Buffer

Het is al enige tijd geleden dat we iets hoorden van de heren van Extol. Totdat er vorige maand uit het niets een teken van leven kwam. De heren kondigden aan  weer te gaan optreden. Natuurlijk wilden we hier het fijne van weten. We vonden Ole Børud bereid antwoord op onze vragen te geven.

ExtolPromo1-For-the-release-and-afterVoor de lezers die je niet zo goed kennen, zou je je kunnen voorstellen?

Ik ben Ole Børud en ik ben de gitarist van Extol. In mijn dagelijks leven, ben ik buiten Extol om, full time bezig met muziek.

Was het een impulsieve actie om de band te starten, of wilden jullie een “christelijk” alternatief geven voor christelijke metalheads?

Zoals je weet, ben ik niet een van de oprichters van de band. Je had deze vraag beter aan David Husvik (drummer) kunnen stellen. Maar ik zal mijn best doen om je een goed antwoord te geven. Om eerlijk te zijn denk ik dat het starten van Extol aan de ene kant een impulsieve actie was en aan de andere kant ook om een alternatief te willen geven.

Wat zijn jouw eigen muzikale inspiratie bronnen?

Ik ben helemaal weg van het werk van Steely Dan en Donald Fagen. Uit deze artiesten haal ik mijn persoonlijke inspiratie.

Als band zijn jullie door de jaren heen altijd heel open geweest over jullie geloof. Ik las laatst in een interview dat muziek niet echt “christelijk” kan zijn en ook niet “niet christelijk”. Wat is jullie visie hier eigenlijk op. En heeft iemand jullie of jou door jullie geloofsovertuiging ooit gediscrimineerd?

We zijn wel eens gediscrimineerd omdat we gelovig zijn, al hebben we dit nooit als een erg groot probleem gezien. Er blijven altijd mensen die vinden dat christenen niet zulke muziek zouden moeten maken.

Er zijn voldoende mensen die fan zijn van satanische bands maar ook naar jullie luisteren, hoe zou dat komen volgens jou? Zelf denk ik dat mensen worden aangeproken door jullie muziek. Al blijft het wel een vreemd contrast.

Als mensen onze muziek willen beluisteren is dat natuurlijk in eerste instatie omdat ze onze muziek goed vinden. Veel mensen luisteren muziek om de muziek en niet om het tekstuele gedeelte.

Ik heb begrepen dat er een groot christelijk geloof is in Noorwegen, zou dit de reden zijn  dat er ook zo veel satanische bands uit jullie land komen? Hoe zie jij zelf de populariteit van het groeiende satanisme in Noorwegen? Zijn jullie wel eens satanisten tegen het lijf gelopen die minder goede bedoelingen met jullie hadden?

Noorwegen wordt erg geassocieerd met de black metal scene. Zelf denk ik dat dit voortkomt uit de gedachte dat men in Noorwegen is gestart met black metal en als je echte black metal wilt, dat het dan uit Noorwegen zou moeten komen. Zelf vind ik dit wel erg vreemd omdat de black metal door bands als Bathory en Hellhammer als eerste werd gespeeld en deze bands komen niet eens uit Noorwegen. Hoe dan ook, er zijn genoeg mensen die onze geloofsovertuiging niet afkeuren. We zijn in de loop der tijden ook wel eens mensen tegen het lijf gelopen die niet vriendelijk gezind waren. Maar zoals ik je al eerder liet weten, hebben we hier geen grote problemen mee.

Er zit een sterk christelijke basis in jullie muziek, denk je dat er op een bepaald niveau te veel agressie in de muziek zit, waardoor je voorbij loopt aan de christelijke waarden? Laat ik het anders stellen, ontmoeten jullie wel eens christenen die juist zeggen dat de muziek die jullie maken van de duivel is en dat het niet christelijk kan zijn.

Ik heb hier persoonlijk nooit aan getwijfeld en zal dit ook nooit gaan doen. Ik ben er van overtuigd dat als God  muziek voor ons heeft gemaakt, Hij het ook zo heeft gemaakt dat we er op allerlei manieren mee kunnen experimenteren. Daarom zijn deze disscussies, over dat de ene stijl muziek wel christelijk zou zijn en de andere stijl niet, zinloos om te voeren. Ook zijn we mensen tegen gekomen die vinden dat wat we doen niet kan, maar mijn hoop is dat we als christenen het vaker met elkaar eens zullen zijn, dan het afkeuren, als het op een punt als dit uitkomt.

