Buffer

De technische speed/thrash metalband Tourniquet bestaat al sinds de jaren ’80. Ze kregen bekendheid met albums als “Stop the Bleeding” en “Psycho Surgery”. In al die jaren zijn ze nooit stil blijven staan. Ze hebben een poos geen albums meer uitgebracht, maar in 2012 kwam daar verandering in met “Antiseptic Bloodbath”, waar later ook een instrumentale versie van uitkwam. Laten we eens gaan kijken waar de band zich momenteel mee bezig houdt. Een interview met drummer Ted Kirkpatrick.

 

Welk bijbelvers heb je vandaag gelezen en wil je met ons delen?

Ik heb dit vers niet vandaag gelezen, maar elke keer als iemand me vraagt om een cd of t-shirt te tekenen, schrijf ik onder mijn naam heel vaak Spreuken 3:5-6, waarin staat: “Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.”

 

tourarkpicat300cropancientlenssmWat is precies de Tourniquet Ark?

Dat is een Facebook pagina met als motto: “Waar dierenwelzijn Tourniquet ontmoet”. Zo’n 2000 mensen kletsen daar regelmatig over allerlei soorten dierenmishandeling. Het is mooi. Wat er met dieren gebeurt – alle dieren – gaat me erg aan het hart.

 

 

Waarom is er een instrumentale versie van het album “Antiseptic Bloodbath”? Vertel daar eens iets over.

Antiseptic+Bloodbath+Voiceless+InstrumentalWe kregen daar veel vraag naar voor andere Tourniquet albums. Dat was echter alleen mogelijk met Antiseptic Bloodbath, omdat we onze producer, Neil Kernon, een aantal losse tracks hadden laten maken zonder de zangpartijen tijdens het mixen. Hij is speciaal gemasterd als instrumentaal album. Het klinkt fantastisch en is ook behoorlijk populair geworden.

 

Werk je nog aan andere nieuwe projecten?

Altijd. Muziek schrijven gaat voor mij niet alleen om het schrijven om een nieuw album uit te brengen. In tegenstelling tot andere muzikanten die gewoon ophouden met muziek schrijven als hun band niet meer actief is of als ze simpelweg uit elkaar gaan, kan ik geen tijd zien waarin ik niet muziek schrijf – ooit. Mijn schrijven komt van binnenuit – niet alleen iets mechanisch om te doen, om wat voor reden dan ook. Ik voel me dichterbij de klassieke componisten staan, waarvan velen muziek schreven omdat het gewoon uit hen vloeide…

 

Waarom heeft Tourniquet eigenlijk geen vaste bassist?

Daar heb ik eigenlijk geen goed antwoord op. Als we optredens doen, lukt het ons altijd om een coole bassist te vinden. Maar bedankt dat je me eraan herinnert, het zou best een goed idee kunnen zijn!

 

De laatste keer dat jullie in Nederland speelden, was op Flevo 2008. Komen jullie nog eens terug?

Dat hopen we wel. Nederland is voor Tourniquet altijd geweldig om te spelen. Holland is het helemaal! (Maar ook de rest van Europa is geweldig.)

 

Herinner je je nog het optreden op Flevo 1996, jullie eerste optreden in Nederland? Dat optreden was voor de fans veel te kort, waardoor veel mensen nog liepen te schreeuwen om Tourniquet, zelfs toen de volgende band (Johnny Q. Public) al lang aan het spelen was.

Dat was op zich heel cool en de fans lieten zien hoeveel ze van Tourniquet houden en hoe ze onze muziek waarderen. Maar ik vond het wel heel sneu voor JQP.

 

Ted_Kirkpatrick_of_TourniquetBen je een grote fan van Edgar Allan Poe? Hoe heeft hij je werk beïnvloed?

