Buffer

470799_10150960052275777_1697819477_oHet uit Orange County, Californië afkomstige Project 86, draait al vanaf 1986 mee in de muziekindustrie. De band deed Nederland aan in 2004, tijdens het Winter Wonder Rock festival in Zwolle. Toen had ondergetekende al een interview met zanger en bandleider Andrew Schwab.

Samen met Andrew Schwab kijken we eerst eens terug op de afgelopen 10 jaar en dan naar de toekomst. De laatste keer dat we elkaar spraken was op Winter Wonder Rock, kun je je nog iets herinneren van dit festival? In deze periode waren jullie op tour met Pillar.

In 2004 tourden we met Pillar. Het waren geplande shows en om eerlijk te zijn kan ik met het festival in Nederland niet meer goed herinneren. Deze periode was erg hectisch voor ons als band.

 

Kun je me vertellen wat er de laatste jaren met jullie is gebeurd?

We hebben een trouwe fanbase proberen op te bouwen en dat is naar mijn mening aardig gelukt. We zijn als band door de jaren heen ook geëvalueerd, op persoonlijk en muzikaal vlak.

 

Jullie eerste album ‘Project 86’ kwam via Tooth and Nail/ BEC uit en werd geproduceerd door jullie (toenmalige) label-genoten Stavesacre. Ook werd een deel van de productie uitbesteed aan niemand minder dan Bryan Carlstrom, die vooral bekend is van The Offspring en Alice in Chains. Nu hebben jullie voor het laatste album er voor gekozen om alles in eigen handen te houden. ‘Wait for the Siren’ is jullie eerste fan gefinancierde album. Zie je dit als een achteruitgang, als je dit afzet tegen de albums die jullie bij Tooth and Nail/ BEC hebben uitgebracht?

Integendeel! Het is veel spannender om een album op deze manier uit te brengen, om eerlijk te zijn. Als je onder contract staat, heb je rekening te houden met politieke elementen. Het label bepaald veel voor je, ook als je het er niet mee eens bent. Nu we zelf alles in de hand hebben, kunnen we zelf de keuzes maken die we willen. Zelf ervaren we dit als een bevrijding.

 

Hoe kijk je nu tegen de tijd aan dat je wel onder contract van Tooth and Nail/ BEC stond? Het heeft toch ook zijn goede kanten gehad?

Natuurlijk! Als je onder contract staat is er altijd iemand die de touwtjes strak probeert te houden en een grote stempel op het geheel kan leggen. Men probeert het proces te dicteren maar niet noodzakelijkerwijs op een manier dat ten goede kwam voor de band, als je begrijpt was ik bedoel. Begrijp me nu niet verkeerd, ik zeg niet dat we als band nooit met een label in zee zullen gaan. Maar op deze manier hebben we meer controle over ons eigen werk en dit werkt voor ons beter.

 

1186209_10151789167465777_513446964_nJullie hebben voor het aankomende album, via Indiegogo het album weten te financieren. Jullie doelstelling was $50,000, maar daar zijn jullie ruimschoots overheen gegaan. Met nog een aantal dagen te gaan staat de teller nu op $78,765. Zijn jullie al gestart met het schrijven van nieuw materiaal?

Als eerst wil ik iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Met dat gezegd hebbende, we zijn op dit moment druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers en kunnen niet wachten om de fans de eerste noten te laten horen.

Als je onder contract staat is er altijd iemand die de touwtjes strak probeert te houden en een grote stempel op het geheel kan leggen.

 

In december hebben jullie een nieuwe video uitgegeven genaamd ‘Fall Goliath Fall’ wat is het textuele verhaal achter dit nummer?

Het verhaal van David en Goliath is gewoon een metafoor die we hebben gekozen om te gebruiken op het afgelopen album. We hebben het gevoel dat het nauw aansluit met waar de band op dit moment staat.

 

Het nummer ‘Above The Desert Sea’… Vertelt het verhaal van Isaak en Abraham. Heeft het verhaal nu ook een andere betekenis voor je, nu je zelf vader bent geworden?

Zeker. Het idee van het opofferen van je eigen kind als gevolg van Gods gebod, is best extreem. Toch bleef Abraham trouw aan zijn geloof. Ik zou ook wel zo’n groot geloof willen hebben.

 

Als je het album ‘Picket Fence Cartel’ vergelijkt met ‘Wait for the Siren’ kom je al snel tot de conclusie dat beide albums erg divers zijn en weinig raakvlakken met elkaar hebben, hoe denk je hier zelf over?

De muzikale verandering was in onze ogen noodzakelijk. Ik ben zelf erg te spreken over ‘Wait for the Siren’. Mijn houding is altijd geweest bij het schrijven van alle albums, “als ik het album goed vind, zullen de fans dat ook wel vinden”. Ik ben erg kritisch naar me zelf toe.

 

Waar zat volgens jouw dan de grootste uitdaging in om het laatste album te schrijven?

Het meest uitdagende deel was om mijzelf naar een hoger niveau te brengen als tekst-en muziekschrijver. Dit is het moeilijkste voor een band die na meer dan vijftien jaar nog steeds bij elkaar is.

 

458117_10150658557005777_1775974607_oOp het laatste album heb je een grote guestlist: Bruce Fitzhugh (Living Sacrifice), Rocky Gray (Evanescence), Brian “Head” Welch (Korn, Love and Death), Andrew Welch (Disciple), Blake Martin (A Plea for Purging). Zijn ze allemaal vrienden van de band?

Ja, het zijn allemaal vrienden van ons en we hebben ook met hun allemaal getourd in de loop der jaren.

 

Kun je mij wat meer over het schrijfproces vertellen, wanneer je werkt met gastmuzikanten? Schrijf je het nummer en denk je dan achteraf, misschien kunnen we Brian “Head” Welch vragen om te werken, of denk je hier over na voordat je begint met schrijven?

Soms is het spontaan en soms gepland, dat hangt er echt vanaf. Brian “Head” Welch en Bruce Fitzhugh hadden we niet gepland en was vanuit een opwelling ontstaan.

 

Je bent bezig om een boek genaamd ‘Tin Soldiers’ te schrijven, kun je me hier iets meer over vertellen? En hoe kom je eigenlijk aan de naam ‘Tin Soldiers’?

Het idee is geïnspireerd door CS Lewis ‘Mere Christianity’. Het boek is geschreven voor mannen, om hen aan te moedigen. Het boek beschrijft de problemen waar mannen heden ten dagen mee worden geconfronteerd.

 

Enig idee, of het boek ook wordt vertaald voor de Nederlandse/ Belgische markt?

Op dit moment zijn er geen concrete plannen voor,  maar je weet maar nooit!

 

Hoe moeten we Project 86 zien, als een christelijke band of een band met christenen er in.

Een christelijke band.

 

63924_10151789172045777_1471700664_n-1Wat kunnen we van Project 86 verwachten in 2014? Hebben jullie plannen om naar Europa te komen?

Niets concreets, maar we zouden graag terug willen komen.

 

Enkele laatste woorden voor de lezers van RockLife?

Ik zou graag beter Nederlands willen spreken. Kijk ook eens op onze website www.project86.com en op het Indiegogo project dat we zijn gestart.

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.