, of je nu houdt van black metal, van progressieve metal, of toch meer avant-garde metal. Of je nu houdt van verscheidenheid, wat uitstapjes en experimenten, of gewoon van rechttoe rechtaan brutaliteit in je metal, je zult niet worden teleurgesteld. Het houdt eigenlijk maar één ding te wensen over. Dat het niet weer zo lang zal duren eer ze weer iets zullen uitbrengen.

s668101104760008790_p1_i3_w960

Tracklist:

1. Amongst the damned
2. Shine
3. Call Your name
4. Crystal Sky
5. My demon
6. CTF
7. Revived
8. Greatful
9. Ghost Notes
10. Starbreather

Vardøger - Ghost Notes
Cijfer9.5
9.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0.0

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.