Buffer

544669_3082864312642_2135107308_nPeter Gee is voor veel lezers van RockLife misschien een onbekend fenomeen. De naam Pendragon zal denk ik meer tot de verbeelding spreken. De band Pendragon wordt wel gezien als de grondleggers van de huidige progressieve Rock (Neo-Progrock). De band werd gevormd door zanger/gitarist Nick Barret eind 70’er jaren. In 1981 voegde Peter Gee zich bij de band, als bassist. Later volgden oa. Keyboard legende Clive Nolan en drummer Fudge Smith bij de band. De band is na al die jaren nog steeds aktief, met hier en daar een keer een bezettingswisseling, maar de drie-eenheid binnen Pendragon; Nick, Peter en Clive zijn de band altijd trouw gebleven.

Pendragon brengen met enige regelmaat nieuwe releases op de markt en touren er nog steeds op los. Er is net een nieuw album uitgekomen met de titel: Men Who Climb Mountains en op het ogenblik touren de heren door Europa oa. Nederland, Belgie, Duitsland, Polen, Zwitserland, Spanje en Frankrijk. Dit doen ze samen met de nieuwe drummer van de band Graig Blundell. Ik heb zelf een optreden van Pendragon live mogen meemaken op deze tour. Ik had een interview dinsdagmiddag 14 Oktober 2014 met Peter Gee en s’avonds uitgenodigd voor het optreden in de mooie Jazz en Rock club in Poznan, Polen (Blue Note).

Peter Gee is zoals reeds eerder beschreven de bassist binnen de band, maar hij bespeeld ook af en toe een keyboard/samples die worden afgespeeld bij live optredens. Hij werd geboren in 1961, hij is de zoon van een dominee en heeft in de Heer al vroeg in zijn leven aangenomen. Hij speelt (als hij niet op tour is) elke zondag in de band in de kerk/gemeente. Hij heeft zo zegt hij een diep geworteld geloof en wil dat graag delen met de mensen om hem heen. Hij bidt ook voor de optredens, voor de bezoekers van de concerten en mensen die hij in zijn leven tegen komt. Veel Progressieve Rock luisteraars kennen ook zijn solo-albums en zodoende komt hij ook regelmatig voor of na een optreden in gesprek met mensen over het geloof in Jezus Christus. De fans van de Progressieve rock respecteren hem enorm, ook al zijn er misschien niet veel gelovige Proggers..

945102_551253258250613_857722634_nIn 1993 komt zijn eerste solo-album uit en kreeg de titel: “Heart of David” mee. Het album kwam uit via het toen gerenomeerde-toonaangevende Progressieve rock label uit Rotterdam, SI Music. Hij had in die tijd een goed contact met de directeur van SI Music Willebrord Elsing, via oa. Pendragon. Ze werden vrienden en Willebrord besloot om de cd uit te gaan brengen. Er spelen op het album meer dan 30 artiesten mee. Het zijn muzikanten waar Peter Gee altijd al heeft mee willen werken. Er werken oa. mee: Tracy Hitchings een bekende zangeres uit het genre, Paul Wilson, broer van de bekende zanger Damien Wilson, bekend van oa. Ayereon en Star One, Headspace, de bekende Engelse Iron Maiden tribute band: Maiden United, Rick Wakeman, After Forever en Threshold. Richard west (Threshold) etc. Hoogtepunten van het album zijn oa. You Bring the Rain, On broken Wings, Voices in the Dark en Everlasting Arms. Het is een gospel album waar bijbelteksten aangehaald worden zoals: Mattheus 11:28. Het is een album dat heel emotioneel aandoet en waar Peter Gee zo vertelde hij me alles in gestoken heeft wat in zijn vermogen en hart lag. Het is het verhaal van zijn leven, de kerkgang met zijn ouders, het opkijken naar zijn vader die dominee was, zijn eigen geloof in God en de wereld waar hij/wij in leven. Het is een concept album waar hij als het ware de drie-eenheid, God de vader, Jezus en de Heilige Geest zou willen uitstrooien over de mensheid. Het album is een ware parel geworden (red.) een album dat ook in de gospel muziek scene erg ondergewaardeerd is, eigenlijk nooit aandacht voor is geweest.

