Buffer

luxtorpedaLuxtorpeda – A morał tej historii mógłby być taki, mimo że cukrowe, to jednak buraki (2014) Stage Diving Club/Metal Mind Productions

Luxtorpeda werd opgericht in 2010 in Poznań door Robert Friedrich (Litza, artiesten naam), gitarist van verschillende populaire bands (Turbo, Kazik Na Żywo, Acid Drinkers, 2Tm2,3, Arka Noego) en niet te vergeten het christelijke Death metal project: Creation of Death, (1991). Hij werd vergezeld door gitarist Robert Drezek, bassist Krzysztof Kmiecik, en drummer Tomasz Krzyżaniak, die in oa.  Armia en Turbo gespeeld heeft. In 2011 werd de band bijgestaan ​​door Przemysław Frencel, een rapper van piec Dwa Dębiec.

Op 9 mei 2011 bracht de band haar debuutalbum, getiteld Luxtorpeda, met een hit “Autystyczny” uit. Het album kwam binnen op nummer 15 in de Poolse verkoop grafiek OLIS. Het eerste album  werd uitgeroepen tot ‘Album van het Jaar’ door Teraz Rock het bekendste Poolse muziektijdschrift (vergelijkbaar met Oor, in Nederland) in 2012,  won de band diverse andere prijzen (‘Debuut van het Jaar’, ‘Band van het Jaar ‘en’ Song van het Jaar ‘en’ Music Video van het Jaar ‘voor “Autystyczny”).

Op 9 mei 2012, brachten Luxtorpeda een tweede album uit met de titel, Robaki, die in Polen op nr. 1 binnenkwam.

De band’s derde plaat, getiteld a moral tej Historii mógłby być taki, mimo że cukrowe, to Buraki jednak, werd uitgebracht op 1 april 2014. Het wordt album werd gepromoot met de  radio single “Mambałaga”, vergezeld van een videoclip. In de eerste week, kwam het album op nummer drie in Polen binnen, het album won oa. van Shakira’s titelloze tiende studioalbum die ook debuteerde die week. Een week later piekte het album van Luxtorpeda op nummer 1 van de officiele hitlijst.

maxresdefault

En dan te bedenken dat we het hier over een Christelijke band hebben. Voor elke show, bidden de heren voor de fans en andere bezoekers van het  concert/festival en voor andere belangrijke zaken die op dat ogenblik belangrijk zijn. Litza die ik gesproken heb, voor een interview (volgt nog op Rocklife.nl) is een echte man van het gebed, dat is voor hem het belangrijkste, daarbij wil hij zeker een aantal keren per week actief mee doen in de kerk waar hij en zijn gezin naar toe gaan, ondanks het drukke leven van een top muzikant.

Christelijke metal is er in allerlei varianten en zoals jullie weten in verschillende talen. Natuurlijk Engels, dat ligt het meeste voor de hand. Maar er zijn zoveel andere talen, zoals in het Zweeds (Jerusalem), Fins (HB) en in het Pools dus. Luxtorpeda is daar het levende bewijs van. Een hele populaire band in Polen, vergelijkbaar met hier oa. Kensington, Kane, Van Dik Hout en De Dijk om maar eens wat te noemen. Alleen buiten Polen wil het niet zo vlotten, omdat men in het Pools zingt is dat misschien ook wel logisch te noemen. Maar dat mag voor deze band de pret niet drukken. De band combineert nogal wat stijlen door elkaar en die smeltende kroes komt aan bij het grote publiek. De band mixt; hardcore, punkrock, heavy metal en stonerrock tot een geheel dat heel degelijk aandoet en wordt samengeperst totdat je een erg commercieel geheel krijgt. Denk daarbij aan een goede mix van oa. Deliverance, Trouble, Kane en Soundgarden. Het album heeft een hele goede productie en muzikaal staat het als een huis. Het album is ook erg mooi verpakt, in een mooie hoes van karton, die je open kunt klappen, daarin een dik boekwerk en een dubbel cd. Echt waar voor je geld. Als je dan bedenkt dat een nieuwe cd zoals deze ongeveer 9 euro (40 zloty) kost dan zou je haast willen verhuizen. Voor dat geld kun je nog eens een cd kopen. De cd bestaat uit 13 songs en is opgenomen in een van de bekende Poolse studio’s, Custom 34, waar veel Poolse top artiesten, waaronder; Natalia Niemen, Myslovitz, Kamil Bednarek en Arka Noego hun album opnemen. Hier onderstaand de video-clip van de hit single: Mambalaga in de studio van Custom 34. Van het nieuwste album afkomstig uit 2014.

Facebook

 

 

 

 

Luxtorpeda - A morał tej historii mógłby być taki, mimo że cukrowe, to jednak buraki
8.5Totale score

Over de auteur

White metal fan sinds midden jaren 80. Ik kreeg een cassettebandje met Stryper songs van iemand van Jong & Vrij. Op kant a: To Hell with he Devil en op kant b: The yellow and Black Attack. Ik was meteen "verliefd". Ik kocht van mijn spaarcenten de lp: Soldiers Under Command in een muziek/platenwinkel in Angelslo (wijk Emmen) deze plaat heb ik helemaal grijs gedraaid...daarna volgden bands als: Saint, Believer, Barren Cross, Whitecross, Deliverance, Jerusalem, Daniel Band, Sacred Warrior, Rage of Angels, Mortification, Vengeance Rising, Decision D, No Longer Music, Seventh Angel, Detritus, Kings X en ga nog maar even een uur door.... Daarna volgden; Megadeth, Tankard, Blind Guardian, Helloween, Iron Maiden, Metallica, Acid Drinkers, Kreyson, Armia, Turbo, CETI, Vader Narnia, , Galactic Coweboys, Metal Church, Tyrant, Warlord, Avantasia, Accept, Testament, Queensryche, Accuser, Vanden Plas, Running Wild, Mad Max, Soul Cages, Saviour Machine, Veni Domine, Vicious Rumors, Dew Scented, Pink Floyd, en ook vele andere Prog-bands, zoals; Pendragon, Yes, Rick Wakeman, Arena, Neil Morse, Spock's Beard, Transatlantic....Maar ook de jaren 80 bands als: Simple Minds, The Alarm, Alphaville, Dire Straits, Cliff Richard, Queen, Doe Maar, Foreigner, Bon Jovi, Talk Talk, Phil Collins, Toto etc, draag ik een warm hart toe... dat komt natuurlijk omdat ik begin jaren 80 naar de radio begon te luisteren, er ging een wereld voor me open. Want ik werd een echte muziek freak. Ik luisterde in de jaren 80 veel naar de radio oa. Tros top 50, Weeshuis van de hits, Paperclip, De Avondspits, Europarade, Veronica's top 40, de Dik voor mekaar show, Los vast show..."zandzakken voor de deur".., Muzikale Fruitmand, Spoor 7, Ronduit....Bekende Dj's van toen waren oa.: Sjors Frohlich, Felix Meurders, Lex Harding, Jeroen van Inkel en Adam Curry, Jan Rietman, Henk Mouwe, Erik de Zwart, Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland en natuurlijk: Vara's Vuurwerk met niemand minder dan: Henk Westbroek. wat een prachtige tijd was dat....

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.