Recensie: Harmony - "Theatre of Redemption"
93%Totale score
Waardering gebruiker: (2 Stemmen)
93%
Buffer

De eerste keer dat ik de naam Harmony zag was op het Flevo festival in 2003. Hun debuut “Dreaming Awake” was toen net uit en niemand had toen nog van ze gehoord. De cd-hoes sprak me aan en daarom kocht ik hem meteen. Daar heb ik tot nu toe nog geen moment spijt van gehad! Harmony bleek één van de betere bands te zijn in het genre melodieuze (power-)metal.

In 2008 kwam hun tweede album “Chapter II: The Aftermath” uit. Op zich een prima album, maar wel wat minder dan het debuut. Na een succesvol optreden op het allereerste Brainstorm festival in datzelfde jaar werd het stil rond Harmony. Ik dacht even dat de band niet meer bestond.

460433Als een donderslag bij heldere hemel liet Harmony eind 2014 ineens weer van zich horen met een aankondiging van het nieuwe album “Theatre of Redemption”. Zanger Henrik Båth is inmiddels vervangen door Daniel Heiman en bassist Andreas Passmark (Narnia) heeft plaats gemaakt voor Raphael Dafras. Harmony heeft ook laten weten dat de band niet zozeer een band meer is, maar meer een project, waar zo nu en dan cd’s van uitkomen, maar ze gaan niet meer touren, wat natuurlijk erg jammer is.

De plaat opent meteen sterk met “The Window of my Soul”, dat een ongebruikelijke songstructuur heeft. Deze trend komen we vaker tegen op het album, bijv. in “Crown me King” en “What if”. Zanger Daniel Heiman klinkt verbluffend veel als Henrik, alsof hij nooit weg is geweest. Een aangename stem om naar te luisteren.

Gitarist Markus Sigfridsson was al een uitzonderlijk goeie gitarist, maar je kunt nu echt merken dat hij de laatste tijd niet stil heeft gezeten. Zijn solo’s zijn van ongekende hoogte, wat vooral naar voren komt op het nummer “Bloodbound”. Heel soms kun je even wat Yngwie Malmsteen invloeden horen, wat ik helemaal niet erg vind.

imageHarmony was nooit zo van de ballads, maar daar is nu verandering in gekomen. “You are” is een prachtige ode aan de grote “Ik ben”. Tekstueel is het album sowieso erg sterk, met opbouwende teksten.

De afsluiter “In Search of” lijkt een soort lijflied voor Harmony te zijn, alsof de band nog eens wilde benadrukken waarom ze voor deze naam hebben gekozen.

Productietechnisch valt er niets op dit album aan te merken. Alles ligt lekker in het gehoor. Het enige minpuntje dat ik kan ontdekken is dat de teksten in het boekje met een erg donkere kleur op een zwarte achtergrond zijn gedrukt, zodat ze bijna niet leesbaar zijn.

Voor de liefhebbers van melodieuze (power-)metal is “Theatre of Redemption” een verplichte aanschaf en ik hoop dat de heren niet al te lang wachten om een volgend album uit te brengen.

 

“Theatre of Redemption” is o.a. verkrijgbaar bij First Paradox.

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.