Buffer

24 september 2016 word de tweede editie van het rock en metal festival Rock Alive gehouden. Afgelopen jaar was daar een grote variatie aan bands, van metalcore tot classic rock en van black metal tot alternatieve rock. In deze laatste categorie was de Pools/Nederlandse band Früstück voor veel mensen een verassing. Daarom is de organisatie voor dit jaar weer opzoek gegaan naar een fenomenale alternatieve rockband, en deze is gevonden in het Duitse Stun. Opgericht in 2009 maar nog geheel onbekend in Nederland, daarom gingen wij in gesprek met Marco Goerlich, de zanger en gitarist van de band.

Marco (zanger/gitarist)

“I actually can’t remember when and where it started anymore. Roman Pelz (Guitar) and I are playing for so many years together and we were never too enthusiastic about standard guitar rudiment. When Moritz Vandreier (Drums) and Johann Dallmeyer (Bass) joined the band, we intended to make our songs sounds more defined and determined”, vertelt Marco, als we hem vragen naar het ontstaan van de band. Waar de naam Stun dan weer vandaan komt blijft onduidelijk: “Maybe we thought we were stunning each other with the sounds”.

Stun bracht in 2012 het album OK Hunter uit, in geen enkele vorm gerelateerd aan Radiohead’s plaat OK Computer. “Sometimes I have to say “OK Hunter” to myself to conquer my weaker self. My bandmates liked the name and so we baptized the record OK Hunter”. OK Hunter was voor de band een stap richting volwassenheid. Waar hun album And At Least You Dance meer post-emo elementen bezat is dit op het nieuwe album eigenlijk alleen terug te vinden in ‘Ruins Of The Past’. “It’s a song about the worry and courage of failing. If you’re constantly thinking about the past you get scared. Sometimes you need courage to approve fails and sometimes it hurts a bit.” Naast de muziek valt Stun ook erg op in hun teksten, maar wat is dan de boodschap die Marco wil overbrengen met zijn nummers? “It’s better to dispute than living a monotone life.” Dat klinkt als een harde boodschap, en dat klopt volgens Marco ook wel, “Sometimes I become a Cynical beast, but I am acting like this to improve the situation, not to hurt somebody. In my opinion convenience is not an ambitious target”.
Stun 2

In mijn review voor het album op White Room Reviews vergeleek ik het nummer ‘Love’ met oudere nummers van Coldplay. Maar daar wil Marco toch nog iets over recht trekken: “Maybe the chorus of wired got a little too big and involves the risk of confusion with bands like Coldplay and Snow Patrol. But I can assure, that was an accident!” Als ik hem vraag of hij niet blij is met een Coldplay vergelijking is het enigste antwoord: “I have never listened to a Coldplay record, I just heard some songs on the radio and I didn’t like it!”. Maar dan toch nog even over het album, op het nummer ‘monotone’ werken jullie samen met Milo Milone de zangeres van soul/punk band Rhonda. Iets wat in mijn ogen een extra dementie in het nummer schept. “Yes indeed, Milo and her band Rhonda rleased their first vinyl also via Sister Jack Records. As an band we love those collaborations. We also had a collaboration with an horn section.” Te horen op de nummers ‘summer’ en ‘love’. “In 2009 we recorded And At Least You Dance in a live situation, we wanted OK Hunter to be more colorful.”

Hoe de toekomst er voor Stun uit ziet is nog niet helemaal zeker: “We are writing new songs, but we haven’t fixed a studio yet. We are also thinking about a split release with another band, but that’s not definite yet.” Of ze deze nieuwe nummers ook live komen spelen op Rock Alive? “We will be playing some of them live!”

Over de auteur

Toen ik van een vriend het nummer Comatose van Skillet toegestuurd kreeg was ik verkocht aan de hard rock. Daar begon een lange reis door rock- en metal-stylen. Via Stryper naar Norma Jean en via Pillar naar Underoath. Met nieuwe bands ontdekken en albums verzamelen houd ik mij het liefst bezig. Sinds vorig jaar schrijf ik reviews voor muziek platform White Room Reviews. En vanaf maart 2015 mag ik ook RockLife verrijken met mijn muziek liefde en kennis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter