Buffer

10515181_673925626023891_8194603770254370374_oEen tijdje geleden kreeg ik een pakketje van Jono door de brievenbus. Hierin zat de EP Perfect Storm van de Zweedse Heavy Metalband Messenger. Vandaag sprak ik de mannen voor een interview over hun boodschap.

Ten eerste, kunnen jullie jezelf aan mij en Nederland voorstellen?

Wij zijn Messenger. Messenger is zowel een band als een visie die enkele jaren geleden ontstaan is toen vier van ons (Fredrik, Josef, Eddie en Simon) op een dag na kerk met elkaar in gesprek waren. Vroeger speelde wij samen in de band Eternal Life, maar die band heeft nooit het daglicht gezien. Josef en Fredrik hebben in de tussentijd in enkele verschillende bands gespeeld maar we wilden toch het liefst iets samen doen. Maar nog belangrijker, we wouden onze creativiteit en muzikaliteit gebruiken in de dienst van God. Dus hebben we besloten om een band te starten zonder te weten wat het zou brengen. Al snel hadden we door dat we een bassist nodig hadden, en toen hebben we contact gezocht met Johnny, een oude vriend van ons. En daarmee was onze line-up compleet. Vanaf toen hebben we alles ingezet wat we hadden om goede muziek te maken om een mooie boodschap te ondersteunen. En we hebben Gods werk door ons al vaak mogen ervaren.

428915_331582156924908_842982244_n

Messenger komt uit Zweden, kunnen jullie ons iets vertellen over de Zweedse metal scene?

Nou, het eerste wat je moet weten over de Zweedse metal scene is dat het een ontzettende grote scene is. In een recent onderzoek is gebleken dat in Zweden de meeste metal bands per persoon zijn (Alleen in Finland is dit aantal nog iets hoger). Dus als je als band metal wil spelen moet je rekening houden met wat concurrentie. Om een beetje op te vallen zal je erg goed moeten zijn anders verval je tussen het gros van middelmatige bandjes wat nergens komt. Hoe Messenger hier bovenuit is gestegen is voor ons een wonder. We zijn niet de beste muzikanten en zijn niet heel speciaal. We denken dat er twee dingen zijn die in ons voordeel spelen. Ten eerste zijn we goed in het schrijven van nummers waar mensen graag naar willen luisteren. Kennelijk heeft God ons de gave gegeven om goede nummers te schrijven. Het tweede, waar we later pas achter kwamen, is dat we kennelijk de enigste in Zweden en misschien zelfs Europa zijn die doen wat wij doen. Er zijn genoeg bands die classic melodische heavy metal spelen natuurlijk maar niet met de boodschap en het doel waarmee wij het doen. Er zijn bands als Narina, Safemode, Benesser en meer maar geen van hen speelt de classic metal die wij spelen, met als gevolg dat wij veel luisteraars hebben. Al met al kunnen we alleen concluderen dat zonder Gods genade we niemand zouden zijn.

428551_331584643591326_988830970_nWelke muziek luisterden jullie toen je jong waren? Hoe heeft dit de muziek van Messenger beïnvloed?

De meesten van ons zijn opgegroeid met het luisteren van heavy metal muziek. Bands als Iron Maiden, Europe, Helloween, Dream Theater, Gamma Ray, Judas Priest, Edguy en zo voorts. Mede hierdoor kwam het genre van Messenger vanzelf. We hielden van het genre en we vonden het gaaf om te spelen. In het begin hadden we geen genre label geplakt op onszelf, simpel omdat we niet wisten hoe we het moesten benoemen. Maar uiteindelijk toch hiervoor gekozen omdat het cool klonk en we hoopte dat de mensen het leuk zouden vinden.

534695_331584690257988_1777090556_nWaar komt de naam Messenger vandaan?

Er zijn twee redenen om onszelf Messenger te noemen. Ten eerste omdat het cool klinkt, het is iets wat je met trots kan zeggen. Ten tweede wilde we al met onze naam duidelijk maken dat we niet een gemiddelde heavy metal rocksterren waren, we willen een boodschap brengen met wat we doen. We zijn boodschappers en daarom hebben we onszelf Messenger genoemd. Het is voor ons een manier om onszelf en andere eraan te herinneren waar wij het voor doen, niet onszelf maar God.

246501_331584600257997_375779270_nWat is dan die boodschap die jullie brengen?

De boodschap is wat we noemen de Gospel (Blijde Boodschap). We geloven in een God die de wereld zo lief had, jou en mij en iedereen, dat Hij zijn enige Zoom gestuurd heeft om te sterven voor onze zonden zodat wij weer tot God konden komen.

Josef: “Onze doelgroep zijn metalheads die geen christen zijn en christenen die geen metalheads zijn.”

Wat we daarmee bedoelen is dat volgeling van Jezus zijn niet betekend dat je in een levensstijl moet passen die niet bij jou hoort. God heeft je gemaakt zoals je bent met een specifiek doel in het leven. Het is aan jou om God te leren kennen en er achter te komen wat Hij met jou van plan is, anderen moeten je niet een bepaalde richting op dringen.

Hoe gaat het schrijfproces binnen Messenger?

Meestal schrijft een van ons een nummer en neemt dan een demo op. Dit luisteren we dan als band en besluiten dan of we het iets vinden of niet. Als het nummer bevalt gaan we het samen spelen zodat het een Messenger nummer word. Je kunt dus zeggen dat meestal een van ons het frame van een nummer maakt maar pas als we het samen spelen word het een compleet nummer.

406046_331584743591316_1260796354_nAfgelopen jaar hebben jullie de EP Perfect Storm uitgebracht, vertel ons hier eens over.

Perfect Storm is onze tweede EP. Het gaat over het geloofsleven en waar wij in geloven. De EP begint met ‘What I Believe’, een nummer dat duidelijk ons geloof uitlegt. Eeuwig leven, een oneindige liefde, een God die naar ons luistert als we bidden, een hoger doel voor ons allemaal en een genade die gratis en voor iedereen is. Daarna komt het nummer ‘Rockin’ in Faith’, wat beschrijft wat wij doen. Het is een woordgrapje op de uitdrukking “Walking in Faith”. We weten niet altijd wat we moeten doen maar we geloven dat God onze weg leid en daarom rocken we in geloof. ‘I Need You Now’ is een ballade en gebed dat we veel en vaak moeten zeggen. Het gaat over het proberen en willen van het volgen van Christus maar daarin keer na keer falen. En na de realisatie dat je het zelf niet kunt het uitschreeuwen naar God dat je Hem nu meer dan ooit nodig hebt. Hierna komen twee harde nummers. De eerste is ‘Tear Down These Walls’ en gaat over het zijn wie je hoort te zijn. Telkens worden er muren om je heen gebouwd, soms door anderen en soms door jezelf, door jou te vertellen wat te doen of niet te doen. En dat kan tot een punt komen waar jij jezelf helemaal verliest en je tot de realisatie komt dat de muren om je heen te hoog en sterk geworden zijn. Daarom schreeuw je het uit naar God om de muren te doorbreken en jou vrij te maken. ‘Perfect Storm’ is een prachtig nummer geschreven door Josef en het gaat over dat wanneer de Heilig Geest naar ons toe komt en dingen in beweging zet om ons daarna te vragen: “Ben je er klaar voor? Zou je blijven staan wanneer de storm van de hemel neerdaalt?”. En als slotstuk hebben we een traditionele Zweedse (en wereldwijde) hymne ‘How Great Thou Art’. We wouden het eerst niet op de EP zetten, maar het werd zo populair toen we het live speelden dat we het er eigenlijk wel op moesten zetten. We denken dat het een perfecte conclusie van het album is geworden. Nadat we gezongen hebben over wat we geloven en zo voorts geven we aan het eind alle eer aan God voor wat hij gedaan heeft.

599941_331584503591340_1056938483_nWaarom de naam “Perfect Storm”?

We waren druk aan het discussiëren over wat de naam van het album zou moeten worden. We wouden dat het de naam zou dragen van een van de nummers op het album. Maar wisten nog niet goed welke het beste zou passen. Pas na een lange tijd besloten we dat dit Perfect Storm zou worden. Het zou een gave coverart opleveren, het klonk goed en was een goede conclusie op de boodschap van het album. Hoewel het nummer een ander verhaal verteld staat deze naam voor een leven dat soms als een storm aanvoelt, maar het is de perfecte storm en daarom is dat het zeker waard.

Wat zal de toekomst brengen voor Messenger?

Voor als nog is de toekomst ons onduidelijk. Fredrik is bezig met een studie om pastor te worden, Josef gaat verhuizen naar het zuiden van Zweden om docent te worden en zo voorts. We hebben het allemaal erg druk in ons persoonlijk leven op dit moment en het is moeilijk om de band de aandacht te geven die het verdient. Maar Messenger is niet dood! We zullen blijven doen wat we kunnen met wat we hebben gekregen zolang God ons steunt zullen we niet stoppen. De toekomst is dus niet zeker, maar we voelen ons hoopvol. De Bijbel verteld ons dat als we op God vertrouwen met alles wat we doen, het zal slagen. En dat is iets wat Hij heeft laten zien voor ons keer op keer, dus we mogen erop vertrouwen dat het ook deze keer de Waarheid is.

Over de auteur

Toen ik van een vriend het nummer Comatose van Skillet toegestuurd kreeg was ik verkocht aan de hard rock. Daar begon een lange reis door rock- en metal-stylen. Via Stryper naar Norma Jean en via Pillar naar Underoath. Met nieuwe bands ontdekken en albums verzamelen houd ik mij het liefst bezig. Sinds vorig jaar schrijf ik reviews voor muziek platform White Room Reviews. En vanaf maart 2015 mag ik ook RockLife verrijken met mijn muziek liefde en kennis.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter