Buffer

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd">

Seven Spirits Burning is een nieuwe band van Nederlandse bodem. De band omschrijft zichzelf als Post-Hardcore, en heeft onlangs hun debut EP Brain Surgery uitgebracht. Tijd voor een nadere kennismaking:

De band heet Seven Spirits Burning, wat betekent deze naam? En hoe is deze bandnaam ontstaan?

Levi: Seven Spirits Burning is de titel van een theologisch boek van John Crowder, een zeer inspirerende schrijver en spreker in ons persoonlijk leven. Dit boek gaat over de zeven openbaringsvormen van de Heilige Geest. In Openbaringen 4:5 worden die ook wel de zeven geesten van God genoemd. De titel van dit boek klonk lekker stevig in onze oren, een toepasselijke naam voor een hardcore band.

Hoe kan de band zichzelf het beste omschrijven?

Jonathan: Muzikanten die God willen aanbidden met harde en rauwe muziek.

Seven Spirits Burning is een nieuwe naam binnen de bestaande (post) Hardcore scene. Hoe wil de band zich gaan onderscheiden van andere bands binnen de scene?

Levi: We zijn er niet op uit om ons te onderscheiden van andere artiesten of om op te vallen. We houden van het muziek maken. Als er toevallig mensen zijn die daar graag naar luisteren is dat mooi meegenomen en daar zijn we dankbaar voor.

Jonathan: Ons doel is niet om op te vallen, maar ik denk dat we dat automatisch toch wel doen. Als christelijke band onderscheid je jezelf natuurlijk al van de meerderheid aan seculiere bands. Maar ook binnen de christelijke scene onderscheiden we onszelf, doordat we anti-religieus zijn. We geloven 100% in de genade van Jezus Christus en niet in prestatiegerichte godsdienst. Daarbij willen we zo weinig mogelijk meegaan in wat populair is. We willen ons eigen ding doen. De muziekscène kent een hoop ongeschreven regels. Hoe vaak ik bijvoorbeeld de boodschap heb gehoord: ‘What does not kill you makes you stronger’. Daar geloof ik niet in. Sociaal gewenste moralen als deze doorbreken we graag.

De EP Brain Surgery heeft een handgeschilderde cover. Wie is de illustrator van het artwork?

Levi: Timon Kokott. Hij heeft nog veel meer werk op zijn naam staan. Je kunt hem gemakkelijk op Facebook vinden, en dat zelf bekijken.

De EP gaat niet over een letterlijke hersenoperatie. Wat is de achterliggende gedachte achter de naam van de EP?

Levi: De hersenoperatie is een metafoor voor het vernieuwen van je denken, datgene waar Paulus het over heeft in Romeinen 12:2. Vernieuwing van denken zodat je de goedheid van God leert kennen. De vernieuwing van denken heeft te maken met het loslaten van de religieuze tradities uit het Oude Verbond, en stappen zetten in het bewustzijn van de genade van God uit het Nieuwe Verbond, waar we nu in leven.

Jonathan: Een vernieuwing van het denken van religie naar genade, van angst op grond van maatstaf naar onvoorwaardelijke genade en liefde, kracht.

Tekstueel liegt de tekst er niet om. Ik zal zeggen dat het behoorlijk radicaal is en het zet ook sommige gedachtegangen op zijn plek. Licht eens toe, waar gaat jullie muziek over? Heeft de tekst nog een bepaald doel?

Het hoogste doel van de tekst is het prikkelen van religieuze mensen. Ik wil dat ze geconfronteerd wordt met hun eigen denken. Het godsbeeld van de meeste christenen is sterk vertekend door oud wettisch denken, gebaseerd op de Oudtestamentische geschriften. De kerk leert ze geloven dat ze door Jezus’ offer aan het kruis onvoorwaardelijk gered zijn , maar vervolgens mixen ze die genade met de wetten uit het Oude Verbond om het weer voorwaardelijk te maken. Daardoor denken zij het opnieuw zelf te moeten gaan doen: heilig leven, hard werken, terwijl Jezus al hun zegeningen al heeft verdient en al hun falen op zich heeft genomen. God kijkt niet meer naar jouw prestaties, maar naar Jezus’ prestaties. Dat is de boodschap die we zouden moeten geloven, maar dat oude wettische denken maakt die boodschap krachteloos. De focus komt weer op menselijke prestaties terecht en daar gaat het altijd fout.

