Buffer

Al bezig vanaf  1999 en met ondertussen al vier albums op zak is Holy Blood al lang geen onbekende meer. En binnen afzienbare tijd zal daar weer een album bij komen. Tijd om de oprichter van de band (Fedor Buzilevich) wat vragen te stellen.

71b7124bfa06c66b67db187940f0868a

Voor hen die wat minder bekend zijn met de band, wie is Holy Blood?

Holy Blood is een melodieuze folk death metalband, een pionier binnen de christelijke metal in het gebied van de voormalige Sovjet Unie. Tot op dit moment hebben we vier albums uitgebracht, en eentje met oud materiaal dat is uitgebracht onder een andere naam, namelijk Requital. Op dit moment zijn we bezig om de laatste hand te leggen aan het vijfde album, welke uitgebracht zal gaan worden in het komende voorjaar.

Wat heeft je in 1999 doen besluiten om de band te formeren?

Ik was binnen mijn kerk betrokken bij het jeugdwerk en wilde een groep die jeugd zou kunnen aantrekken, en ik wou ook heel graag de muziek maken waar ik zelf van hield. En ik miste iets binnen het toenmalige christelijke muzieksegment. Ik verwachtte totaal geen populariteit of zo, maar wilde graag albums opnemen zodat ik ze thuis ook kon beluisteren. En dit alles heeft geresulteerd in de band Holy Blood.

Zou je de naam van de band willen uitleggen?

Ik heb hier in het begin best lang over na lopen denken. Ik wilde iets dat de christelijke ideologie kon combineren met het metalgevoel, dus het moest en een beetje duister klinken, en het christelijke uitademen. Tijdens de eucharistieviering in de kerk hoorde ik de uitdrukking ‘Holy Blood’ voorbij komen en realiseerde me dat dit een perfecte naam zou wezen voor de band.

Wat is je grootste inspiratie wanneer je de nummers en de teksten hierbij schrijft?

Ik luister naar veel verschillende muziek, dat geeft me inspiratie. En daarna pak ik een gitaar en begin fragmenten te componeren. Deze fragmenten combineer ik daarna en beluister naar hoe het geheel is uitgevallen. Ik bepaal dan de richting die ik uit wil met de tekst, en schrijf dan een tekst die past in de lijnen van de melodie. En dat is hoe een nieuw nummer geboren wordt.

Bijna de totale line-up van de band is veranderd. Betekend dit ook een frisse start?

Het is niet de eerste keer dat er wisselingen binnen de band zijn geweest. En alle nummers en teksten van de eerdere albums waren toch al van mijn hand. Er zijn wel periodes geweest dat ik voor een nieuw project samen werkte met andere mensen, maar het liep vaak op niets uit. De tijd ging voorbij, mensen vertrokken weer en resultaten bleven uit. Dus nu heb ik, na de laatste ‘samenwerking’ en wisselingen, besloten om de gitaar weer ter hand te nemen en zelf het volledige album te doen zoals ik gewend was. Dus in zo verre is het enige dat is veranderd na deze wisseling, dat de kwaliteit op het podium is veranderd. Nu kunnen veranderingen globaal niet veel verschil meer maken, maar de band dus wel live beïnvloeden.

Wat kun je vertellen over het aankomende album, wat mogen we verwachten?

Zoals ik het zie zal het nieuwe album goed gaan vallen bij de liefhebbers die opgroeiden met de ‘oude’ death- en doommetal. En het zal uiteraard ook goed aansluiten bij de liefhebbers van de moderne Viking death metal. Ik heb getracht het album zo gevarieerd mogelijk te maken, maar ondertussen ook de integriteit van de muziek bewaren. Ik ben zelf best kieskeurig in wat ik mooi vind, en zal het anders ook niet beluisteren. Maar het nieuwe album heb ik zelf ondertussen al meer dan honderd keer beluisterd, dus ik ben er zelf erg tevreden mee. Daarom ben ik er zelf ook van overtuigd dat dit album zelfs beter zal wezen dan ‘Waves Are Dancing’, het album dat ons bekendheid heeft gebracht zelfs buiten Oekraïne.

Dit is ondertussen het vijfde album van Holy Blood. Heb je de indruk dat de muziek en teksten door de jaren heen veranderd is, gegroeid is?

Om eerlijk te zijn wil ik helemaal niet dat onze muziek groeit, of streven naar perfectie. Veel goede bands zijn dat pad opgegaan en zijn uiteindelijk helemaal niet meer zo interessant gebleken. Ze hebben hun jeugdig enthousiasme verloren en zijn vervallen in een voorspelbare band, met makkelijke deuntjes. Ik hoop oprecht dat ik nooit zal afdwalen van de wil om een nieuw geluid te zoeken en te experimenteren binnen de metal. Ik hoop nog steeds iets te kunnen presenteren dat de luisteraars kan interesseren en verbazen.

De titel van het nieuwe album is ‘Day Of Vengeance’. Is dit ook het thema van het album, of lag het gewoon lekker in het gehoor?

Ja, inderdaad. De rode draad door het album heen zal de strijd wezen van de mens met het kwaad, welke zich allereerst afspeelt rond de ziel van de mens. Een ieder zal tijdens zijn leven moeten strijden tegen verleidingen, demonen en het kwaad in de wereld om hem heen. Een ieder heeft een morele en spirituele kant, en deze kan hem dichter bij God brengen. Dus iedereen zal moeten strijden tegen het kwaad in en om hem, teneinde te voorkomen dat hij er onderdeel van zal worden.

Hoe zal het nieuwe album gaan klinken, meer richting de folk- of de death metal?

Op dit album zal de nadruk niet op de folk metal liggen. Op de eerdere albums richten we ons meer op de folk melodieën, maar het gevolg daarvan was naar mijn mening dat we te soft gingen klinken en de agressie verdween in ons geluid. Daarom wou ik het nieuwe album weer krachtig en agressief maken, zonder dat er een folk riedeltje aan de basis van elk nummer zou liggen.

Na een paar jaar stilte en met een nieuwe album op zak zal je wel staan te springen om weer op te kunnen treden. Al concerten op de planning staan?

We zullen absoluut weer willen gaan optreden als ondersteuning van het nieuwe album. We kijken momenteel al naar de mogelijkheden om een tour te gaan doen in Slowakije, Polen en Tsjechië. En ook in andere landen zijn er onderhandelingen gaande. Op dit moment dus nog niets strak omlijnt, maar er zijn na de release van het album zeker mogelijkheden om op tournee te gaan.

Welke bands zijn je grootste voorbeelden?

Voor het komende album zijn de volgende bands een inspiratie geweest: Manegarm, King of Asgard, en het oudere werk van Amorphis, Paradise Lost en In Flames. Dus wanneer je de agressie en melodieën van deze bands bij elkaar optelt is het niet moeilijk meer om je voor te stellen hoe het vijfde album van Holy Blood zal gaan klinken.

Bedankt voor je tijd en de antwoorden. Is er nog iets wat je zelf zou willen toevoegen aan dit interview?

Een ieder die dit hele interview heeft gelezen en toch het nieuwe album niet gaat kopen wanneer het uitkomt zal branden! (Nee hoor! Geintje!) Allemaal Gods zegen, en ik hoop een ieder te mogen begroeten tijdens een concert.

http://www.holyblood.com.ua/

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.