Ja. Hij is zo indrukwekkend. Ik kan het niet beter zeggen dan ik deed in het boekje van mijn Poe album: Ik ben al jaren een groot bewonderaar van Edgar Allan Poe (1809-1849) en geniet enorm van zijn briljante werk. Ik betrap me erop dat ik er keer op keer in lees en naar luister – net als goeie muziek. Met deze release hoop ik dat jij dat ook zult doen. Dit project is een reis door sommige van zijn beste werken, verteld door de beste zangers ter wereld, die op een fantastische manier deze klassieke verhalen tot leven hebben gebracht. Hoewel deze werken normaliter in het genre “horror” vallen, zitten ze vol met Poe’s geweldige gebruik van de Engelse taal, levendige omschrijvingen, zelden gebruikte woorden en bizarre zinsvorming – allemaal ingrediënten waarmee hij zich kan rekenen tot een elite groep van de beste schrijvers in de geschiedenis. Er zit ook, misschien onbedoeld, een lesje of twee in – dat onze zelfzuchtige en kwaadaardige daden niet zonder consequenties zijn. Dus ga achterover hangen, doe je ogen dicht en duik in het werk van Edgar Allan Poe: Spoken Tales of a Tortured Genius…

 

Heb je nog steeds contact met de voormalige Tourniquet bandleden Gary, Guy, Eric en Victor?

Nee, niet echt.

 

Wat vind je van de huidige christelijke metalscene? Zijn er specifieke nieuwe bands waar je van kunt genieten?

De scene is best wel cool. Alleen, iets wat ik meer en meer zie is dat christelijke metal muzikanten niet meer van harde muziek, of “aparte” muziek houden als ze ouder worden, wat op zich best begrijpelijk is. Maar voor mij – ik blijf van extreme muziek houden. Extreem mooi, extreem hard, extreem simpel, extreem technisch. Het is grappig als mensen zeggen “Oh, ik vind ALLE soorten muziek leuk”. Haha – weet je dat wel zeker? Ooit gehoord van Cattle Decapitation – Kingdom of Tyrants? Ooit gehoord van Nile? Heb je ooit echte Duitse polka muziek gehoord? Heb je ooit de soundtrack van West Side Story gehoord? Heb je ooit J-Pop gehoord, waar Marty Friedman zo van houdt? Heb je ooit Mahler’s symfonie Auferstehung gehoord? Heb je ooit ELP’s meesterwerk Karn Evil 9 gehoord? Heb je ooit mijn solo album “Ode to a Roadkill” gehoord? 90% van de mensen die zeggen dat ze van alle soorten muziek houden, zouden de handen voor hun oren doen of in elk geval in de war raken als ze wat van deze muziek zouden horen. Mahler’s tweede symfonie is voor mij waarschijnlijk zo’n beetje de beste muziek die ooit is gemaakt, maar de meeste mensen hebben geen interesse of passie om de langzame impact van deze levensveranderende symfonie van 70 minuten aan te horen. Ik hou ook wel van het meer populaire spul. Maar wat de meeste mensen bedoelen als ze zeggen “ik hou van alle soorten muziek” is “ik hou van alles tussen Taylor Swift en Toby Keith – en als ik echt in de stemming ben om gek te doen, zet ik de Foo Fighters op”. Als het om christelijke muziek of albums gaat die ik leuk vind – AILD: Awakened is zo geweldig. For Today – zo ongeveer al hun spul is cool. Ik vind de nieuwe Stryper ook echt goed. En ik kan zo nu en dan ook de bands Red en Thousand Foot Krutch wel waarderen. Als ik naar christelijke muziek luister, is het meestal het hardere werk. Mijn andere “aanbiddingsmuziek” is Mozart, Beethoven, Bach, Mahler, Paganini, Chopin, Bruckner, Shostakovich, Brahms…

 

Hoe ziet de toekomst eruit voor Tourniquet?

Meer muziek, meer live optredens. Als we nu live optreden, doen we dat met twee gitaristen. Ik voel me zo gezegend omdat er nog steeds dagelijks nieuwe fans bij komen. Ik vermoed dat iemand dan een nummer hoort – zoals bijv. 86 Bullets of zo, dan zegt iemand tegen hun “Heb je Pathogenic wel eens gehoord”, of “Je moet het Microscopic album ook kopen” – dan kopen ze die albums ook. Nog even en dan moeten ze alle 17 of zo albums kopen!

 

Heb je verder nog iets te zeggen tegen onze Nederlandse lezers?

Bedankt, bedankt, bedankt voor de jaren dat jullie Tourniquet zo gesteund hebben.

 

Muziek van Tourniquet koop je bij

First Paradox

 

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.