Buffer
Nieuwe cd van Bride, uit 2013. Maar ook direct de laatste cd van Bride.

Nieuwe cd van Bride, uit 2013. Maar ook direct de laatste cd van Bride.

De band Bride, ooit begin jaren 80 begonnen als Matrix, maar hebben hun naam veranderd in Bride (Bruid van Christus: Openbaring 21:2,9 en 22:17). De band Bride behoort tot de oude White Metal garde, net zoals: Saint, whitecross, Messiah Prophet etc. De band heeft in totaal 14 albums uitgebracht, daarbij zijn er nog een zooi compilaties uitgekomen, met o.a. Bride erop en daarbij hebben ze een aantal belangrijke Awards gewonnen in de lange loopbaan van de band.

Voor meer info omtrent het heden en verleden van Bride; kijk op: http://en.wikipedia.org/wiki/Bride_(band) en de website van de band: http://www.bridepub.com

Hallo Dale Thompson, hoe gaat het ermee?

DALE: Ik voel me prima, met in het vooruitzicht een aantal grote veranderingen in mijn leven en carrière.

Kun je iets vertellen over het nieuwe album: “Incorruptible” dat in 2013 is uitgekomen?

DALE: Dit is het laatste dat uit zal komen van de band Bride, we stoppen er voorgoed mee. We zijn gestopt met een zeer lange carrière achter ons, met een collectie muziek dat alles omvat. Dit is wat we wilden doorgeven. Dit is een cd met een combinatie van alle stijlen die we ooit hebben uitgebracht/samengesteld.

Wat schuilt er achter de naam: Incorruptible, wat wil je precies zeggen met dit album, met betrekking tot de luisteraar?

DALE: Het woord Incorruptible, betekend onvergankelijk. Voor mij betekend dat, dat God goed zorgt voor wat van Hem is. Onvergankelijk is dat wat niet onderworpen is aan de dood en verval..EEUWIG..

Hoe is het album ontvangen door de pers en de Bride fans?

DALE:  De pers zag het album gunstig, of zijn ons goedgezind, maar een release van Bride worden normaal vaak veroordeeld en ook zeer streng beoordeeld. Maar de fans zo zeggen ze genieten erg van dit werkstuk. Ik heb zeer positieve berichten mogen ontvangen en de brieven van fans hebben me erg geraakt, de fans zijn zelf ook erg geraakt door de emotie waarmee we op het album hebben gespeeld.

Heeft de band getoerd na het uitbrengen van de nieuwe cd?

DALE: We zijn met opzet niet wezen toeren. We wilden dat dit ons echte laatste werk zou zijn. Ik ben met zoveel nieuwe dingen bezig, dat het toeren gewoonweg onmogelijk was.

Zijn er nog concerten in de toekomst?

DALE: Ik ga verhuizen, eigenlijk emigreren. Ik vertrek uit de Verenigde Staten, dat betekent geen BRIDE shows of concerten meer!

Zul je ooit nog een Dale Thompson solo plaat uit gaan  brengen?

DALE: Ik zal weer dingen gaan opnemen en muziek gaan maken, als ik verhuisd ben en daar alles een beetje op een rijtje heb, maar ik weet nog niet hoe ik dat project zal gaan noemen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik Bride goed ken van de oude albums zoals; Show No Mercy, Live to Die, Silence is Madness en Snakes in the Playground. Na dit tijdperk, heb ik me niet meer zo erg erin verdiept en weet ik eigenlijk niet zo goed hoe het verder met Bride gegaan is? Kun je in het kort uitleggen wat er na zeg maar het: Pure Metal tijdperk gebeurd is met de band?

DALE: Na deze cd’s die je noemt, zijn we erg populair geworden en hebben nog een dozijn aan cd’s uitgebracht en hebben daarbij ook veel getoerd over de hele wereld en hebben ook nog eens veel cd’s mogen verkopen. We zijn zeer populair geworden in

Zuid Amerika en hebben veel opgetreden in Brazilië. Toen we nog bij Pure Metal zaten verkochten we bijna geen platen. Onze verkoopcijfers waren een echte horror..maar na het uitbrengen van Snakes in the Playground ging het bergopwaarts met de verkoop van cd’s etc.

Mijn (Heiko) favoriete  album van wat ik ken is Live to Die. het is een heavy metal all time classic album met een aantal “epische” songs, zoals: Live toto Die, Fire and Brimstone en Heroes. Deze songs konden wel rechtstreeks van een album van: W.A.S.P., Ronnie James Dio of King Diamond komen. Denk jezelf nog wel eens terug aan deze tijd?

DALE: Ik herinner mij nog dat we heel hard hebben gewerkt en op onze knieën moesten om ergens een optreden te doen. We hadden wel wat succes wereldwijd gezien, maar tot 1992 hadden we moeite om ons hoofd boven water te houden.

Je kunt zeggen dat de negentiger jaren voor Bride zijn geschapen, waar ik ook aan moet denken (van mijn kant) is dat toen Bride begon met white Metal in 1985, dat veel muziek van bands als: Bride, Saint, Whitecross zeer ondergewaardeerd zijn/waren in de zogenaamde seculiere metal scene.

