Buffer

Steve_Rowe_-13270_c887Steve Rowe (geboren januari 1965) is de oprichter, bassist en zanger van de Australische Christelijke death metal band Mortification die werd beschouwd als een belangrijke pionier in het genre. Voorafgaand aan de vorming van Mortification was hij actief in de band Lightforce. Hij werd gediagnosticeerd met leukemie in 1997, maar maakte een volledig herstel. Hij is momenteel de eigenaar en hoofd van de Rowe Productions platenlabel. 

We wilde eens weten hoe de Australische pioneer (of The Priest of the underground zoals Steve Rowe zich zelf ziet) terug kijkt op de afgelopen jaren en hoe hij naar de toekomst kijkt.

Beste Steve Rowe, hoe gaat het ermee en hoe voel je je op het moment?

Ik voel me redelijk okay, als je alles op een rijtje zet. Het is erg moeilijk om met een dwarslaesie (verlamming benen) te moeten leven. Zelfs al kan ik lopen, ben ik zeer beperkt in het mobiel zijn. Mijn benen doen vaak erg zeer. Maar als je bedenkt dat ik tot twee keer toe in 1997 en 1998 op een bepaald moment maar twee uur te leven zou hebben volgens de doktoren, dan ben ik enorm blij dat ik nog leef. Ik mag leven om mijn zoon te zien opgroeien, hij wordt volgende week (10 dec.2013) 18 jaar oud en met mijn vrouw Kate ben ik reeds 24 jaar gelukkig getrouwd. Dat alleen is al een grote zegen!

In 1997 is er leukemie geconstateerd, hoe werd er gereageerd vanuit de metal scene (mainstream, seculier) en uit de white metal scene, nadat iedereen iets vernam over deze ernstige ziekte?

Ik kreeg heel veel support van mensen en bands vanuit de hele wereld, dat was gewoon TOP! Bands organiseerden benefietconcerten en fans begonnen wereldwijd te bidden. Onze gemeenteleden waren constant bij ons in deze moeilijke tijd en dat maanden, zo niet jarenlang. Nuclear Blast was ook een zeer grote financiële support en Markus Staiger, de directeur van Nuclear Blast, was een grote hulp in deze tijd. Hij vroeg regelmatig hoe het met me ging en hij heeft mijn vrouw er ook doorheen geholpen. Wat ik wel erg jammer vond en vind is dat de chr. platenmaatschappijen zoals Frontline, Intense Records en Diamante helemaal niets van zich hebben laten horen, ze waren totaal niet geïnteresseerd in ons. Soms zijn christenen Gods grote vijand! Het is jammer maar soms waar!

In 2001 is er bij Chuck Billy (Testament) een weinig voorkomende soort van kanker ontdekt (testiskanker, seminoom). En Chuck Schuldiner, bekend van Death is gestorven aan pneumonie nadat bij hem breinkanker (hersentumor) was geconstateerd. Natuurlijk zijn er veel meer artiesten die ernstig ziek zijn. Bid je bijvoorbeeld voor deze artiesten, vooral omdat je weet waar deze mensen doorheen gaan?

Ik bid veel voor de gehele metalscene. Ik zou graag willen dat ze Christus leren kennen en in Hem hun vertrouwen zouden stellen. Ik bid ook voor de christenen in deze bands dat ze sterk blijven in het geloof. Belangrijk zijn ook de christelijke bands dat ze sterk blijven en volharden in hun christelijke boodschap. In de laatste 20 jaar groeide de secularisatie van de chr. rock en metal tot aan het punt dat vele bands tekstueel niet veel verder meer komen dan te zingen over een betere wereld scheppen en over de zogenaamde koetjes en kalfjes. Maar prijs de Heer dat Stryper terug zijn met een prachtig nieuw album, Jezus metal rock, zoals ik het graag hoor. En niet te vergeten dat Sacred Warrior en Bloodgood terug zijn en een nieuwe band zoals Worldview. Het lijkt erop dat echte Jezus metal terug is. Natuurlijk bid ik ook voor mensen die lijden onder de ziekte kanker.

NF07 - Mortification - Steve Rowe 4In 1996 heb je een boek geschreven met de titel MINSTREL. Waar ging het boek over en heb je plannen om een nog eens een ander boek te gaan schrijven?

Mijn boek Minstrel was een Fictie verhaal/roman, geschreven in 1993. Maar zo’n verhaal zal ik niet meer gaan schrijven. Op het moment werk ik aan mijn eigen biografie, dit doe ik samen met mijn manager uit Australië, Vic Campbell. Ik heb jarenlang verhalen uit mijn leven op cd gezet. Vic schrijft de biografie vanuit de uren die ik spreek over mijn levensloop. Vic heeft een University degree voor Engelse taal en literatuur. Hij heeft meer biografieën geschreven. Hij schreef o.a. De biografie over Rosanna Palmer van de bekende christelijke hardrock band uit Australië Rosanna’s Raiders. Het boek heet: Rock N Roll Believer. Je kunt evt. een boek bestellen via: www.silverbulletrecords.com

Kun je iets vertellen over Rowe Productions, hoe en waarom ben je dit ooit begonnen en wat is je doel ermee?

Ik ben met Rowe Productions begonnen in 1994. Dit om de christelijke metalbands uit de zogenaamde underground te helpen; denk hierbij aan o.a. Metanoia, Ethereal Scourge, Horde, Lament, Biogenesis en tegenwoordig ook een nieuwe band aan het front Antidemon. Doordat ik ziek ben geworden is het label op een laag pitje komen te staan en heeft het een groot deel van de potentie wat het had, verzwakt. Ik heb ook veel Mortification albums uitgebracht. Rowe Productions wordt nu bestuurd door Soundmass uit Engeland.

