Buffer

De band Zao (van het Griekse ζάω, wat levend of het leven hebbende betekent) timmert ondertussen al weer twintig jaar aan de weg. En in deze twintig jaar is er een heleboel gebeurd zowel met als binnen de band. Van de originele leden zijn er ondertussen geen meer over, en ook de richting en stijl van de muziek is in de loop der jaren veranderd. Hoog tijd om eens dieper in te gaan op hoe het nu met de band staat. We spraken met de langstzittende gitarist binnen de band, Scott Mellinger:

zao-1

Het is een tijdje stil geweest rond de band, wat is er in de tussentijd zoal gebeurd?

We hebben gewoon ons leven geleefd. We hebben allemaal stuk voor stuk ook privé een boel dingen die ons bezig houden, en daarnaast zijn we ook druk doende met het schrijven van nieuw materiaal en het actief zijn binnen de band.

Zijn er nog wisselingen in de line-up ten opzichte van het laatste album (Awake?)?

Nee, we zijn nog steeds met de zelfde vijf als toen, al was Russ Cogdell (tweede gitarist binnen de band) niet bij ‘Awake?’ betrokken. Maar hij maakt nog steeds deel uit van de band.

Hebben jullie (een van jullie) ook nog projecten gedaan naast de band?

Onze drummer Jeff is bij verscheidene bands betrokken, waarvan Emanuel and the Fear wel de belangrijkste is. Marty (de bassist) heeft naast Zao ook nog een band, genaamd Young Fox, en Daniel (zang) en ik zijn betrokken bij een band met de naam Lonely Ghost Parade.

Er is een nieuw album in de maak, wat kunnen we verwachten?

Authenticiteit. We schreven dit album vooral voor onszelf, om onszelf tevreden te stellen. Het zal waarschijnlijk wat agressiever en zwaarder klinken als het vorige paar albums.

Door de jaren heen zijn er verschuivingen geweest qua stijl. Hoe zal het nieuwe album gaan klinken?

We hebben echt geprobeerd om aan de ene kant onze horizon wat te verbreden, maar aan de andere kant ook terug te grijpen naar waar onze roots liggen en wat ons in de eerste plaats er toe heeft doen beslissen überhaupt harde muziek te gaan spelen. Zoals ik al eerder opmerkte, dit nieuwe album zal waarschijnlijk een stuk zwaarder gaan klinken dan ‘The Funeral of God’ en ‘Awake?’.

Door de jaren heen is er naar mijn idee wat meer melodie en tweede lagen in de muziek gekomen. ook op nieuwe album?

Er zitten wederom weer meerdere lagen binnen de muziek op dit nieuwe album, maar de melodie zal heel anders van opzet wezen. Ik denk dat de melodie zoals we die introduceerden op de eerdere albums meer van een soort standaard rockmelodieën waren. Op het nieuwe album zal de melodie meer een morbide en griezelig gevoel meekrijgen, en niet een koortje dat meerdere keren herhaald zal worden of zo.

Wie, wat / welke band(s) zijn jullie voorbeelden.

We hebben er zo veel! Alles van Neurosis (experimentele rock), Sigur Ros (post-rock), en misschien bands als The Melvins tot in het hardere segment bijvoorbeeld Coalesce (metalcore). Maar eigenlijk houden we allemaal van zo veel verscheidene dingen. Niemand van ons luistert eigenlijk naar slechts één specifiek muziekgenre.

Waar luisteren jullie zelf het liefst naar?

Dat is eigenlijk veel te uitgebreid om goed op in te kunnen gaan. We houden van alle soorten muziek, er zijn eigenlijk geen grenzen aan waar we naar luisteren.

Hoe willen jullie het liefst gezien worden, als christelijke band, als band met christenen of liever helemaal geen label en gewaardeerd worden om de muziek.

Het liefst helemaal geen label. slechts een aantal van ons zijn Christen, en eerlijk gezegd is het eigenlijk al niet meer zo belangrijk hoe we als band gelabeld worden, al sinds ik lid ben. We schreven ook toen (in 1999) al nummers over het leven, en wanneer het ter zake deed werd het benoemd.

Waar halen jullie de inspiratie voor nummers en teksten vandaan? Uit jullie eigen levens, wat jullie meemaken, of uit de Bijbel?

Uit de ervaringen die het leven ons biedt. Daniel heeft altijd het hart op de tong gehad, en probeert in zijn teksten altijd zo authentiek mogelijk te blijven.

Wat proberen jullie door jullie muziek en de teksten de mensen mee te geven.

Dat de muziek zelf je leiden kan. Wanneer jij je kunt identificeren met wat die ander door zijn muziek heen probeert te vertellen, dan zul je je realiseren dat je niet alleen of de enige bent.

Is door de jaren heen de manier van schrijven, de inhoud van de teksten ook veel veranderd?

Niet veel eigenlijk. We schrijven nog altijd wat we willen zoals we altijd al deden. En omdat Daniel vanuit zichzelf schrijft, heeft het leven hem al van alles geboden om over te schrijven, maar het komt nog steeds van de zelfde plek.

Met het uitkomen van ‘The Funeral of God’ tourden jullie al door Europa, is er zicht op optredens in Europa of wellicht Nederland ter ondersteuning van het nieuw te verschijnen album?

We zouden het geweldig vinden weer eens terug te kunnen komen. We houden ons vooralsnog vast aan de gedachte van ‘zeg nooit nooit’, maar zoals het er nu uit ziet zit een tour er niet in. Maar wie weet wat de toekomst ons brengen zal, en welke mogelijkheden zich nog aan zullen dienen.

Het label waarop Awake? uitkwam is ter ziele gegaan, is er al zicht op een nieuw label?

Momenteel zijn we inderdaad zonder een label, maar dat is op zich geen slecht iets. We spelen op dit moment met de gedachte of het mogelijk is om de nieuwe plaat zelf uit te brengen. We hebben wel al verschillende gesprekken gevoerd met een aantal labels, zo we sluiten vooralsnog niets uit.

Hoe gaat het met de vorderingen van de nieuwe site?

De oude domeinnaam is nog steeds in ons bezit, maar we hebben nog geen tijd gevonden om weer een goed werkende website op te zetten. Wel is elk van ons betrokken bij onze facebookpagina, dus dat is momenteel de beste plek om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de band.

Wanneer de exacte datum is dat het nieuwe album zal verschijnen is op dit moment nog niet bekend, al zal dit voor de zomer zeker niet het geval wezen. Maar zoals ook al in het interview werd aangegeven zullen de echte fans er goed aan doen om de  facebookpagina van Zao (https://www.facebook.com/ZAO.Official) goed in de gaten te houden voor updates over het verloop van de opnames.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.