Denk je dat dit komt door de Christelijke boodschap of wat en is het gewoon zo dat Christelijke metal niet goed en professioneel wordt gepromoot, bijv. dat men met White metal bands gaat adverteren in bijv. Kerrang, Metal Hammer, Revolver etc..

DALE: Ik had gehoopt dat Bride nooit het predicaat Opgelegd zou krijgen van Christelijke band, omdat het alles in een isolement legt en je een bepaalde stempel opgedrukt krijgt. Plus dat we gewoonweg weinig hulp en support kregen van de platen maatschappij, omdat de platenmaatschappij teveel bands had en niet de nodige aandacht aan alle bands afzonderlijk kon geven, is dat helemaal scheef gegroeid.

Ik vraag je dit omdat ik denk dat de boodschap heel belangrijk is voor de metalliefhebbers. De boodschap moet toch gehoord worden! Vooral in de soms erg donkere/duistere scene als de heavy metal. Wat vindt jij hiervan en/of vindt jij het belangrijker om als Christelijke band in de kerk of Christelijke Jongeren soos te spelen, voor de Christenen. Of denk je/zou je graag willen spelen met o.a. King Diamond, Queensryche of Iron Maiden voor een publiek die misschien overwegend niet gelovig is.

DALE: Bride heeft het eigenlijk nooit geïnteresseerd voor wie of wat we optraden. Dit voedt me en motiveert me omdat als mijn boodschap niet echt zou zijn, mensen het niet zou kunnen schelen wat we doen.

Hebben jullie ooit opgetreden in Nederland?

DALE: Jazeker, Bride heeft getoerd door Noorwegen, Nederland, Finland en eigenlijk door heel Europa.

Heb je nog een laatste woord, of iets wat je wilt delen met de lezers van Rocklife?

DALE: Ik ga binnenkort trouwen met een Nederlandse vrouw, dat zal in April dit jaar gaan plaatsvinden, dan heb ik zeg maar een grotere connectie met jullie daar in Nederland. Ik zal gaan trouwen in Nieuw Zeeland en aldaar ook gaan wonen. Ik zal daar een nieuwe band gaan beginnen zodat jullie in de nabije toekomst weer van mij zullen gaan horen. Zegeningen aan iedereen en vrede in Jezus Christus. Zoek de waarheid want je bent het waard! Dank je wel!

 

 

Over de auteur

White metal fan sinds midden jaren 80. Ik kreeg een cassettebandje met Stryper songs van iemand van Jong & Vrij. Op kant a: To Hell with he Devil en op kant b: The yellow and Black Attack. Ik was meteen "verliefd". Ik kocht van mijn spaarcenten de lp: Soldiers Under Command in een muziek/platenwinkel in Angelslo (wijk Emmen) deze plaat heb ik helemaal grijs gedraaid...daarna volgden bands als: Saint, Believer, Barren Cross, Whitecross, Deliverance, Jerusalem, Daniel Band, Sacred Warrior, Rage of Angels, Mortification, Vengeance Rising, Decision D, No Longer Music, Seventh Angel, Detritus, Kings X en ga nog maar even een uur door.... Daarna volgden; Megadeth, Tankard, Blind Guardian, Helloween, Iron Maiden, Metallica, Acid Drinkers, Kreyson, Armia, Turbo, CETI, Vader Narnia, , Galactic Coweboys, Metal Church, Tyrant, Warlord, Avantasia, Accept, Testament, Queensryche, Accuser, Vanden Plas, Running Wild, Mad Max, Soul Cages, Saviour Machine, Veni Domine, Vicious Rumors, Dew Scented, Pink Floyd, en ook vele andere Prog-bands, zoals; Pendragon, Yes, Rick Wakeman, Arena, Neil Morse, Spock's Beard, Transatlantic....Maar ook de jaren 80 bands als: Simple Minds, The Alarm, Alphaville, Dire Straits, Cliff Richard, Queen, Doe Maar, Foreigner, Bon Jovi, Talk Talk, Phil Collins, Toto etc, draag ik een warm hart toe... dat komt natuurlijk omdat ik begin jaren 80 naar de radio begon te luisteren, er ging een wereld voor me open. Want ik werd een echte muziek freak. Ik luisterde in de jaren 80 veel naar de radio oa. Tros top 50, Weeshuis van de hits, Paperclip, De Avondspits, Europarade, Veronica's top 40, de Dik voor mekaar show, Los vast show..."zandzakken voor de deur".., Muzikale Fruitmand, Spoor 7, Ronduit....Bekende Dj's van toen waren oa.: Sjors Frohlich, Felix Meurders, Lex Harding, Jeroen van Inkel en Adam Curry, Jan Rietman, Henk Mouwe, Erik de Zwart, Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland en natuurlijk: Vara's Vuurwerk met niemand minder dan: Henk Westbroek. wat een prachtige tijd was dat....

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.