Buffer

468px-Crimson_moonlight_logo.svgOoit begonnen als iets éénmaligs en ondertussen uitgegroeid tot één van de toonaangevende bands binnen de christelijke regionen van de extreme metal. Crimson Moonlight uit Zweden.

Jullie zijn in 1997 begonnen met de intentie slechts één demo te maken en het daarbij te laten. Ondertussen is dat vijftien jaar geleden en is de band uitgegroeid tot de top in de christelijke metalscene. Ooit gedacht dat het zo ver zou komen?

Nee, eigenlijk niet. Maar alles raakte nogal in een stroomversnelling, vooral nadat de EP Eternal Emperor in 1998 uitkwam. Ik denk dat de sound die we toen hadden erg aansloeg bij de fans destijds. Het was in de beginperiode van de meer symfonische black metal, en bands als Dimmu Borgir kwamen met een meer melodieuze black metal met keyboards. Dit was vooral in de christelijke scene volkomen nieuw, en daardoor kregen we veel meer aandacht dan verwacht.

Hoe is de band ooit begonnen, wat was de reden?

Vier jonge jongens (waarvan ik en Gurra [de drummer] er twee waren) troffen elkaar in 1997 tijdens een zomerkamp in de bossen van Smaland in Zweden. We luisterden allemaal al naar death metal en de meer extreme stijlen binnen de metal, en deelden ook ons geloof in God. Na wat discussies besloten we om een black metal band te vormen, omdat we toch al actief waren in verschillende death metal bandjes. Dus dat deden we en dat verliep best goed. We genoten van de muziek en de gitarist schreef tien nummer in slecht twee maanden, welke we in juli van dat jaar opnamen. Deze opname werd uitgebracht als een demo onder de naam ‘The Glorification of the Master of Light’.

Toen jullie als band begonnen klonken jullie meer als wat men vaak benoemd als ‘true’ black metal. Maar als je de verscheidene CD’s beluisterd hoor je een volwassener geluid, met meer melodie en zelfs zo nu en dan death metal invloeden. Hoe zie je deze ontwikkeling?

Ik denk dat je hierin gelijk hebt. We hebben ondertussen elke verschillende subvorm van de black metal wel beoefend. Om een goed beeld te krijgen van onze muzikale ontwikkeling kan ik het beste onze genres door de jaren heen benoemen:

1997 Old Schooled  Black metal (in de trant van Dark Throne, Horde, het vroege Satyricon, Antestor)

1998-2001  Symphonic & melodic black metal (Dimmu Borgir, Emperor)

2002-2003  Melodic & Brutal Black metal (Dark Funeral, Emperor, Dissection)

2004-2010  Brutal Black / Death metal (Dark Funeral, Rotten Sound, Nile, Behemoth…)

2011- Brutal & chaotic black metal  (Of zoals we ook wel zeggen; Liturgical Black Metal of True Trinitarian Orthodoxy). (zoals het nieuwere Marduk, Death Spell Omega, het nieuwe Mayhem)

En vanwege de verschillende muzikale invloeden, persoonlijke ontwikkeling en ook de personele wisselingen binnen de band, is het in mijn ogen een heel natuurlijk iets dat er muzikale variatie zit in een band die al vijftien jaar meegaat.

59299_391911814228633_1938416366_nJullie hebben ondertussen al verscheidene grote festivals en podia mogen staan, met de grote namen in de metalscene. Zijn er nog festivals of dergelijke waar je graag eens zou willen staan?

Er komen hopelijk nog een boel mooie festivals. Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn om eens op Wacken Open Air te mogen staan, of op Hellfest of Inferno. En nog zo veel meer.

Welke band zijn jullie voorbeelden? Waar keken jullie zelf tegenop en wilden jullie naar klinken?

We doen erg ons best om vooral niet te klinken als een kopie van een andere band, en zo een eigen geluid te creëren. Maar ik denk dat bands als Marduk, Mayhem, Horde, Immortal, Dark Funeral, Satyricon, Nile, Malevolent Creation, Emperor, Death Spell Omega, Wolves in the Throne Room, Antestor, Rotten Sound and Opeth ons tot op zekere hoogte zeker beïnvloed hebben.

Waar haal je de teksten vandaan? Zijn ze geïnspireerd op de Bijbel of op persoonlijke ervaringen, of op iets anders?

