Buffer

0sVw1O36wSU3jOcF6jVPa_cEHMJVbyWRtIxbG7lFVvsZoals je al in de review hebt kunnen lezen, waren we niet zo weg van het nieuwe album “At War”. Toch wilden we eens kennis maken met de persoon achter deze symfonische Black metal band Brutal Cross. We hadden een gesprek met de zeer openhartige Tomasz Sulowski, oprichter van de band.

Bedankt dat je dit interview wilde doen. Hoe gaat het tegenwoordig met je? Ik las dat je bent verhuisd vanuit Polen naar Ierland. Kun je een beetje wennen aan de Ierse winters?

Het gaat goed met me, ik kan hier wel wennen. Over de winters gesproken, om eerlijk te zijn hebben ze hier niet echt winter als in Polen. In Polen daalt het kwik onder de -20 tot -40, als je deze winters gewend bent dan is dit niet echt winter. Maar ik klaag zeker niet, met een iets minder extreme omgeving is ook niets mis.

Brutal Cross is niet echt bekend in Nederland, zou je de band eens kunnen introduceren en vertellen wat voor muziek de band maakt?

Brutal Cross is een eenmansproject en ontstaan in 2010. Ik droomde er altijd al van om muziek te maken en op een dag bedacht ik eigenlijk, “waarom begin ik niet gewoon en zien we wel waar we uitkomen?”. De muziek die ik maak is een mix tussen symfonische black en death metal, met een christelijke boodschap in de teksten.

Dus als ik het goed begrijp was het starten van de band in eerste instantie een impulsieve actie? Wilde je vanaf de start van de band al het evangelie verspreiden, of wilde je een alternatief zijn voor niet christelijke bands?

Het was zeker een beetje een impulsieve actie om te starten met de band. Ik ben gewoon erg gedreven om het “woord van God” uit te dragen . Maar om je een duidelijk plaats te geven waarom de band is ontstaan, moet je eerst weten hoe ik tot bekering ben gekomen.

Ik ben in 2000 christen geworden. Rond 2001 was ik bij een concert van “No Longer Music” en maakte ik iets heel speciaal mee wat ik nog nooit eerder mee had gemaakt. Hoe deze band over Jezus sprak en hoe zij dit uitdroegen, raakte me echt heel erg. Tijdens dit concert werd ik ook aangeraakt door de Heilige Geest.

Na het concert kwam een vriend bij me langs en gaf me een van zijn gitaren te leen en zei “ga muziek maken voor God”. Rond diezelfde tijd kocht mijn moeder een gitaarboek met accoorden voor mij en ben ik begonnen met gitaarspelen. Ik ben toen eerst meer en meer in de kerk gaan spelen en kwam op een punt dat ik een betere gitaar moest hebben.  Ik kon een betere gitaar lenen van diezelfde vriend. Op een middag was ik aan het spelen op mijn slaapkamer en bad ik tot God “God, ik zou graag willen dat ik zo’n gitaar, die ik nu tijdelijk mag lenen. zelf had”. Maar de kans dat ik zo’n gitaar ooit zelf kon kopen was heel klein omdat deze erg duur was.

Maar een paar dagen later gebeurde er iets wonderlijks. Ik was aan het werk op kantoor toen die vriend, waarvan ik de gitaar had geleend, langs kwam en zei “ik heb goed nieuws voor je. God heeft me gevraagd om mijn uitgeleende gitaar aan jou te geven. Dus,  bij deze is hij van jou”.  Ik was natuurlijk sprakeloos. Een jaar later, kwam het verlangen om een elektrische gitaar te kopen, maar hiervoor had ik ook geen geld. Jullie moeten niet vergeten dat ik uit een erg arm pools gezin kom en dat we maandelijks net konden rondkomen.

