Buffer

Uit ons eigen kikkerlandje komt de symfonische gothic metalband Veritas Infinita. Deze female-fronted band is bekend geworden met optredens op o.a. Night of Metal en op Lamininfest, dat voor een deel door de band zelf werd georganiseerd. RockLife laat je wat uitgebreider kennis maken met deze Friese metalband. Bassist Thomas aan het woord.

 

VI1.00_jpg_srzKun je vertellen hoe de band tot stand is gekomen?

De drummer Siebolt van der Brug en gitarist Tjeerd Hiemstra hebben voor Veritas Infinita in andere bands gespeeld en zijn na een her-ontmoeting aan de praat geraakt over een nieuwe band. Naar aanleiding daarvan zijn ze samen begonnen met repeteren en zijn ze op zoek gegaan naar meer bandleden. Toen kwam ik (Thomas Elzinga) daarbij als bassist. Er is in het begin sprake van geweest dat we een soort van Nickelback kant op zouden gaan, maar uiteindelijk, door een samenloop van factoren heeft het uit mogen groeien tot female-fronted gothic metal doordat we een zangeres vonden. We hebben toen een koers gezet welke kant we muzikaal op gingen. Daar hadden we nog een toetsenist bij nodig. Toen zijn we in 2007 officieel van start gegaan.

 

Waar komt de naam Veritas Infinita vandaan en wat betekent het?

We zijn in 2007 begonnen onder de naam Silence Falls. Na wat wisselingen van bandleden tot we, voor ons gevoel een vaste bezetting hadden, besloten we om verder te gaan onder een nieuwe naam met meer diepgang. Een naam die beter verwoordt waar we voor staan. Dat werd Veritas Infinita, wat betekent “oneindige waarheid”. Dat is wat we willen brengen. Onze teksten en wat we uitdragen is gebaseerd op ons geloof in een eeuwige God. De Bijbel zien wij als Gods Woord, een Boek of Levensgids waarin Zijn woorden, de oneindige waarheid, staan beschreven. Dit willen we graag op een radicale manier uitdragen. Ook in onze naam.

 

Is de boodschap het belangrijkste voor jullie, of de muziek?

De boodschap is belangrijker dan de muziek. Dat wil niet zeggen dat we niet ons best doen om een goed stukje muziek neer te zetten. De muziek is als een verlengstuk of accelerator voor de boodschap waar we hart voor hebben. In de muziek spreekt ook ons hart dus dat gaat dubbelop.

 

Jullie hebben een cd gemaakt in 2010. Vertel daar eens over.

De cd heet “Wondrous Ways”. Er staan vijf nummers op, die we destijds hebben uitgezocht met het oog op dat we wilden laten zien en horen wat we muzikaal konden. Daar is deze selectie uit gekomen.

 

21lamininfest2Wat is er daarna gebeurd?

Daarna hebben we een aantal optredens gedaan. Onze gitarist verliet de band waardoor we besloten een poosje semi-akoestisch werk te doen. Intussen zijn we verder gaan zoeken naar een passende vervanging op gitaar.

 

Wie speelde er dan toen akoestische gitaar?

Dat deed onze zangeres Linda. En ik heb zelf ook nog een paar nummers gespeeld. Maar we zijn inmiddels weer gestopt met het akoestische werk. We zijn nu druk bezig met een tweede cd, met een volledige bezetting.

 

Hoe ziet die bezetting er dan nu uit?

Hetzelfde als de oude bezetting voordat we begonnen met akoestisch werk eigenlijk. De voormalige gitarist Tjeerd Hiemstra is weer terug. Linda neemt de vocalen voor haar rekening en we hebben Tjerk bij de Leij als toetsenist, Siebolt van der Brug op drums en ik op bas. Daarmee zijn we compleet.

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Ten eerste willen we natuurlijk de cd afmaken. We verwachten dat die halverwege dit jaar ongeveer klaar zal zijn. Daarna hopelijk flink aan de bak met optredens.

 

VI2.00_jpg_srzJullie hebben ook een eigen festival georganiseerd, genaamd Lamininfest. Hoe is dat gekomen?

Het stond een beetje los van de band zelf, maar uiteindelijk hebben wel een aantal bandleden geholpen. Ik had zelf altijd al het idee om wat meer voor het metalpubliek te betekenen in het noorden, vooral op christelijk gebied omdat daar vrij weinig van is. Ik dacht laat ik het eens proberen en toen is dat balletje vrij vlot gaan rollen. We hebben inmiddels drie edities gehad.

 

Wat vind je van de hedendaagse white metalscene?

Het is over het algemeen weer wat aan het opbloeien in bepaalde segmenten. Wat me opvalt is dat je vooral op festivals nog wel veel van de oudere metalfans tegenkomt. Op zich is er weinig nieuwe aanwas van jonge metalfans, behalve dan in de nieuwe stromingen zoals metalcore en dergelijke. In het symfonische segment is er denk ik weinig aanwas en verandering.

 

Vind je het belangrijk dat de teksten radicaal zijn, of moet de muziek voor zichzelf spreken?

Ik vind eigenlijk allebei wel belangrijk, maar ik vind het vooral belangrijk dat de teksten in ieder geval duidelijk maken waar je voor staat. Teksten moeten verstaanbaar zijn en goed overkomen. Muziek hoort daar een goeie ondersteuning in te zijn en spreekt hopelijk soms ook voor zich..

 

Wat is precies het doel van Veritas Infinita?

Het doel is om jongeren, met name metalheads, te bereiken en een positieve boodschap te brengen. Omdat vaak, in de scene waar wij ons in bewegen, de boodschap niet altijd even positief is. Daar proberen wij iets tegenover te stellen. Een boodschap van hoop, liefde en licht brengen in een wereld van duisternis.

Hebben jullie vaak optredens?

De laatste tijd niet, omdat we heel druk bezig zijn met de cd. Ook het weggaan van bandleden en het inwerken van invallers hebben veel tijd gekost met het oog op repetities. Daardoor hebben we de laatste tijd niet veel optredens gehad. We hopen in de toekomst weer vaker te gaan spelen.

 

Dat is een mooi vooruitzicht. Heb je verder nog iets te zeggen tegen onze lezers?

Zodra onze nieuwe cd uit is laten we het weten natuurlijk. Hij is dan te bestellen via onze eigen website www.veritas-infinita.nl Mochten mensen nieuwsgierig zijn geworden: Onze eerste cd uit 2010 is verkrijgbaar bij First Paradox of via onze website. Tot slot: Keep rocking for the King and go with God!!

Nu kopen

 

 

 

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.