941033_551252854917320_667226868_nHet album is ook nooit via een GMI of iets van dien aard uitgekomen. Muzikaal heeft het qua muziek niet zoveel met Pendragon te maken. De muziek op het album kun je vergelijken met oa. Kerry Livgren (Kansas, AD, 2nd Chapter of Acts en Neal Morse), Dire Straits, Neal Morse. Het is een vrij rustig album, waar af en toe even het bombastische van bijv. Pendragon tevoorschijn komt. Een aantal nummers hebben een behoorlijk Praise gehalte en zouden misschien niet misstaan in de catalogus/gele boekje van Opwekking of Vineyard. De cd is te koop via de website van Pendragon en op marktplaats kun je soms ook zeer geschikt aan het album komen.Via oa. Soundcloud kun je nummers beluisteren van Peter Gee en natuurlijk via het Youtube kanaal. Andere solo albums die zijn uitgekomen van Peter Gee die ook zeer de moeite waard zijn, zijn: Vision of Angels (1997), The spiritual World (2008), East of Eden (2011), Paris (2013) en net uitgekomen (Okober 2014) via het label van Pendragon; een best of album met de titel: Songs from the Heart. Het is een dubbel cd met 30 van zijn beste songs, die hij tussen 1993 en 2014 geschreven/gemaakt heeft. Als je dus kennis wil maken met de muziek van Peter Gee is dit album een echte aanrader.

Peter vertelde me trouwens nog dat hij in gesprek is met Metal Mind Productions uit Polen om daar het nieuwe solo album uit te gaan brengen. Dat in 2015 dan zou moeten gaan verschijnen. Het gaat nu te ver om alle albums van Peter Gee onder de aandacht te brengen. Maar ik wilde na het gesprek met hem graag een verhaal schrijven met daarin verwerkt een aantal elementen uit het interview/gesprek wat ik met hem had in Poznan.

 

 

 

Over de auteur

White metal fan sinds midden jaren 80. Ik kreeg een cassettebandje met Stryper songs van iemand van Jong & Vrij. Op kant a: To Hell with he Devil en op kant b: The yellow and Black Attack. Ik was meteen "verliefd". Ik kocht van mijn spaarcenten de lp: Soldiers Under Command in een muziek/platenwinkel in Angelslo (wijk Emmen) deze plaat heb ik helemaal grijs gedraaid...daarna volgden bands als: Saint, Believer, Barren Cross, Whitecross, Deliverance, Jerusalem, Daniel Band, Sacred Warrior, Rage of Angels, Mortification, Vengeance Rising, Decision D, No Longer Music, Seventh Angel, Detritus, Kings X en ga nog maar even een uur door.... Daarna volgden; Megadeth, Tankard, Blind Guardian, Helloween, Iron Maiden, Metallica, Acid Drinkers, Kreyson, Armia, Turbo, CETI, Vader Narnia, , Galactic Coweboys, Metal Church, Tyrant, Warlord, Avantasia, Accept, Testament, Queensryche, Accuser, Vanden Plas, Running Wild, Mad Max, Soul Cages, Saviour Machine, Veni Domine, Vicious Rumors, Dew Scented, Pink Floyd, en ook vele andere Prog-bands, zoals; Pendragon, Yes, Rick Wakeman, Arena, Neil Morse, Spock's Beard, Transatlantic....Maar ook de jaren 80 bands als: Simple Minds, The Alarm, Alphaville, Dire Straits, Cliff Richard, Queen, Doe Maar, Foreigner, Bon Jovi, Talk Talk, Phil Collins, Toto etc, draag ik een warm hart toe... dat komt natuurlijk omdat ik begin jaren 80 naar de radio begon te luisteren, er ging een wereld voor me open. Want ik werd een echte muziek freak. Ik luisterde in de jaren 80 veel naar de radio oa. Tros top 50, Weeshuis van de hits, Paperclip, De Avondspits, Europarade, Veronica's top 40, de Dik voor mekaar show, Los vast show..."zandzakken voor de deur".., Muzikale Fruitmand, Spoor 7, Ronduit....Bekende Dj's van toen waren oa.: Sjors Frohlich, Felix Meurders, Lex Harding, Jeroen van Inkel en Adam Curry, Jan Rietman, Henk Mouwe, Erik de Zwart, Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland en natuurlijk: Vara's Vuurwerk met niemand minder dan: Henk Westbroek. wat een prachtige tijd was dat....

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.