Onze teksten zijn voortdurend gericht op het maken van het onderscheid tussen de wet van het Oude Verbond en de genade van Jezus, simpelweg omdat we vol zijn van die boodschap.

Jonathan: We willen duidelijk laten zien waar we in geloven. Iedereen heeft een nood. We geloven dat het antwoord op die nood altijd bij Jezus ligt. Je kunt in de politiek vluchten of naar de wet, maar het zal je niet redden. Dat maakt je kapot. Het vraagt dingen van jou die je niet kunt beantwoorden of doen als mens. De wet zal van je eisen zelf te presteren om in je nood te voorzien, maar dat kun je als mens helemaal niet. Maar Jezus heeft al jouw lasten aan het kruis gedragen voordat jij was geboren. Jezus is de enige God die voor jou heeft gepresteerd in plaats van andersom. Dat maakt het Christendom het Christendom en alle andere godsdiensten religie.

Hoe is de band bij elkaar gekomen?

Levi: Eigenlijk bestaat deze band al ongeveer 10 jaar. We speelden vroeger onder de naam Dedicated. We begonnen die band in 2006. We woonden toen allemaal als scholier in Zoetermeer. We speelden punk en screamo. Na 5 jaar stopte de drummer ermee en hield toen alles op. We waren eerlijk gezegd onze eigen muziek nogal zat. Twee jaar geleden begonnen we weer muziek te spelen en te schrijven. Onze muzieksmaak en ons geloof waren behoorlijk veranderd. Sinds we weer bij elkaar zijn spelen we post-hardcore.

Jonathan: Rond de tijd dat ze weer bij elkaar kwamen misten ze een tweede gitarist. Ik ben er toen bij gekomen omdat Burn, een zwager en ook gitarist, zag dat ik een gitarist was voor de metal. Dat miste hij bij andere gitaristen die hij kende. Ik kwam een paar keer mee oefenen. Hij stuurde mij twee bestanden van nummers waar ze toen mee bezig waren. Bij die eerste oefeningen klikte het meteen omdat we elkaar als vrienden en familie al kende, en omdat ik alles goed kon meespelen.

Wie zijn de bandleden?

Levi Remijnse (vocals)
Jonathan Remijnse (gitaar)
Bernhard (Burn) van der Poel (gitaar)
Joel de Jong (drums)
Sjoerd Peters (bass)

Ook al bestaat de band nog niet zo heel lang, je kan wel al spreken van enkele doelen die je graag wilt halen. Wat is het grootste succes tot nu toe voor de band?

Levi: De EP! Voormalige opnames die we deden onder de naam Dedicated, vond ik niet om aan te horen. Dit is de eerste CD waar ik zelf met plezier naar luister. Ondanks dat het nog geen perfecte opname is en ik leerpunten zie voor komend studiowerk, gaat deze EP al mijn verwachtingen te boven.

Waar wil je als band nog een keer een show geven?

Levi: De Christmas Rock Night is persoonlijk mijn favoriete festival. Ik zou me vereerd voelen om daar nog eens te mogen spelen.

Jonathan: Christmas Rock Night! Dat is het enige christelijke festival waar ik me echt thuis voel. Zelfs als er geen vette bands zouden komen, dan zou ik nog steeds als bezoeker gaan. De sfeer en de openheid naar de kracht en gaven van de Heilige Geest heb ik nergens anders zo ervaren.

Is er als band iets wat je zelf nog kwijt wil of wilt vertellen?roulette 222

Jonathan: We zijn nog maar net begonnen. Nieuwe nummers zijn al in de maak. Hierin zetten we een nieuwe stap waarin we hopen de pas uitgebrachte nummers te kunnen overtreffen. De nieuwe nummers worden harder en langer qua tijdsduur.

Levi: Stop thinking, start drinking! Laat alle veroordelende gedachten over jezelf los om lekker te genieten van Gods liefde. Proost!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.