Buffer

Proyecto Aslan is een vrij nieuwe powermetal band uit Argentinië. Omdat hier in Nederland waarschijnlijk nog bijna niemand van deze band heeft gehoord, stelt RockLife ze aan je voor. Een interview met toetsenist Christian Fischer.

 

Hallo Proyecto Aslan! Hoe gaat het met jullie? Hoe is bij jullie tot nu toe de winter geweest? Net zo zacht als bij ons?

Hoi, RockLife! Hier in Argentinië is het zomer, haha! Het weer is veel te warm voor het seizoen. De afgelopen maanden hebben we het beste ervan gemaakt door te rusten, tijd met onze families door te brengen en het opnemen van ons eerste album.

 

Omdat Proyecto Aslan nog niet zo bekend is in Nederland, zouden we graag willen dat je de band even aan onze lezers voorstelt.

Wij zijn ook nog niet zo bekend in ons eigen land, hihi… Dat komt omdat de band met de huidige line-up pas opgericht is in eind 2012.

Hernán Ojeda - GuitarraEen stukje van onze geschiedenis:
Het begint met een idee en droom van onze gitarist, Hernán Ojeda in 2007. Hij richtte de band genaamd Aslan op in het westen van Buenos Aires en begon aan een proces van vele jaren zonder een vaste line-up (beginnend met een zangeres, Dina Aragón). In die tijd heeft Aslan wel veel opgetreden in de omgeving en ook is er een demo uitgebracht in 2011.
In juli 2012 begon Hernán te zoeken om muzikanten voor een nieuwe, stabiele line-up om het eerste album op te nemen. Zo werd Proyecto Aslan dus geboren met een radicaler idee en een vernieuwde visie.

Rodrigo Godoy - VocesOnze huidige line-up is:
Hernán Ojeda – gitaar
Nicolas Potanski – basgitaar
Christian Fischer – toetsen
Jorge Romero – drums
Rodrigo Godoy – zang (Braziliaans, zingt ook bij Efrata)

En de muziek? Tsja, we doen symfonische powermetal. Het is een soort mix van Helloween, Gamma Ray, Theocracy en Stratovarius met symfonische en epische arrangementen. Er zijn in Argentinië nog maar erg weinig bands in dit genre en daar doen wij ons voordeel mee.

 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een band te beginnen? Vonden jullie het een goed idee om in een band te spelen of voelde je je geroepen om het Woord te verkondigen? En speel je dan om christenen een goed alternatief te bieden of om “licht in de duisternis” te brengen?

Nicolás Potanski - BajoEen beetje van beide. Aan de ene kant hebben we als christenen een boodschap om te delen, we moeten verspreiden wat we denken en voelen. We willen iets positiefs meegeven aan iedereen die onze muziek hoort. Aan de andere kant houden we van metal en we vinden het heerlijk om te doen. We willen ook indruk maken met een zeldzaam metal genre hier in Argentinië: symfonische powermetal met epische arrangementen (wat populairder is in Europa), en dan in het Spaans!

Ons doel is niet om een “typisch christelijke band” te zijn. We zien onszelf als een powermetal band met christelijke teksten en invloeden. Als christenen naar onze muziek luisteren, dan is dat prachtig, maar onze echte doelgroep zijn niet-christenen, die moeten worden bereikt. We willen indruk maken op het powermetal genre en een echt verschil maken met onze boodschap.

 

Regresaré (EP, Junio 2013)In 2013 hebben jullie de EP “Regresaré” uitgebracht. Kun je ons vertellen hoe die tot stand is gekomen?

In februari 2013 hebben we onze eerste digitale single “Marcas De Un Tiempo” uitgebracht. Dit was een heavy mid-tempo cover in het Spaans van de classic Braziliaanse christelijke band Stauros en ons eerste officieel opgenomen nummer.

Om onze muziek op een betere manier te promoten, hebben we toen besloten om een nieuwe single uit te brengen, waar ook een stukje pure symfo-powermetal op stond. “Regresaré” werd opgenomen, gemixt en gemasterd van maart tot mei 2013.

Uiteindelijk besloten we de EP uit te brengen met de nummers “Regresaré”, het bekende “Marcas De Un Tiempo” en een orkestrale versie van dat zelfde nummer.

We hebben de EP in eigen beheer uitgebracht op cd en later hebben we er een digitale download van gemaakt.

 

Vertel eens iets over de teksten van jullie nummers. Zit er een bepaald concept achter? En zingen jullie alleen in het Spaans of ook in het Engels?

Ja, er zit zeker een concept achter de teksten van onze nummers die we hebben geschreven voor ons eerste album. “Regresaré” vat in één nummer de tekstuele content van het hele album samen. Het betekent “terugkeren”, “terugkomen”. Het centrale thema in de nummers is “terug komen”: terug naar het licht, de waarheid, het leven. Terugkomen bij God. We richten ons op hen die zich hebben afgekeerd van God.

Ons eerste album komt uit in het Spaans, maar we willen in de nabije toekomst ook een Engelse versie gaan maken.

