Buffer

De naam van Spyker zie je de laatste tijd regelmatig langskomen. Er wordt hard gewerkt door deze band uit Zwolle om zichzelf op de kaart te zetten. De band nam al een EP op in 2010 ‘Sacred Rage’ en in 2013 verscheen hun gelijknamige EP ‘Spyker’.

In de basis is het metalcore met een vleugje thrash maar je kunt horen dat de band ook andere invloeden heeft. Ik zal niet zeggen dat we nu meteen te maken hebben met een act die vernieuwend is of het genre een schop onder kont geeft. Er lopen al weer een aantal jaar een heel stel goede metalcore bands rond en Spyker is nog een band die nog moet groeien. Toch heeft de band iets… De muziek laat zich wel lastig omschrijven. Spyker speelt niet de meest agressieve vorm van metalcore en het vleugje thrash dat de heren er aantoevoegen ligt meer in het straatje van Bay Area acts als Testament of Death Angel. Reden genoeg voor ons om de heren van Spyker te spreken over hun meest recente ontwikkelingen. We spraken met zanger Hendrik en bassist Jeffrey.

IMG_5542

Hoe lang zijn jullie al samen bij deze band en hoe hebben jullie elkaar ontmoet en kun je de bandleden eens voorstellen?

Hendrik: In 2009 kwam ik op het idee om een nieuwe band te beginnen. Ik vond Jeffrey via Hyves, haha… Ik was wat aan het rondkijken op van die groepen en daar vond ik een fotootje van iemand die een basgitaar vast hield. Ik heb Jeffrey toen gebeld en afspraken waren snel gemaakt. Wiebe ken ik al veel te lang. Wij hebben vroeger in heel wat garagebandjes gezeten samen. Thom hebben we later gevonden op een forum en met Benji zijn we in contact gekomen via een vriendin van ons. Die zag dat hij gereageerd had op een post over August Burns Red en dat hij drumde. Wij zochten nog een drummer omdat Henk Jan, onze eerdere drummer, andere prioriteiten had en daarom de band had verlaten. Met Benji als laatst toegevoegde lid zijn we sinds 2013 weer compleet, na een tijdje stil te hebben gestaan.

 

Waar hebben jullie je een muzikale opleiding gehad of zijn jullie autodidact?

Alle bandleden hebben ergens in het verleden wel muziekles gehad. De één meer dan de andere, en de één officiëler dan de andere.

Zo heeft Benji muziek gestudeerd aan de HQ en Jeff heeft in zijn propedeuse jaar op de academie voor popcultuur bass lessen gehad. Hendrik heeft ooit én blokfluit én altblokfluit diploma’s gehaald en Wiebe is begonnen op keyboards. Maar we ‘spijkeren’ onze technieken nog dagelijks bij.

Hendrik

Hendrik

 

Wat is de achterliggende reden van jullie bandnaam: Spyker?

Er zijn verschillende gedachten bij onze bandnaam.

De bandleden in Spyker zijn Christen en de naam herinnerd ons aan Jezus die met spijkers aan het kruis genageld is.

Daarnaast betekend “to spike something” ook iets spiesen of doorklieven.

Het is een combinatie van deze 2 gedachten.

 

Hoe zou je Spyker in het kort omschrijven?

Als een energieke band met enthousiaste bandleden die van elk optreden een feestje maakt, maar je ook tot nadenken doet aanzetten en er voor zorgt dat je je energie kwijt kan.

Verder zijn we een groep vrienden geworden die ook buiten Spyker om, zowel muzikaal als persoonlijk met elkaar omgaan.

Jeffrey

Jeffrey

Thrashcore? Hoe komen jullie bij deze benaming? En wat moeten wij ons hier bij voorstellen.

Een aantal bandleden hebben echte thrash roots. Dit is merkbaar door dat in alle Spyker songs wel een aantal ‘thrashy’ riffs voorkomen. Verder houden alle bandleden van het metalcore genre wat onze muziek een mix maakt van thrash en metalcore, door ons samengevoegd tot thrashcore. Overigens wordt onze muziek door iedere luisteraar weer anders omschreven.

 

 

Hebben jullie al eigen EP/album?

Twee EP’s uitgebracht

Sacred Rage EP 2010

Spyker EP 2013

Benji

Benji

 

Hoe blikken jullie terug op de afgelopen jaren als band?

De afgelopen jaren waren goed. We hadden zowel ups en downs. Het was als een goede leerschool. We leren van alle ervaringen en worden alleen maar beter in wat we doen. Dat is ook echt merkbaar aan het verschil tussen een show in 2010 en een show van 2014. We zijn behoorlijk gegroeid in alles.

 

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een optreden?

Vorig jaar speelden we in een club in Tilburg. Vlak voor het optreden moest Wiebe nog iets tegen de geluidsman zeggen. Op de terugweg naar zijn plaats op het podium doet hij een iets te ruime inschatting en springt niet op het podium, maar met zijn scheen tegen de rand van het podium aan. Maar goed, “the show must go on” wat tot gevolg heeft dat Wiebe na een show van 3 kwartier staat te springen in een plas bloed.

 

Hoogte en Diepte punten van de band.

Top: Uitbrengen van ‘Spyker EP’ en de bijbehorende videoclip. Deze desbetreffende clip Had een wereldwijde premiere op HeavyMetal Television en werd meerdere malen per dag gedraaid.

Drop: Het verliezen van Henk Jan ‘The Bear’. Hij had andere prioriteiten en wij hebben daardoor een tijd zonder drummer gezeten

Thom

Thom

 

Je hebben een zeer professionele video clip uitgebracht van het nummer ‘Of Horses And Beasts’, kun je hier iets meer over vertellen hoe dit tot stand is gekomen?

