Buffer

De Duitse gitarist Daniel Fries werd op slag beroemd toen hij samen met topmuzikanten Ted Leonard (Enchant/Spock’s Beard/Thought Chamber), Mike LePond (Symphony-X) en Collin Leijenaar (Dilemma, live-band van Neal Morse) het project Affector oprichtte. Het debuutalbum “Harmagedon” kwam uit in 2012 en kreeg overal goede recensies. Toch heeft Affector in de Nederlandse pers nog erg weinig aandacht gekregen. Daar komt nu gelukkig verandering in. Een interview met gitarist Daniel Fries.

 

Kun je wat vertellen over het project Affector? Hoe kwam het tot stand en hoe heb je de andere muzikanten gevonden?

Ik schreef het album als een instrumentaal album in 2004/2005. Begin 2005 ontmoette ik Collin Leijenaar en Neal Morse tijdens Neal’s solo tour. We hielden contact en vooral Collin en ik bleven aan het materiaal werken. Ik had geluk. Zo werd het Collin’s en mijn project.

Mike LePond en ik waren al vrienden en ik had wat met Derek Sherinian gemaild in 2003. Collin en Neal vroegen Jordan Rudess van Dream Theater of hij geïnteresseerd zou zijn om als gastmuzikant mee te doen en dat wou hij wel. Ik nam contact op met Ted Leonard via zijn website en Collin vroeg Alex Argento (Rhapsody of Fire), die toen net een geweldig solo album had uitgebracht in 2007. Geloof het of niet, maar het was mijn vrouw die Ted Leonard’s fantastische stem voorstelde als zanger. Ik was al jaren fan van Ted Leonard en dus antwoordde ik “Dat is een geweldig idee, schat!”. Tenslotte vroeg ik ook Neal om mee te doen en hij heeft wat toetsenpartijen ingespeeld. Zo is de band dus bij elkaar gekomen.

We hebben het album allemaal in onze eigen studio’s opgenomen. Tegenwoordig is er heel wat mogelijk met snel internet en Dropbox en zo, dus we konden opnemen zonder met elkaar te oefenen. Dat is echt verbazingwekkend! We begonnen met het opnemen van de drums en de gitaren, bas en zang en daarna kwamen de anderen met toetsen. Toen de opnamen klaar waren, stonden we versteld van de mix van Rich Mouser in Los Angeles.

 

Hebben jullie wel eens live opgetreden, of is Affector meer een studio project?

We hadden heel graag willen touren en we hebben het er zelfs serieus over gehad, maar iedereen had een gigantisch drukke agenda, dus tot nu toe is het er nog niet van gekomen. We hopen dat we binnenkort een tweede album kunnen opnemen en dan kunnen gaan touren. Maar we weten nog niet wanneer precies, dus het voelt meer als een studio band/project.

 

Waarom heb je gekozen voor het boek Openbaring als thema voor het album “Harmagedon”?

634644082184686250Het is een interessant onderwerp, vooral omdat mensen het in 2012 veel over het einde van de Maya-kalender hadden. 2012 was het jaar waarin “Harmagedon” uitkwam en dus leek het ons leuk om het “einde van de wereld” vanuit een andere, bijbelse invalshoek te bekijken. Bovendien bieden de profetieën over de strijd bij Harmagedon, de opname van de gemeente en Christus die de antichrist verslaat, een donker landschap, dat een krachtige muzikale en tekstuele impact heeft.

 

Hoe klinkt de muziek van Affector? Wie zijn je grootste invloeden?

Ik spreek alleen voor mezelf. Het is geen geheim dat ik een grote fan ben van Dream Theater, Symphony-X, Enchant, Spock’s Beard, Neal Morse, Joe Satriani en Steve Morse. Deze invloeden kun je volgens mij wel horen op het album, maar ik werd bij dit album ook beïnvloed door Blind Guardian.

 

Heb je naast Affector nog andere muzikale projecten?

Ik heb wat nummers opgenomen voor Michal Mierzejewski’s “Symphonic Theater of Dreams”, dat is een geweldig orkestraal Dream Theater tribute album. Dat orkest, genaamd Sinfonietta Consonus, is ook te horen op “Harmagedon”.

Ik heb ook wat nummers opgenomen voor een getalenteerde Amerikaanse artiest genaamd Eva Kathryn. We hebben opgenomen met Marco Minnemann (drums), Randy George (Neal Morse), Collin en anderen. We weten nog niet wanneer dat album uitkomt. Daar heb ik niks over te zeggen.

Soms vragen muzikanten me of ik muziek met ze wil opnemen en daar sta ik altijd voor open. Ze kunnen me gewoon mailen op info@danielfries.de

 

Heb je ook toekomstplannen voor Affector? Zit er een tweede album aan te komen?

634644058677498750We hebben al nieuw materiaal voor ongeveer een uur, maar zoals ik zei hebben we gigantisch drukke agenda’s, dus we kunnen nog niet zeggen wanneer er iets klaar zal zijn. Vooral Ted’s muzikale leven is behoorlijk veranderd toen hij bij Spock’s Beard kwam en dat niet alleen, hij zit ook nog steeds bij Enchant en Thought Chamber. We hopen dat hij nog wat tijd vrij kan maken als we de instrumentale tracks klaar hebben. Maar het kan zijn dat we iemand anders moeten vragen om de zang te doen. Hou het in de gaten…

 

Wat doe je overdag, buiten de muziek?

Ik heb een praktijk voor dialyse en nefrologie. Dat heeft te maken met beschadigde nieren. Dat is een leuke baan. Even heel wat anders dan muziek.

 

Met het Affector project werd je op slag beroemd. Kun je daar een beetje mee omgaan?

Dat is best grappig, maar ook een beetje vreemd. Vorig jaar ging ik naar een concert en toen werd ik door sommige mensen in het publiek herkend. Ik werd ook herkend op de Musik Messe Frankfurt, zelfs nog voordat het album uitkwam. Ik krijg ook regelmatig fanmail van over de hele wereld. Ik voel me vereerd en gevleid, maar ik ben gewoon een gitarist en ik componeer en speel wat mij en anderen gelukkig maakt! Het muzikantschap is heel belangrijk voor mij. Ik probeer ook alle e-mails en/of Twitter berichten persoonlijk te beantwoorden om in contact te blijven met de fans.

 

Ga je ook naar een kerk? En  ben je daar ook muzikant?

Ik ga naar een baptistenkerk. Soms speel ik daar gitaar in de aanbiddingsdiensten. Het Affector album deed het ook goed bij de gemeenteleden.

 

Heb je nog wat te zeggen tegen onze Nederlandse lezers?

Ga het album kopen en geniet ervan. Ik kijk er naar uit om sommigen van jullie te ontmoeten bij een concert of op de Musik Messe.

 

Het album is verkrijgbaar bij o.a.:

First Paradox

 

 

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.