 

Nu een beetje abstracter… wat vinden jullie van de eeuwigdurende discussie over metal? Kan metal wel christelijk zijn? En wat vind je van christelijke blackmetal bands die corpse paint, bijlen, kogelriemen en dergelijke dragen? Vind je dat kunnen?

Hernán Ojeda - GuitarraTsja, we weten dat het metal genre (en rock overigens ook, om het nog door te trekken) altijd bekritiseerd is door de kerk. Maar we weten ook dat metal gewoon een muziekstijl is. Het is muziek, net als pop, country en jazz. Het enige wat anders is, zijn de instrumenten, de speltechnieken en de kledingstijl, maar boven alles is het muziek. Kan metal christelijk zijn? Ja.

Psalm 150:3-5
“Loof hem met hoorngeschal,
loof hem met harp en lier,
loof hem met dans en tamboerijn,
loof hem met snaren en fluit.
Loof hem met klinkende bekkens,
loof hem met slaande cimbalen.”

Als iemand zegt: “metal is heel lawaaiig, God houdt daar niet van!”, de cimbalen maken ook lawaai! We moeten Hem prijzen met alles wat we hebben!

We weten dat het metal genre een obscuur begin heeft gekend, maar dit kunnen wij ten goede keren. In 1 Samuel 21:9-10 nam David het zwaard van Goliath om het voor betere dingen te gebruiken. Zo kunnen wij ook metal gebruiken voor betere doeleinden.

Wat betreft de corpse paint van blackmetal bands? Ja, waarom niet? Ik houd er niet van en zou het nooit dragen, maar het is wel heel gewoon in deze metalcultuur. De wereld van muziek is als een “marktaandeel”: verschillende bands voor verschillende mensen met verschillende muzikale smaken. Een christelijke blackmetal band kan deze bronnen gebruiken om mensen te bereiken die in deze “cultuur” zitten, zodat ze indruk kunnen maken met het Woord.

 

Hoe zien jullie persoonlijk het downloaden van muziek, vooral als het om jullie eigen band gaat?

Dat hangt helemaal af van de focus van de band en wat ze nodig hebben. Wat ons betreft, wij delen onze twee singles en EP als gratis download. Omdat we nog niet zo bekend zijn is het voor ons handiger om onze muziek gratis aan te bieden.

Als er bands zijn die ervan moeten leven om hun muziek te verkopen en als ze daar hard voor werken, dan is het niet meer dan normaal om ze te ondersteunen door hun muziek te kopen.

 

Veel bands en personen in de metalscene noemen zichzelf satanisten of hebben anti-christelijke boodschappen, maar vaak menen ze daar niks van. In hoeverre vind je dat de Katholieke kerk daarvoor verantwoordelijk gehouden kan worden? Er is in het verleden immers veel geweld, pedofilie, hypocriet gedrag en restrictie geweest, zeggende dat rockmuziek van de duivel is in plaats van het te gebruiken in naam van God… Valt dit allemaal te wijten aan de Katholieke kerk?

Het is bekend dat de Katholieke kerk een aantal wreedheden en fouten heeft begaan door de geschiedenis heen. Veel bands hebben dat gebruikt om God de rug toe te keren. Maar de Katholieke kerk is niet de enige schuldige, er zijn veel meer oorzaken aan te wijzen die een band anti-christelijk kunnen maken, niet alleen de kerk.

 

Terug naar de band… Hoe zie je de toekomst van Proyecto Aslan? Gaan jullie nog optreden of touren? Hoeveel spelen jullie eigenlijk live? En vind je dat leuk?

Christian Fischer - Teclado, orquestaciónZoals ik zei, zijn we momenteel bezig met het opnemen van ons eerste album. We hopen dat we dat vóór het eind van het jaar kunnen afronden, maar dat weten we nog niet zeker. Elk bandlid heeft een gezin, waar ook veel tijd in gaat zitten. Wat mijzelf betreft, ik ben bezig af te studeren aan de universiteit. Het is lastig, maar we hebben een doel en een passie. Ik zie een glansrijke toekomst voor ons!

We zijn nu vooral gefocust op het afmaken van het album; we hebben nog geen live optredens staan, maar dat willen we dit jaar zeker nog gaan doen!

Eind 2013 hebben we drie optredens gedaan, waarvan twee als voorprogramma van de bekende christelijke band Boanerges. Onze zanger woont in Curitiba, Brazilië, daarom spelen we niet zo vaak live.

 

Hebben jullie ooit opgetreden in andere landen buiten Argentinië? Of zou je dat graag willen?

Nog niet! We hebben in de omgeving van Buenos Aires opgetreden. Ik hoop dat we in de toekomst de kans krijgen om buiten Argentinië te spelen. We maken ons daar geen zorgen om, onze reis is nog maar net begonnen!

 

Is er nog iets wat je tegen onze lezers wilt zeggen?

Bedankt voor deze gelegenheid om mensen over ons te vertellen. Bedankt en de groeten aan alle Nederlandse lezers van RockLife en over de hele wereld.

We hopen dat jullie onze muziek leuk vinden! Blijf op de hoogte via onze Facebook pagina: www.facebook.com/proyectoaslan, daar komt binnenkort groot nieuws op te staan!

Klik hier om de EP van Proyecto Aslan te downloaden!

 

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.