Dus ben ik weer in gebed gegaan en heb de vraag bij God neergelegd, dat ik echt graag een elektrische gitaar wilde hebben. Een paar dagen later, zat ik in het park te genieten van Gods mooie natuur. Toen er een aantal “metalheads” mijn kant op kwamen lopen, één hiervan was een collega van me. Hij vroeg me “wil je een elektrische gitaar van me kopen?”. Dus mijn vraag was, “was wil je er voor hebben?”. Het bedrag dat hij er voor wilde hebben was veel te hoog voor mij, dus heb ik hem een tegenbod gedaan, maar dat was weer veel te laag. De volgende dag sprak dezelfde collega mij weer aan over de elektrische gitaar en liet me weten akkoord te gaan met mijn tegenbod. Dezelfde dag liet hij mij de gitaar zien, deze verkeerde in niet al te beste conditie en er misten ook nog wat onderdelen. Ik ben toen eerst weer naar huis gegaan en ben in gebed gegaan. Ik wilde graag van God weten of dat dit de gitaar moest zijn die Hij voor mij bestemd had, of dat ik verder moest gaan zoeken. De dag er na gaf mijn vader mij het geld voor de gitaar en ben ik teruggegaan naar die collega, die liet me weten alle onbrekende onderdelen weer terug te hebben gevonden, maar dat ik die er gratis bij kreeg.

Tijdens een kerkdienst, kwam na afloop de voorganger naar moe toe met een CD van “Virgin Black” en vertelde me dat dit een christelijke band was. Voor mijn bekering was ik een metal liefhebber maar toen ik tot bekering kwam, vertelde iedereen me dat ik die muziek niet meer kon luisteren. Dus was ik erg verbaasd en kwam er achter dat meer mensen in mijn omgeving er anders over dachten, dan dat mij ooit was verteld. Zo kwam ik er dus achter dat God christelijke metal ook wil gebruiken. Dus heb ik tegen God gezegd, gebruik me maar om uw boodschap te verspreiden.

Dit heeft uiteindelijk nog jaren geduurd. Ik ben eerst naar Ierland verhuisd en heb hier pas mijn eerste gitaar gekocht en opname apperatuur. Zo is dus Brutal Cross gestart!

Brutal-Cross-at-war-cover-finalEen heel verhaal, maar bedankt voor het delen. Je heb net je nieuwe album “At War” uitgedracht, kun je me eens vertellen hoe deze plaat tot stand is gekomen?

Eigenlijk is de start van elke album wat ik maak hetzelfde. Als ik vrije tijd heb, dan start ik met het schrijven van nieuwe ideeen op papier. Vaak heb ik al melodielijnen in mijn hoofd, die ik alleen nog moet vertalen op papier. Het doel van “At War” was om het album een origineler tintje te geven dan de andere albums. Ik ben persoonlijk erg te spreken over het album en vind dit ook het beste album wat ik tot op heden heb gemaakt.

Je vertelde in het begin van het interview al dat je de teksten erg belangrijk vind, kun je dit eens verduidelijken?

Ik hecht erg veel waarde aan de teksten, de meest teksten gaan over mijn persoonlijke releatie met God. Sommige teksten zijn ook gebaseerd op delen uit de bijbel, maar de meeste teksten gaan over hoe ik mijn geloof beleef in hoogte en diepte.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?

Ik wil jullie bemoedigen: Als je gelooft dat God je heeft geroepen, ga dan ook in deze roeping staan. Toets of dat deze gedachtens van God zijn en als dit het geval is, ga er dan ook voor. Ik heb jullie een van mijn ervaringen gedeeld als een bemoediging voor jullie. Om te laten zien dat als God je roept, Hij ook voor je zal zorgen en dat je het gestelde doel ook kan behalen. Maar je moet wel in die overtuiging durven te gaan staan, want jij moet de eerste stap zetten!  Maar vergeet één ding niet, waar je ook staat in je leven, God is altijd bij je ook al voelt dat soms niet zo.

Tomasz Sulowski, bedankt voor je openheid in je interview. Al ging het interview iets minder over de muziek, het verhaal dat je te vertelde mag ook gehoord worden.

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.