De Bijbel is altijd een grote inspiratiebron voor me wanneer ik de teksten schrijf voor Crimson Moonlight, maar ze gaan vaak hand in hand met de persoonlijke gedachtes, strijd, en ervaringen die ik heb in mijn leven. Het nieuwe album bijvoorbeeld heeft een zeer theologisch framewerk in het algemeen, en is voor een deel geworteld in de theologie van de Oost Orthodoxe Kerk. De grootste reden hiervoor is mijn persoonlijke verdieping in de Oost Orthodoxe Kerk. Ik heb namelijk onlangs mijn master in Theologie afgesloten, en dat heeft zijn weerslag gehad in de teksten. De teksten van het nieuwe album zullen bijvoorbeeld gaan over de Drie-eenheidleer, Christologie, het Hesychasme, Vergoddelijking, en de Apofatische theologie.

Wanneer je bijvoorbeeld naar een band als Antestor kijkt bemerk je een boel haat en bedreigingen jegens hen. Ook Crimson Moonlight is altijd erg open geweest over hun geloof in God. Hoe beleven jullie dit? Ervaren jullie ook tegenstand?

Het uitgesproken verzet tegen de christelijke extreme metalscene is binnen Scandinavië wat vervaagd de laatste tien jaar. Tenminste, wanneer je kijkt naar de fysieke bedreigingen. Maar er zijn nog steeds een boel metalheads die tegen het christelijke binnen de metal zijn, en binnen de extremere metal in het bijzonder. Maar ik ben van mening dat het aantal metalheads dat zich richt op de muziek en bands niet oordeelt (veroordeelt) vanwege hun teksten wel groeit.

Ik zie zwaarden en beulskappen voorbij komen op foto’s maar eigenlijk weinig corpse paint. Je vindt dit niet echt nodig of is de band dat stadium al weer voorbij?

We hebben inderdaad in 2003 wel corpse paint gebruikt, zoals je ook kunt zien op de cover van ‘Songs from the Archives’. Maar tegenwoordig gebruiken we eigenlijk helemaal niet meer. Het is naar onze mening wat uit de mode geraakt.

CrimsonMoonlight5-1Wanneer ik in je in documentaires hoor spreken krijg ik de indruk dat voor jou black metal meer dan alleen maar een muziekstijl is. Hoe uit zich dat in het dagelijks leven?

Voor mij is het eigenlijk beide. Aan de ene kant is black metal een bepaald genre binnen de metal, een muziekstijl met bepaalde kenmerken. Maar aan de andere kant omvat het ook zo veel meer dan alleen dat. voor veel van de satanisten is het echt een levenswijze, een muziekstroming met een antichristelijke, satanische boodschap. Voor ons persoonlijk is het voornamelijk de manier waarmee wij onze muziek aanduiden. Er zijn conservatieve metalheads die ons haten omdat wij onze muziek labelen als black metal. Maar waar zit het probleem dan. Muzikaal gezien hoor ik het verschil niet. Ook onze muziek bevat de onderdelen van brute black metal. Sinds wanneer zijn de stijl en de tekstuele inhoud één geworden? Maar om deze levenslang voortdurende discussie voor te wezen hebben besloten onze muziek een unieke titel te geven: Liturgische Black Metal van de Waarachtige Drie-eenheid. Dit om onze muziek te verenigen met de teksten. Al wil ik daar toch nog aan toe voegen dat ook voor onze black en extreme metal meer is dan alleen een muziekstijl. Het mystieke, de duistere bombastische atmosfeer, de blastbeats op de drums, en intense krijsen… Het is echt. Het is altijd al een muziekstijl geweest met een sterke (vaak religieuze) boodschap. Sommige mensen zeggen dat black metal per definitie nooit christelijk zal kunnen wezen. Ik ben van mening dat het alles behalve neutraal en ‘lauw’ kan zijn. Black metal is altijd verbonden met innerlijke strijd, de buitenzintuiglijke werkelijkheid en de donkerste krochten of de ziel. Voor ons is Crimson Moonlight dus meer dan alleen de muziek. Onze live performance heeft de kenmerken van een liturgisch drama.

Op Facebook hebben jullie aangegeven dat er een nieuw album in de maak is. Hoe vordert dit tot nu toe?

Heel erg goed eigenlijk! Het album is ondertussen opgenomen en ook al gemixt.

Is er al een releasedatum bekend?

Helaas nog niet, maar ik hoop dat we het voor de zomer kunnen uitbrengen.

Zijn jullie ook van plan het nieuwe album met een tour te gaan ondersteunen, en komen jullie dan ook wellicht in Nederland?

Ja, er zullen waarschijnlijk wel een aantal tours gaan komen, en Nederland is een reële optie, we hebben er goede herinneringen aan. Ook al is het bier in België beter! Haha…

Tot slot, valt er al iets concreets te vertellen over het album? Misschien alvast een paar titels van tracks of de albumtitel? Een leuke scoop voor de site?

De muziek zal weer bruut wezen! En jullie zijn het eerste magazine waarin we ons nieuwe genre aankondigen: Liturgische Black Metal van de Waarachtige Drie-eenheid…

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.