We hadden al een lyric video van ‘Kill uitgebracht en ‘Murderers Grace’ op Youtube gezet. We hadden bewust gekozen om ‘Of Horses And Beasts’ achteruit te leggen voor een clip, omdat deze zich het best er voor verleend. De song zelf is lang, een ruime 4 minuten, maar er gebeurd muzikaal erg veel in.

We hebben nagedacht over wat we in de clip wilden laten zien. Naast het apocalyptische thema van de song wilden we ook Spyker als band opnieuw introduceren. Dit hebben we goed kunnen neerzetten met behulp van technici Erwin Nijland en Kees Coenen. Erwin studeert aan Deltion in Zwolle en had al een aantal gave video’s gemaakt. Met zijn hulp en editing skills is de video geworden zoals die is. We kwamen voor de lokatie uit bij de leegstaande betonfabriek van Henk Zielman. Dat is een prachtige verwilderde en vervallen leegstaande fabriek.

We hebben voor die dag een grote bus gehuurd, volgestopt met ons gear en film apparatuur en zijn op pad gegaan. Eenmaal daar was het een kwestie van opbouwen en filmen.

 

Hoe kijk je terug op het opnameproces?

Het was een vette ervaring. Er komt heel wat kijken bij zo’n opname en daarom waren we blij dat er mensen met kennis bij waren die het geheel konden sturen. Het is wel erg cool wanneer je ziet dat bepaalde ideeën die je hebt bij zo’n project ook daadwerkelijk tot stand komen.

 

Wat is de achterliggende gedachte van het nummer ‘Of Horses And Beasts’ eigenlijk? En waarom hebben jullie voor dit nummer gekozen om er een video van te maken?

“Of Horses and Beasts” gaat over Openbaring in de bijbel, en onze visie hierop in de tijd waarin we nu leven. De tekst begint letterlijk met woorden uit de bijbel en gaat verder in hedendaagse voorbeelden waarin lijnen worden gelegd tussen voorspellingen en recente gebeurtenissen.

We hebben voor dit nummer gekozen omdat er veel in het nummer gebeurd. We hebben voor deze clip gekozen voor een ongoing band montage. Eerder hebben we al eens geëxperimenteerd met verhaallijnen in clips, en dit gaat waarschijnlijk in toekomstige video’s weer terug komen.

Wiebe

Wiebe

 

Ook zijn jullie op een landelijk televisie kanaal geweest als ik het goed heb, hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Dit was zelfs een internationale zender namelijk: Heavy Metal Television. Een online 24/7 zender die wereldwijd viewers heeft. We hebben voor de officiële Youtube release Heavy Metal Television de mogelijkheid geboden op het alleenrecht van de premiere. Hier zijn ze op in gegaan dus 2 dagen lang is de clip alleen via dat kanaal te bekijken geweest.

 

Ervaren jullie dan momenteel een explosie van creativiteit?

De creativiteit ontstaat op de meest gekke momenten, en als je eenmaal in die flow zit kan je ook door blijven gaan. Neem bijvoorbeeld de artwork. je hebt een beeld voor ogen, en je kan niet stoppen tot je op papier of op het scherm hebt wat je voor ogen had. Anders blijf je er mee rondlopen. evenals met teksten en muziek. je hebt een sfeer, een melodie of een verhaal in je hoofd. En dat moet er uit. En als je bijvoorbeeld met een tekst bezig bent stroomt het ook gewoon zo uit de pen bij wijze van spreken.

 

Waar worden jullie dan met name door geïnspireerd?

Jeffrey: Ik wordt met name geïnspireerd door dingen uit het dagelijks leven, de wereld om me heen en dingen waar ik op het moment mee bezig bent. Deze dingen wil ik vertellen en laat ze dan zien op mij eigen manier. Als je naar het artwork van de lyric video van Kill kijkt zie je mijn visie op het verslaan van het kwaad. Het is wat expliciet neer gezet, en dat die ik wel vaker met ontwerpen. Maar als je in de wereld om je heen kijkt zie je ook geen censuur.

Hendrik: Ik laat me vaak inspireren door alles wat ik hoor, wat ik zie, wat ik lees en ervaar. Veel teksten gaan over onrecht of iets wat me mateloos irriteert. Daarnaast probeer ik moeilijke zaken vaak op een wat luchtigere manier te benaderen door metaforen te maken. Veel inspiratie komt uit de bijbel, maar ook veel van het 8 uur Journaal.

 

Zou je jezelf, afgaande op het voorgaande, typeren als een religieus persoon of juist het tegenovergestelde?

Jeffrey: Religieus klinkt zo zwaar. Religie associeer ik snel met regeltjes. Ik zal me zelf dan eerder typeren als een gelovig persoon. Geloof komt vanuit je eigen hart, religie wordt je zo opgelegd. En je gelooft omdat je iets voelt en ervaart.

Hendrik: Wat hij zegt…

 

Op welke podia zien we jullie binnenkort?

Er zitten nog veel zaken in de pijpleiding die nog niet naar buiten mogen worden gebracht maar in ieder geval spelen we tijdens Rock for Eternity in de Kelder in Amersfoort en voor een goede nieuwjaars Party zijn we te vinden in de Blanko in Emmen.

 

Ben ik nog wat vergeten te vragen, want jullie wel graag zouden willen melden?

Nope, wat ons betreft niet.

 

Heb je nog iets te zeggen tegen jullie fans en de lezers van RockLife?

In 2015 staat er heel wat in de planning namelijk, een full length album en heel wat leuke shows. Dus blijf ons checken op facebook en deze site zodat je niks mist.

 

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.