Buffer

RRphotoshoot 178Rob Rock staat bekend als de stem van de melodieuze metal. Hij heeft veel indrukwekkende titels op zijn naam staan, met bands als M.A.R.S., Joshua, Angelica, Impellitteri en Driver. Ook solo heeft hij een viertal albums gemaakt die hem veel succes hebben opgeleverd. Maar de laatste jaren is het wat stil geworden rond Rob. Waar is hij momenteel mee bezig?

 

Hoe gaat het met je? Is het al een beetje lente daar? En hoe gaat het met Liza en Alexander?

De lente is er! Lekker warm de laatste tijd hier in Daytona Beach. Met mijn gezin gaat het goed, we blijven lekker bezig.

 

We hebben de laatste tijd niet zo veel meer van je gehoord. Heb je het druk gehad met Impellitteri, of met Driver? Wat heb je allemaal gedaan?

Ik heb de laatste tijd wat opnames gedaan. Niet met mijn bands, maar studio opnamen voor muzikanten die ik respecteer en bewonder. Ik heb nog niet zo lang geleden de Avalon Opera opgenomen met Timo Tolkki. Ik heb daar 6 nummers voor ingezongen en korte tijd later is het album uitgekomen. Timo is al bezig met het vervolg, maar die eerste opname was leuk om te doen en ik vind de nummers op dat album erg mooi.

Ik ben net klaar met een paar nummers voor een Japanse gitarist die daar binnenkort zijn solo album gaat uitbrengen. Hij is een gitarist van de jongere generatie waarvan ik zeker weet dat hij het ver gaat schoppen in de nabije toekomst. En nu hoor ik je denken, maar het is nog te vroeg om te verklappen om wie het precies gaat. Je zult het zien tegen het eind van het jaar.

 

Je zit bij de bands Driver en Impellitteri en soms doe je zang voor andere projecten. Dan moet je een behoorlijke drukke agenda hebben! Vind je het moeilijk om dit allemaal te combineren? Hou je wel voldoende tijd over om bij je gezin te zijn?

robsingingHet is soms inderdaad erg druk. Naast alle drukte ben ik ook nog bezig met een nieuw solo album. Ik verzamel ideeën voor nummers, maar ik heb gelukkig geen deadline om te halen, dus ik kom daar zo nu en dan op terug. Zo kan ik het mooi inpassen in de tijd die ik besteed aan mijn andere projecten en band samenwerkingen en daarnaast kan ik ook nog tijd besteden aan mijn gezin. Het opvoeden van een kind van 8 is ook nogal een uitdaging, maar ik koester de tijd die we nu samen doorbrengen.

 

Je laatste solo album stamt al uit 2007, dat is bijna 7 jaar geleden. Ga je binnenkort weer eentje maken, of heb je het te druk met je andere bands en projecten?

Ik ga binnenkort weer een solo album maken. Ik zit te denken aan een cd die door de fans wordt gesponsord, maar ik ben eerst bezig met het schrijven van de nummers voordat ik me daarop ga richten. Mijn Zweedse band staat klaar in de startblokken om het album op te nemen. We gaan elkaar zien in juli als we gaan optreden op het Bang Your Head festival in Duitsland.

 

Als je op tournee bent met Impellitteri, krijg je dan de kans om te getuigen van je geloof in Jezus Christus naar de fans toe?

Jazeker. Mijn getuigenis zit in mijn teksten en in mijn wandel. Als de fans met mij komen praten, vind ik het heerlijk om vragen te beantwoorden over geestelijke zaken. Het is voor mij heel bevredigend als de fans echt volledig begrijpen waar ik voor sta.

 

Laten we even teruggaan naar de jaren ’80. Je hebt toen een album gedaan voor Joshua Perahia. Hoe was dat? Heb je daar een leuke anecdote over? Heb je nog contact met Joshua?

joshua_logoBIGWe zijn nog steeds vrienden. We hadden in de jaren ’80 een geweldige band en we hebben vele maanden geoefend voordat we Intense Defense opnamen in de Dieter Dierks Studios in Duitsland. Het was voor mij de ervaring van mijn leven, dat is zeker. Ik herinner me 6 maanden in de studio en ik woonde daar toen in een hotel. We hebben heel veel leuke momenten samen gehad.

Het grappigste moment was toen we op een Autobahn reden waar geen snelheidslimiet was, met Joshua achter het stuur. Iedereen zat zich druk te maken omdat we langzaam reden op de linkerbaan en we waren doodsbang dat er een hardrijder bij ons achterop zou knallen!

Ik ben overigens ook eens met Dieter Dierks meegereden in zijn Ferrari en dat doe ik nooit weer! Hij wou indruk op me maken, maar in plaats daarvan deed ik het bijna in mijn broek van angst.

 

Zelfde vraag, maar dan voor Dennis Cameron’s band Angelica. Op het cd-hoesje hadden zij een zanger. Waarom hebben ze jou dan gevraagd terwijl ze al een zanger hadden?

Wat ik ervan begrepen heb is dat de zanger problemen had in de studio en ze hadden een deadline die ze moesten halen. Dus belde hun producer Ken Tamplin, die mij nog kende van de Joshua band, me om te vragen of ik wou invallen en wat zang wilde doen om hen te helpen om het op tijd klaar te krijgen. Ik ben daar maar anderhalve dag geweest, heb Dennis ontmoet en we hadden een leuke tijd met elkaar, al ging het allemaal vrij snel.

 

Heb je een favoriet Impellitteri album? Welke is dat en waarom?

