Buffer

622469_476780789006327_936051210_oIedereen uit de so-called White Metal scene of die het genre een warm hart toe draagt zal de heavy metal band Saint kennen. De ‘ouderen’ onder ons kennen natuurlijk de legendarische albums: Times End uit 1986 en Too Late For Living uit 1988. Dit waren parels uit de algemene Heavy Metal geschiedenis. En eigenlijk zouden deze albums net als moet ik zeggen de nieuwere releases veel beter te verkrijgen moeten zijn in Europa. Ik snap eigenlijk niet goed dat deze band niet eerder is opgepikt door een Metal Blade, Massacre Records of Pure Steel records. Deze band heeft alles inzich van een gedegen, professionele instelling en ze maken krachtige, goed geschreven songs die vele metal luisteraars zeker zouden kunnen waarderen. Maar ze moeten heden ten dage via hun eigen label Armor maar zien hun muziek aan de man te brengen. Jammer, maar zo gaat het helaas met veel top metal bands. Zelfs een band als Anvil die bij wijze van spreken de hemel ingeprezen werden in de jaren 80. Hebben ook vaak moeten ‘ploeteren’ en altijd probeerde men ergens weer een gaatje te vinden om de muziek op een acceptabele manier uit te brengen. Maar goed ik zou zeggen, als je Saint niet kent, ga na het lezen van het korte interview eens luisteren op Youtube en voor de rest zou ik zeggen, het nieuwe album is echt een dijk van een metal plaat, dus bijna verplichte kost! Ik heb een paar vragen via de mail afgevuurd op Richard Lynch en zie hier het resultaat.

 

Hoe gaat het met je? De kerstdagen zijn net achter de rug, hoe heb jij deze dagen beleefd?

We hebben een leuke tijd met de familie gehad. Kerstmis is altijd een geweldige tijd om van te genieten, om even weer samen met de familie te zijn. En het is ook een tijd om na te denken over het woord van God dat vlees geworden is.

Allereerst wat er is gebeurd met mister Dee Harrington en de legendarische Saint zanger Josh Kramer?

Dee was en is een van de grootste gitaristen van onze tijd en wordt door ons erg gemist. Hij is ermee gestopt om zich met andere projecten bezig te houden en dat geeft hem wat meer flexibiliteit. Josh is net iemand die katten houdt. Hij is al zo vaak uit de band gestapt en even later kwam hij dan ook weer terug. Hij is op het hoogtepunt van het album: Too Late For Living gegaan, later weer midden in de opnames van Crime Scene Earth, waardoor ik ineens de vocale tracks maar voor mijn rekening nam. En tijdens Desperate Night ging het ook al niet van een lijen dakje. Josh is en zal altijd een goede vriend van ons blijven. Hij woont nu in Texas en kan daar genieten van zijn nieuwe avontuur…

d00dfa_bfce7f16e55d4b51a2d0dc7495230aa9.jpg_srz_p_900_776_75_22_0.50_1.20_0Broad is the Gate is het nieuwe Saint album, kun je er iets over vertellen?

Dit project is non-stop metal van begin tot eind. Onze nieuwe zanger Brian Miller Kills net als onze nieuwe lead gitarist Matt P. Smith hebben prachtig werk afgeleverd. Deze jongens hebben samen met producer / drummer Jared Knowland dit album tot het beste gebracht wat Saint ooit uitgebracht heeft.

Waar kunnen de lezers jullie vinden op het internet en hoe kunnen ze jullie cd’s etc. aanschaffen?

Op www.saintsite.com kun je al onze albums aanschaffen en andere fan-artikelen en er is een link verstrekt in het winkel gedeelte voor on-line verkoop voor internationale kopers.

saint3

Saint roemruchte tijd jaren 80

Heeft de band ooit live opgetreden in Europa?

Buiten de USA hebben we ooit alleen in Noorwegen gespeeld.

De band heeft door de jaren heen ongeveer 11 albums uitgebracht Wat zijn uw eigen favorieten?

Breed is de Gate, The Rev, en Hel Blade. Maar ik heb alle albums eigenlijk even lief, anders hadden we ze niet opgenomen.

De band begon met het spelen van pure heavy metal in het begin van de jaren tachtig. Jullie zijn een van de pioniers in het genre. Kun je ons iets vertellen wat er gebeurd is door de jaren heen, een verhaal dat je nooit zal vergeten. Ik heb ergens ooit iets gelezen dat jullie de naam moesten veranderen, dat kwam door een andere metal band met de naam Armored Saint?

Ja, ik ben een van de stichtende leden na het uiteenvallen van The Gentiles in 1982-3 We werden benaderd door iemand die de belangen behartigde voor Armored Saint ze bedreigden ons en wilden alles uitvechten voor de rechtbank, maar onze advocaat heeft het allemaal weer gladgestreken (Let op de naam van onze platenmaatschappij Armor) Ik ben bezig met een documentaire over dit voorval en andere Saint wetenswaardigheden door de jaren heen. Deze documentaire zal dit jaar hopelijk nog verschijnen.

