Buffer

savingg_logo_cleanHet uit Gisborne City, Nieuw-Zeeland afkomstige Saving Grace maakt met hun laatste album veel indruk bij onze redactie. Met een 9.1. als eindoordeel op hun album “The Urgency”, waren we min of meer verplicht om eens rond de tafel te gaan zitten met deze heren.

We vonden zanger Nick Tautuhi
 bereid om onze vragen op af te vuren, net na de laatste show van hun tour door Nieuw-Zeeland als headliner.

Nick Tautuhi, bedankt dat je in je drukke tourschema nog tijd voor ons kon vrij maken. Als ik het heb begrepen reizen jullie binnenkort door naar Amerika waar jullie weer een tour hebben staan. Heb je hier een beetje zin in?

Zeker, touren is eigenlijk het leukste wat er is. We zijn een echte live band en vinden het geweldig om op te kunnen treden.

Zou je iets meer over de band kunnen vertellen? Voor veel mensen die dit interview lezen, zal het ook de eerst kennismaking met de band zijn.

Natuurlijk, we maken hardcore/metal en zijn begin 2005 gestart. Op dit moment hebben we 4 albums, 2 split ep’s en 1 demo uit. Tekstueel worden we geinspireerd door ons geloof in God en de worstelingen die we tegen komen in ons dagelijks leven. De band bestaat uit drie bandleden die een straight edge levensstijl hebben en 2 bandleden zijn christen.

Hoe ben je zelf bij de band gekomen?

Samen met Vasely Sapunov (gitarist) ben ik de oprichter van de band. Het idee is ontstaan tijdens een telefoongesprek dat ik met Vasely had. Vasely woont in een andere stad dan ik en omdat langskomen ook niet altijd een optie is, belden we elkaar met regelmaat. We speelden al in een andere band, maar die viel uit elkaar, dus stelde ik Vasely voor om een nieuwe band te starten. Omdat we beide ook afzonderlijk van elkaar christen waren geworden, wilden we ook over ons geloof zingen.

 

“Ons geloof staat centraal in de dingen die we doen en dat beïnvloed ook alles wat we doen…”

 

Hoe kwamen jullie eigenlijk aan de naam Saving Grace?

Ja, goede vraag. We wilde een naam die vriendelijk klonk maar wel lekker bekte. Ik vind het contrast tussen de naam van de band en de muziek die we spelen juist wel leuk!

Vasely en jij zijn christen en de rest van de band heeft een straight edge levenstijl. Zou je me kunnen vertellen hoe dit samengaat in de band?

Ons geloof staat centraal in de dingen die we doen en dat beïnvloed ook alles wat we doen. De straight edge levensstijl die de andere bandleden hebben, gaat zeer goed samen met hoe wij als christen leven

Kun je iets meer vertellen over de hardcore metal scene in Nieuw-Zeeland en hoe je persoonlijk in aanraking bent gekomen met de harde muziek?

Ik ben via mijn neef Joshua in contact gekomen met bands als: Pantera, Sepultura, Korn en Rage Against the Machine.  De hardcore en metal scene is heel diverse in Nieuw-Zeeland, we hebben niet echt een uitgesproken stijl zoals ze dat in Noorwegen hebben. Omdat er veel bevolkingsgroepen bij elkaar komen, is er ook geen uitgesproken mening waar ze over zingen.

MG_0560Hoe gaat het touren dan?

Meestal kort en krachtig! Meestal spelen we alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag daarna gaan we weer naar huis en spelen de week daarop dezelfde dagen weer. Het is erg vermoeiend. Vermoeiender dan een paar weken achter elkaar optreden.

Jullie zijn als band al meer dan 10 jaar bezig, zou je ons kunnen vertellen wat er vanaf het begin tot nu veranderd is als band en in je persoonlijk leven?

We zijn door de loop der jaren erg veranderd. Toen we startten met de band waren we allemaal net twintigers. Als ik voor mijzelf spreek, ben ik erg gegroeid in mijn geloof. Ik ben nu getrouwd (ditzelfde geld ook voor Vasely). We hebben aardig wat wisselingen in de band gehad en hebben ons muzikaal kunnen ontwikkelen. Ook wonen we allemaal niet meer in onze geboortestad.

Jullie nieuwe album “The Urgency” is eind januari uitgekomen, wat is het grootste verschil met jullie vorige albums?

Het nieuwe album verschilt erg van onze vorige albums, buiten onze demo om. Deze had het zelfde rauwe, agressieve en gepassioneerde gevoel als “The Urgency”. Maar ik denk dat er maar weinig mensen zijn die ook deze opnames hebben gehoord. Ik denk dat ons nieuwe album sneller, agressiever en overtuigender klinkt dan onze vorige albums. Het is net of we al onze muzikale gedachtens en gevoelens konden centreren en konden vertalen op dit album.

Hoe hebben jullie fans het album ontvangen?

Het album is goed ontvangen bij de fans. Wij wilden er voor zorgen dat ze zich oncomfortabel zouden voelen na het beluisteren van het album en dat is zeker gelukt.

Als zanger van de band schrijf je de teksten zelf, hoe kom je aan je inspiratie?

Ik schrijf wat ik voel en meemaak in het leven.

Hoe zou jij de muziek van Saving Grace beschrijven?

Gewelddadig!

Jullie klinken op het nieuwe album erg Trash georiënteerd, ik heb zelfs soms het gevoel dat als Slayer hardcore zou maken, het wel eens als jullie zou kunnen klinken. Hoe kijk jij hier zelf tegen aan?

Hahaha! Ik zou het eigenlijk niet weten, maar bedankt voor het compliment.

Wat is het meest gênant dat je met de band tijdens het touren hebt meegemaakt?

Ja, dat is een goed vraag… Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Maar als ik er eens goed over nadenk, komt de volgende gedachten bij mij boven. We waren vorig jaar in Yucca Valley (Amerika) en ben toen over een microfoonkabel gestruikeld, dat was best gênant.

Dat kan ik me voorstellen, alles hopelijk wel goed gekomen en geen blessures aan over gehouden?

Gelukkig niet, alleen wat blauwe plekken.

Laat ik je dan maar eens naar je meest positieve ervaringen vragen.

Te veel om op te noemen, maar als ik er dan toch een moet uitkiezen. Een van onze laatste optredens was echt helemaal geweldig. We speelde in Tauranga in het Noorden van Nieuw-Zeeland, dat was echt geweldig. Er was een sfeer, een hele kleine club. Ik denk rond de 50 bezoekers en geen poduim. Dat was echt een geweldige ervaring.

Zijn er ook bands die jullie voor dit album muzikaal hebben geïnspireerd?

Pantera.

Heb je nog advies voor startende muzikanten?

Speel wat je leuk vindt en speel zo veel je kan. Speel als het moet gratis. en zeg wat je te zeggen hebt en laat je door niemand de mond snoeren.

Wat is het ultieme doel dat jullie als band willen bereiken?

Zo lang mogelijk kunnen doorgaan.

Nog plannen om naar Europa te komen dit jaar of volgend jaar?

We hebben nog niets staan, maar je weet maar nooit.

Ben ik tijdens het interview nog iets vergeten te vragen?

Nou… Ja, doe altijd je veiligheidsgordel om!

Wil je de lezers nog iets meegeven?

Gebruik altijd zonnebrand crème!

 

 

 

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.