Buffer

De deathcore band “ This Divided World” uit Rochester NY, is een studioband onder leiding van het multitalent Micah Brill. De band bestaat al sinds 2011 en kwam eind 2013 met de EP “The Missing Pages”. Omdat Micah Brill geen zanger is, zijn er alleen gastzangers die het geheel aan elkaar zingen. Dus voldoende stof om eens over te praten.

IMG_5402_1Micah, hoe gaat het met je en zou je in het kort iets over jezelf kunnen vertellen?

Zoals jullie al hebben kunnen lezen ben ik Micah Brill en op dit moment het einige bandlid van This Divided World. Ik heb op “The Missing Pages” alle instrumenten ter hande gehad en heb de hulp van diverse vocale muzikanten ingeroepen om de zangpartijen voor hun rekening te nemen. Een van de zangers kennen jullie denk ik wel, dat is Shannon van The Order of Elijah. Buiten dit alles om heb ik ook nog een “gewoon” leven, ik studeer nog en heb een vriendin en maak deel uit van een kerk.

This Divided World, is een krachtige naam hoe ben je hier op gekomen?

Ik geloof dat “branding” erg belangrijk is. Somminge mensen zeggen dat je maar 1 minute hebt om indruk te maken. Zelf denk ik dat het maar 3 seconden zijn. Ik wil dat mensen na het horen van de naam aan het denken gezet worden en dat het een eigen indentiteit heeft. De band naam wil je uitdagen om eens na te denken over of je voor Jezus bent of tegen. Een middenweg is er in mijn ogen niet!

De band bestaat op dit moment alleen uit één persoon, is het niet een hele uitdaging om alles alleen te moeten schrijven?

Veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat de band een “one-man band” is. Ik ben juist verbaasd hoe 5 muzikanten met verschillende meningen, verlangens en visies samen kunnen werken. Mensen noemen dit samenwerking, ik zie het als bureaucratie. Ik geniet erg van het schrijfproces dat ik alleen doormaak en van de vrijheid die hier mee gepaard gaat. Ik vraag wel veel feedback aan mensen in mijn omgeving over de structuur van de nummers. Maar de vrijheid die ik nu heb, ik zou niet weten of  ik dat wel zou willen opgeven.

Je vertelde zonet over het gast optreden van Shannon van The Order of Elijah, kun je me eens vertellen hoe deze samenwerking tot stand kwam?

Het eerste contact verliep erg goed, ik kende Shannon niet persoonlijk, alleen van de albums van The Order of Elijah. Toen ik Shannon vroeg om samen te werken, wilde hij dit gelijk.  Het label Rottweiler Records had ook geen juridische bezwaren tegen de samenwerking. Ik had zelf The Order of Elijah goed beluisterd en zag het helemaal zitten om hem te gebruiken op de EP.

Er was aanvankelijk alleen wat verwarring over de teksten. Ik had alle teksten al geschreven voor de EP, maar wilde de gast zangers wel een bepaalde schrijfvrijheid geven, zodat ze de tekst eigen konden maken. Tijdens de samenwerking met Shannon was er wat miscommunicatie, waardoor de samenwerking bijna helemaal niet door zou gaan. Shannon had zijn eigen tekst geschreven voor het nummer, maar had niet als leidraad mijn tekst gebruikt. We hebben toen het misverstand maar besproken en uit de weg geruimd.

a0733260138_10Kun je me een beetje uitleggen hoe het proces in zijn werk ging van het maken van de EP “The Missing Pages”. Was het allemaal niet lastig om met zoveel gast muzikanten te werken?

Om “The Missing Pages” te maken was veel liefde en geduld nodig. Ik zal ook niemand aanraden om een EP te maken met alleen gast zangers. Ik ben erg tevreden met het eind product, maar het was een echte logistieke nachtmerrie.

Het proces begint met een idee hoe het allemaal zou moeten klinken. Ik heb eerst een instrumentale EP geschreven en ben daarna gaan zoeken welke christelijke zangers ik graag wilde hebben.

Je heb er voor gekozen om voor de EP samen te werken met 6 verschilende zangers, waarom heb je hier voor gekozen?

Er zijn twee redenen waarom ik met gast zangers heb gewerkt, de eerste is dat ik niet bereid ben om een vaste zanger aan te stellen. Aan de andere kant wil ik wel graag muziek blijven schrijven. Bij veel bands zie je dat het een komen en gaan is van bandleden, persoonlijk kan ik hier niet zo goed tegen, ik ben erg gesteld op loyaliteit en consistentie. De andere reden is dat ik geloof dat je door mijn werkwijze een eenheid kan krijgen in de christelijke underground scene. We hebben als christelijke bands allemaal hetzelfde doel voor ogen.

Dus als ik het goed begrijp was het starten van de band in eerste instantie een impulsieve actie? Wilde je vanaf de start van de band al het evangelie verspreiden, of wilde je een alternatief zijn voor niet christelijke bands?

Om antwoord te geven op je eerste vraag, ik ben gestart met This Divided World om een alternatief te kunnen bieden aan christenen die van deathcore houden. Ik zag dat er wel veel christelijke metalcore bands waren, maar dat we in de deathcore slecht vertegenvoordigd waren. Nu ik enkele jaren in de scene zit, leer ik steeds meer christelijke bands kennen.

Het antwoord op je tweede vraag is dat toen ik startte met de band, ik voor 50% een alternatief wilde bieden en voor 50% licht in de duistere wereld wilde laten schijnen. Nu wil ik meer stichtelijke bezig zijn voor christenen in de underground scene, dan het evangeliserende karakter. Er zijn ook niet christenen die naar mijn muziek luisteren, alleen zal ik voor hun mijn teksten niet aanpassen. Ik zal zeker mijn geloof niet ontkennen.

Moeten we de band als christelijk band bestempelen of als band waarin christenen zitten?

This Divided World is een christelijke band! Ik ben van mening dat als je christen bent, je dit ook behoort uit te dragen. Jezus zei zelf als we Hem ontkennen hij ons ook zal ontkennen bij de Vader.We moeten onze releatie met God niet verbergen voor de buitenwereld. Dit is mijn persoonlijke visie en ik ben altijd bereid om in gesprek te gaan met mensen die hier anders over denken.

Welke artiesten of bands zie je als je muzikale inspiratie?

Als we het over inspiratie hebben, zal ik het moeten onderverdelen in drie categorien. De band die mij inspireerde om muziek te gaan maken is Dashboard Confessional. Dit staat alleen erg ver van metalmuziek af. De band die me inspireerde om metal te gaan maken is:

Killswitch Engage. En de bands die me hebben geholpen muzikale structuren in de muziek te ondekken waren: Suicide Silence, Impending Doom, Suffokate, Oceano, King Conquer.

Hoe ziet de toekomst van de band eruit?

Ik ben van plan om op korte termijn te beginnen met het schrijven van een full – album. (dus, mensen van Facedown, voel je vrij om me onder contract te nemen, ha ha) Ik sta open om een tour te doen met een volledige band, maar dit zal geen permanente band zijn.

1186068_603390889724919_1638584585_nAls je in één woord moeten beschrijven wat voor muziek je maakt, hoe zou je het dan beschrijven?

Brutal

Heb ik je vergeten iets te vragen wat je nog wel graag wilde delen met ons?

Ik wil de fans bedanken die This Divided World al door de jaren heen supporten, ook de nieuwe fans die ons nu pas hebben ontdekt. Ik hoop op een of andere manier een vorm van interactie met jullie te hebben. Gods zegen.

 

Over de auteur

Admin

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.