 

“…liefde voor de muziek heeft ons weer bij elkaar gebracht.”

 

Waarom hebben jullie het laatste album “Extol” genoemd? Had het iets te maken met het uiteen vallen van de band en daarna weer bij elkaar komen? Zodat we dit als een nieuwe start moeten zien?

Eigenlijk is het voortgekomen uit het feit dat we een nummer op het laatste album hadden met de title Extol. Omdat het nummer Extol een soort praise nummer is geworden, sprak dit wel een beetje voor zichzelf. Maar het album de naam Extol te geven, was een manier om iedereen op de hoogte te brengen waar we als band muzikaal en tekstueel stonden.

Waarom zijn jullie als band eigenlijk in 2007 uit elkaar gegaan? Wat was er eigenlijk gebeurd?

Ik ben pas later bij de band gekomen, dus ik zal proberen deze vraag voor de andere bandleden te beantwoorden. Ik denk dat de band uit elkaar is gegaan door de lichamelijke gesteldheid van Peter Espevoll (zanger), omdat hij Tinnitus heeft (Iemand met tinnitus hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen en zoemen. Naast de hinderlijke geluiden is ook vaak het gehoor verminderd, waardoor anderen minder goed te verstaan zijn. Deze klachten hebben invloed op het welzijn).

Waarom hebben jullie er dan voor gekozen om toch weer na 8 jaar bij elkaar te komen?

We kwamen elkaar een paar jaar geleden weer tegen en wilden toch graag weer eens iets samen doen. Ik denk dat je het beste kunt zeggen dat de liefde voor de muziek ons weer bij elkaar heeft gebracht.

Waarom kiezen jullie er nu wel weer voor om te gaan optreden? En hoe staat het nu met de lichamelijke gesteldheid van Peter?

Peter leerde omgaan met zijn ziekte en met de juiste medicatie kan hij ook weer live optreden. De aankomende concerten rond de zomer zullen in eerste instantie de enige concerten zijn die we gaan doen. We moeten toch afwachten hoe het met Peter zal gaan en kijken daarna pas weer verder.

ExtolPromoPhotoAl plannen om een nieuw album op te nemen?

Ik weet dat de gehele band graag weer een nieuw album zou willen opnemen, dus dat zal maar zo kunnen gebeuren.

Heb je persoonlijk nog grote obstakels meegemaakt in je muzikale leven?

Om eerlijk te zijn kan ik op dit moment niets bedenken, maar dit houdt niet in dat ik ze niet heb gehad. Mijn muzikale levensreis is zeker niet over rozen gegaan, ik moet er hard voor werken, maar dat zie ik als een gave.

Hebben jullie een eigen oefenruimte en hoe vaak oefenen jullie?

We hebben geen vaste tijden dat we oefenen, we doen wat we moeten doen op de tijden die beschikbaar zijn. We hebben het ook erg druk met privé dingen, zoals werk, familie en ga zo maar door.

Wat vind je op dit moment het leukste nummer om te spelen van Extol?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen, zelf vind ik de nieuwe nummers erg goed. Ik vind dat ze op een natuurlijke manier zijn gecomponeerd. Dus eigenlijk alle nieuwe nummer kunnen volstaan.

Als je in een woord jullie muziek zou moeten beschrijven wat zou het dan zijn?

Dat is een lastige vraag… Ik denk dat  energiek het meest in de buurt komt.

Bedankt voor je tijd en de antwoorden. Is er nog iets wat je zelf zou willen toevoegen aan dit interview?

Ik zou tegen jullie lezers willen zeggen dat je nu je leven moet omarmen en niet moet wachten tot het leven jou omarmt. Ik wens jullie het beste toe en bedankt voor het lezen.

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

één antwoord

  1. Interview with Ole in RockLife (in Dutch). « Worldline Records (Popular Aritst Music Albums, Official Audio Music Videos, Audiobooks, & Movie Trailers

    […] Extol terug van weggeweest – RockLiferocklife.nlBufferHet is al enige tijd geleden dat we iets hoorden van de heren van Extol. Totdat er vorige maand uit het niets een teken van leven kwam. De heren kondigden aan weer te gaan optreden. Natuurlijk wilden we hier het fijne van weten. We vonden Ole Børud bereid antwoord op onze vragen te geven. Voo… […]

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.