Buffer

Tijdens de laatste editie van Lamininfest was ondergetekend aangenaam verast met het optreden van deze band, reden genoeg om de band eens onder de aandacht  te brengen.

Moonradio is een uit Nederland afkomstige garagerock band. Ik kreeg de kans om één van de bandleden te spreken en greep deze kans met beide handen aan en vroeg over de betekenis van Moonradio, het ontstaan van de band en hun toekomstplannen.

24431_558710627519581_205795443_n-1Hoe is de ontstaansgeschiedenis van Moonradio eigenlijk? 

Moonradio is ontstaan vanuit een vriendengroep. Zij kwamen elk jaar op het toenmalige Flevofestival en speelden daar voor fun. In 2007 stelde de drummer voor om een keer te gaan spelen in het oefenhok.

 

En de naam Moonradio hebben jullie tezamen bedacht? Of hoe is dit gegaan?

We voelen/voelden ons altijd enorm geïnspireerd door The Violet Burning en mn Michael Pritzl. Een van zijn nummers heeft die titel. Moonradio staat voor ons ook voor: Be like the moon, reflect the sun!

 

Hoe zou je jullie band omschrijven, stel je mag een paar regels kwijt over Moonradio?

Moonradio is een muzikaal avontuur waar verschillende stijlen bij elkaar komen. Soms ruig en vuig, soms ingetogen en verstild.

 

Hoe blikken jullie terug op de 8 jaar Moonradio.

Prachtige en onvergetelijke tijden met elkaar. Sinds 2011 is de band compleet met Eddie van der Veen als bassist. De chemie die vanaf dat moment ontstond, mede ook door de persoonlijke processen waar ieder van ons in zat en ook mede door een tour in Roemenië is bijzonder, rauw, eerlijk en liefdevol.

 

Nu komen jullie uit verschillende richtingen, hebben jullie andere achtergronden en interesses, hoe vinden jullie elkaar in de muziek, hoe vindt deze ‘klik’ plaats?

Dat is moeilijk te zeggen. Liedjes ontstaan vaak omdat één van ons een idee heeft .. een riff.. of melodie. We voelen daar vaak allemaal eenzelfde lading bij wat inspireert voor een tekst. Soms ook omdat iemand een compleet nummer heeft geschreven. De persoonlijke stijl van een ieder (ik noem dat kleuring) vindt plaats als we een nummer gaan spelen. Die klik.. die is er gewoon (meestal 😉 ) hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het heeft volgens mij veel te maken met de onderlinge band.

 

Nu we een beetje een beeld hebben bij de band Moonradio, wat kan het publiek van jullie verwachten? Wat zouden jullie willen neerzetten of meegeven?

Meegeven? Een cd, na betaling van 5 euro J . Maar serieus: mensen hebben niets meer te geven dan zichzelf. Dat is de uitdaging: dat we nummers schrijven waarin we onze kwetsbaarheid, onze verlangens, mislukkingen, etc laten zien. Die gezamenlijke passie en het plezier in het spel zelf … als dat zichtbaar wordt. Bamm! Of korter: wij geven niets mee. Wij proberen de zon te reflecteren.

 

1010321_558710787519565_1366169662_nWat is het lastige aan live optreden, waar heeft het publiek geen weet van?

Ik weet niet wat het publiek wel of niet weet. Technisch alles goed voor elkaar hebben is heel prettig. Jezelf en de anderen goed kunnen horen bijvoorbeeld. En … dicht bij de jezelf en de beleving van de nummers blijven.

 

Naar welke muzikanten luister je zelf zoal en vind je goed en zie je ook als voorbeeld? 

Phoe… allemaal zijn we heel verschillend. Een greep uit wat ons inspireert:  Radiohead, U2, Led Zeppelin, Pink Floyd, Muse, Arctic Monkeys, Neil Young, Dylan, Cash, The Violet Burning, Flyleaf… en nog heel veel meer.

 

Hij schrijf je dan en hoe komt dan zo’n lied tot stand? 

Nummers komen soms uit het niets. Soms in één keer inclusief alle muzieklijnen. Een nummer als Broken (over een verbroken relatie en het oordeel van de omgeving) was er in één keer inclusief tekst. Later is er een prachtige gitaarlik en een cellopartij bij geschreven. Soms duurt het een half jaar voordat een idee een nummer wordt en soms heeft iemand een riff of idee dat resulteert in een jam en vervolgens in een nummer. Eerder dacht ik dat inspiratie zich niet laat sturen, maar wanneer er tijd is en rust is de inspiratie makkelijker te vangen.

 

Laatste vraag: Waar hoop je over vijf jaar te staan muzikaal gezien? 

Tja… plannen en ideeën genoeg. We willen graag opnieuw toeren in Roemenië, een nieuwe cd maken, nummer schrijven en projecten doen. Er zijn ook nog weleens wensen om een toetsenist/dj toe te voegen aan ons clubje, zij het permanent of op projectbasis. We willen zelf ook uit onze comfortzone blijven stappen. Maar we willen vooral heel veel spelen, connecten met mensen.

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.