Je hebt door de jaren heen gewerkt met veel white metal bands zoals Vengeance Rising, Deliverance en Tourniquet om maar wat te noemen. Hoe was het om met deze bands te werken en heb je ooit een uitnodiging gehad om met “seculiere” artiesten iets te gaan doen?

Mortification heeft alleen een keer met Tourniquet opgetreden in 1993 op het Cornerstone Festival. Jammer genoeg heb ik wel iets samen gedaan met Roger Martinez, hij produceerde onze eerste cd met de titel “Mortification” in 1991. George Ochoa van o.a. Deliverance is een zeer goede vriend van me geworden. George had zijn band Recon in 1990 en toen ging hij naar Deliverance. George produceerde het album Primitive Rhythm Machine, uit 1995. George heeft nu ook een nieuwe band: Worldview.

Ja, we hebben met het grote en machtige Napalm Death gespeeld, toen we in Duitsland op het With Full Force Festival in 1994 hebben opgetreden. We speelden als zesde band van de tien bands op het hoofdpodium. We speelden daar ook met o.a. Entombed, Sick of it All en Napalm Death dus. Het was makkelijk gezegd het mooiste Mortification optreden ooit! Eind jaren 80 heb ik met Lightforce o.a. opgetreden met Stryper, Leviticus en Whitecross.

We hebben met Mortification ook veel opgetreden met Pegazus. Zij zijn de centrale band uit Australië, we zijn 18 jaar met deze fantastische band opgetrokken. Ook hebben we met Edguy opgetreden in 2002 samen met Vanishing Point en Lord. We hebben veel opgetreden met Medusa en Kilamaine in Melbourne. Alle drie bands: Pegazus, Medusa en Kilamaine zijn prachtige bands. Ik heb Pegazus en Horde geholpen met een platendeal met Nuclear Blast in Duitsland.

Heb je nog steeds contact met Marcus Staiger van Nuclear Blast?

Soms. Marcus is een echte vriend, maar hij is heel druk met Nuclear Blast.

Veel metalheads kennen Mortification van de tijd bij Nuclear Bast. Vooral Scrolls of the Megilloth en Post Momentary Affliction. Deze albums waren in heel Nederland en Europa verkrijgbaar en fans van Slayer, Death, Napalm Death, Entombed, Obituary, Atheist, Bolt Thrower, Vengeance Rising, Deliverance, Living Sacrifice, Seventh Angel en Detritus kochten de albums. Beide albums kregen de hoogste noteringen in de metal vakbladen wereldwijd. Denk je soms wel eens terug aan deze grote tijd uit de historie van Mortification? Ik doel hier vooral op het feit dat de boodschap terecht kwam waar het hoorde te komen. Met deze albums kwam het woord van God op plaatsen waar het misschien nooit gehoord werd, bij heavy metal fans die nooit een album van Deliverance, Rez Band of Stryper zouden kopen. De mooie platen die je maakte met Michael Carlisle en Jayson sherlock en de grote samenwerking met Nuclear Blast bracht een soort van boost voor “de gospel”. Denk je dat zoiets ook vandaag de dag nog mogelijk is?

Alle 15 Mortification albums zijn belangrijk op zichzelf. Ik zal nooit een plaat meer opnemen of live optreden met beide heren; Jayson en Mick Carlisle. Het zijn goede kennissen maar we staan in het leven op zeer verschillende voet met elkaar. Met andere woorden, de wereld die Jayson en Mick zien vanuit een christelijk oogpunt is zoveel anders dan hoe ik er tegenaan kijk. Kijk maar eens op mijn Facebook pagina en die van hen. Dan kun je zien dat we een verschillende kijk op de wereld hebben. De muziek die ik maak met Lincoln Bowen en Andrew Esnouf is fantastisch, omdat we op dezelfde level zitten en we dezelfde christelijke kijk op de dingen hebben en speciaal als je kijkt naar evangelisatie. Mensen moeten kunnen genieten van elk afzonderlijke Mortification album. Als ze geen van de albums die we gemaakt hebben leuk vinden, dan is dat hun goed recht, dat is prima. Ik volg God, nooit dat van een mens. Waarom zou ik een nieuw Scrolls album maken, terwijl we dat album al gemaakt hebben?

Wat zijn de toekomst plannen voor Mortification?

We zijn van plan om een zestiende album te gaan opnemen en we gaan het 25-jarig bestaan vieren met een Live album en DVD in 2015.

Laatste woord van Steve Rowe:

Als er Christelijke metal bedrijven zijn die graag Mortification cd’s en andere merchandise zouden willen verkopen in Nederland en de rest van Europa (excl. Engeland) dan kunnen ze contact opnemen met me via: info@roweproductions.com

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Wietze de Boer

    Onderstaande reactie kregen we van Steve Rowe:

    Thank You

    WOW! That is a FANTASTIC WEBSITE that you have! Great to see all of the contents & Videos! I am veryt grateful that you share our interview on your fantastic site. This is truly a Blessing!

    Is there a MAJOR Festival in Holland that would pay all of our costs to come & perform 1 BIG show in 2015/ 2016?

    Blessings & hear from you soon!

    Your Brother.

    Steve Rowe.

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.