Waarom is de band altijd trouw gebleven aan de klassieke heavy metal, of pure heavy metal wat dat ook mag betekenen. De band ging nooit op het zogenaamde commerciële pad. Saint bleef in de lijn van de zuivere metal ala Priest, Maiden en Dio?

Ik schrijf niet of speel niet om geld te verdienen (vraag alle jongens waarmee ik gespeeld heb, die gestopt zijn met Saint). Ik geniet van het maken van metal en dit is wat God mij geroepen heeft om te doen, daarom doen we wat we doen.

Welke andere bands of muziek luister je zelf persoonlijk, kun je er een aantal noemen?

Zo ongeveer alles wat met 80’s metal te maken heeft luister ik.

saint4Eventuele toekomst plannen met Saint en staan er meer live shows in de planning?

Ik hoop van wel …. maar wat de toekomst brengen zal….? Geen live-shows in de prognose voor nu, maar dat kan met een telefoongesprek veranderen. We hebben nieuw materiaal, daar zijn we al weer mee bezig maar het zal nog wel een jaar duren voordat er iets nieuws gaat verschijnen van ons.

Als je ooit nog een kans zou hebben,dat een seculier label de hele Saint catalogus zou willen gaan re-releasen hoe zou je daar tegenover staan?

Ik heb geen enkel probleem om met niet-christenen te werken, ik hou van het werken met niet-christenen en dus zou het fantastisch zijn als een label onze producten zou willen uitbrengen of distribueren..

Heb je nog een laatste woorden aan de lezers van Rocklife?

We staan dichter bij de wederkomst van Christus houd je focus op hem. Laat je niet door wetticisme leiden en dat dit tot een struikelblok voor je leven wordt, we zondigen allemaal, daarom sta op en blijf op het rechte/smalle pad. Als je denkt dat je verlaten bent, Bedenk dan dat Jezus Christus gestorven is voor wie je bent, voor alle rottigheid in je leven, je bent hem alles waard, wees jezelf en zijn offer is voldoende om je tekortkomingen te dekken, laat hem zijn werk doen in je.

 

 

 

 

 

Over de auteur

White metal fan sinds midden jaren 80. Ik kreeg een cassettebandje met Stryper songs van iemand van Jong & Vrij. Op kant a: To Hell with he Devil en op kant b: The yellow and Black Attack. Ik was meteen "verliefd". Ik kocht van mijn spaarcenten de lp: Soldiers Under Command in een muziek/platenwinkel in Angelslo (wijk Emmen) deze plaat heb ik helemaal grijs gedraaid...daarna volgden bands als: Saint, Believer, Barren Cross, Whitecross, Deliverance, Jerusalem, Daniel Band, Sacred Warrior, Rage of Angels, Mortification, Vengeance Rising, Decision D, No Longer Music, Seventh Angel, Detritus, Kings X en ga nog maar even een uur door.... Daarna volgden; Megadeth, Tankard, Blind Guardian, Helloween, Iron Maiden, Metallica, Acid Drinkers, Kreyson, Armia, Turbo, CETI, Vader Narnia, , Galactic Coweboys, Metal Church, Tyrant, Warlord, Avantasia, Accept, Testament, Queensryche, Accuser, Vanden Plas, Running Wild, Mad Max, Soul Cages, Saviour Machine, Veni Domine, Vicious Rumors, Dew Scented, Pink Floyd, en ook vele andere Prog-bands, zoals; Pendragon, Yes, Rick Wakeman, Arena, Neil Morse, Spock's Beard, Transatlantic....Maar ook de jaren 80 bands als: Simple Minds, The Alarm, Alphaville, Dire Straits, Cliff Richard, Queen, Doe Maar, Foreigner, Bon Jovi, Talk Talk, Phil Collins, Toto etc, draag ik een warm hart toe... dat komt natuurlijk omdat ik begin jaren 80 naar de radio begon te luisteren, er ging een wereld voor me open. Want ik werd een echte muziek freak. Ik luisterde in de jaren 80 veel naar de radio oa. Tros top 50, Weeshuis van de hits, Paperclip, De Avondspits, Europarade, Veronica's top 40, de Dik voor mekaar show, Los vast show..."zandzakken voor de deur".., Muzikale Fruitmand, Spoor 7, Ronduit....Bekende Dj's van toen waren oa.: Sjors Frohlich, Felix Meurders, Lex Harding, Jeroen van Inkel en Adam Curry, Jan Rietman, Henk Mouwe, Erik de Zwart, Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland en natuurlijk: Vara's Vuurwerk met niemand minder dan: Henk Westbroek. wat een prachtige tijd was dat....

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.