Impellitteri-Screaming_Symphony-FrontalIk heb een paar favorieten. Answer to the Master, Screaming Symphony en Wicked Maiden staan voor mij boven de rest. Answer klonk rauw en ongeproduceerd. Screaming was een grote productie en ook echt goed geproduceerd door Michael Wagener. Wicked Maiden was volgens mij de beste mix die we ooit hebben gehad. Natuurlijk speelt de verzameling nummers op elk album ook voor een groot deel mee. Screaming zit ook vol met achtergrondzang, dus dat was behoorlijk veel werk. Ik vind de sound en de boodschap die we met dat album hebben bereikt nog het mooist.

 

Vertel eens over het album dat je hebt gedaan met Fires of Babylon. Hoe is dat precies gekomen?

Dat was een idee voor een studio album van het Duitse platenlabel waar ik op dat moment mee samenwerkte. Ik zag die cd als een kans om wat zware christelijke teksten te doen en het was experimenteel voor me. Het was leuk en muzikaal anders en een kans om eens een andere aanpak te proberen.

 

Ga je regelmatig naar de kerk? Zing je ook op het podium tijdens de kerkdiensten?

Ja, ik ga naar een lokale kerk. Ik heb wat christelijke optredens gedaan met een vriend van me, genaamd Armand, bij de Holy Land Experience in Orlando voor een live publiek en een televisie-uitzending, maar ik heb nooit opgetreden in mijn lokale kerk. Ik praat in de kerk eigenlijk nooit over mijn werk, behalve als er specifiek naar wordt gevraagd. Ik ga daar naartoe met mijn gezin. Ik aanbid mijn Heer en ik vind het niet leuk om dan de aandacht op mezelf te richten.

 

Is het moeilijk voor jou om als christen in seculiere bands te spelen? Hoe zit het eigenlijk met Impellitteri en Driver, zou je dat christelijke bands noemen?

impellitteriDe bands waar ik bij zit zijn heel clean en erg toegewijd aan hun muzikaliteit. We zijn allemaal serieus bezig met muziek maken en het feestbeest aspect van de rock ’n roll is daarbij helemaal verdwenen. Dat werkt heel goed, want iedereen is gewoon zichzelf en we hebben wederzijds respect voor elkaar. Mijn definitie van een “christelijke” band is een band die een christelijke bediening achter zich heeft als groep. Ik heb een bediening in mezelf als individu en als tekstschrijver komt dat naar voren in mijn teksten. Dat is hoe we gezien worden als christelijke bands door veel mensen, maar wat platenlabels betreft werken we altijd met seculiere labels en we zetten ons niet in de markt als een christelijke band.

 

Hoe vaak ben je in Nederland geweest en met welke bands? Wat vind je van Nederland?

Ik ben daar geweest met mijn eigen Rage of Creation tour en later nog eens met de Holy Hell tour. Ik hou van Nederland, maar ik moet er echt even wat meer tijd doorbrengen om echt dat Hollandse gevoel te pakken te krijgen. Het lijkt me prachtig en ik vind de mensen die ik daar heb ontmoet heel aardig.

 

Vind je dat de metalscene van vandaag heel anders is dan 20 jaar geleden? Zijn de fans anders? Is het moeilijker om ze te bereiken met een boodschap, of juist makkelijker?

Ja, het is drastisch veranderd. De downloadgeneratie heeft de muziekindustrie behoorlijk op z’n kop gezet. Echte metalfans zijn er nog steeds. Dat is wat belangrijk is, want dat is een soort familie. Echte metal, echte hardrock zal altijd in leven blijven en dat vind ik geweldig! De fans zijn trouw en het zal dan misschien moeilijker zijn om nieuwe fans te bereiken, maar er komen nog dagelijks nieuwe fans bij. Die zijn dan altijd verbaasd dat ze zulke geweldige muziek ontdekken die ze altijd hebben gemist.

 

CarlJohan "Calle" Grimmark

CarlJohan “Calle” Grimmark

Hoe is het om met Europese muzikanten te werken, zoals bijv. Calle Grimmark?

Dat is prachtig. Echte muzikanten, nuchtere mensen die echt van muziek houden. In het geval van Calle en mijn band, dat zijn geweldige mensen die van de Heer houden. Mijn band daar is zo indrukwekkend en ik ben blij dat ze nog steeds bij me zijn. Ik kijk uit naar onze volgende opname.

 

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst? Komt er binnenkort nog iets leuks uit?

Ik ben bezig met een nieuw solo album. Ik ben begonnen met het schrijven van nieuwe nummers en ik zal de rest nog moeten uitvogelen voordat we gaan opnemen. Ik heb een paar aanbiedingen gekregen van platenlabels, maar nog geen aanbiedingen waar ik echt wat mee kan. Ik ben een beetje old-school en zij proberen bands te tekenen met een nieuwe aanpak waar ik het niet echt mee eens ben. Dus vertrouw ik erop dat de Heer op de perfecte tijd voor een uitweg zal zorgen.

 

Kun je nog andere artiesten aanbevelen? Wat is momenteel je favoriete band?

Dream Theater 2013 metalharemIk vind vooral de nieuwe cd van Dream Theater erg mooi. Die cd draait de laatste tijd in mijn auto. Ik kan ook de Avalon cd aanbevelen. Daarop zing ik net zoals ik in de jaren ’80 deed, ergens in de stratosfeer.

 

Heb je verder nog iets te zeggen tegen onze lezers?

Ik hoop jullie allemaal snel te zien, het heeft veel te lang geduurd. Kom mij a.u.b. opzoeken op het Bang Your Head festival in juli als je de mogelijkheid hebt. Ik ben daar op vrijdag met de Axel Rudi Pell reünie en dan op zaterdag met mijn solo band.

Ik wil jullie bedanken voor alle steun en ik kom snel terug, met nieuwe opnamen en een nieuwe tour, zo de Here wil.

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.