Buffer

De Italiaanse powermetalband Metatrone timmert al een aantal jaren aan de weg. Toch hebben nog maar weinig Nederlanders de muziek van deze band gehoord. Daarom volgt hier een mooie kennismaking met gitarist Stefano Calvagno.

1353753424_0Kun je de band even voorstellen? Wie zijn de bandleden en wat voor muziek maken jullie?

Metatrone is een Italiaanse christelijke katholieke power-progressive metalband, die bestaat sinds 2001 en misschien één van de weinigen ter wereld. De voormalige bandnaam was Metafora (tussen 1996-2000), toen een EP uitkwam, getiteld “Reazioni e Memorie”. In 2001, toen onze toetsenist Davide Bruno (nu pater Davide Bruno) besloot om te gaan studeren voor katholieke priester, veranderde de naam in Metatrone en gingen we christelijke teksten schrijven, terwijl we wel metal bleven spelen. En hier zijn we dan! De bandleden zijn momenteel: Jo Lombardo op zang, pater Davide Bruno op toetsen en gebrul (ja dat lees je goed! Haha), Dino Fiorenza op de basgitaar, T-Metal op de drums en ik zelf op gitaar. Dit is een compleet nieuwe formatie, maar niet degene waar we de vorige albums mee hebben uitgebracht, omdat we recentelijk een nieuwe bassist en drummer hebben.

“Metatrone” staat voor de metafysische troon van God. God is er sinds het begin. We zullen geen namen noemen van bands waar we door beïnvloed zijn als muzikant en als persoon, maar in essentie zijn we een metalband, beïnvloed door metal muziek, met vooral veel aandacht voor arrangementen, melodieën en grooves.

 

Wanneer is de band opgericht? Hoeveel albums hebben jullie al?

Als Metatrone spelen we nu samen sinds 2001. In 2006 kwam ons eerste album uit in twee versies: de Engelse versie getiteld “The Powerful Hand” en de Italiaanse, getiteld “La Mano Potente”. In 2010 hebben we ons tweede album opgenomen en geproduceerd, getiteld “Paradigma”. Enkele maanden geleden hebben we ook een nieuw nummer uitgegeven, getiteld “Heavenly Field”.

310363755_640

 

De Engelse versie van “The Powerful Hand” kwam dus uit in 2006. Deze had een internationale distributie, zodat hij ook hier in Nederland werd verkocht in sommige evangelische boekwinkels. Daarna werd het stil rond Metatrone, maar nu zeg je dat er daarna nog meer materiaal is uitgekomen. Hoe kan het dat dat hier niet verkrijgbaar was?

Dat klopt. “The Powerful Hand” werd internationaal gedistribueerd door Scarlet Records/SPV Steamhammer en King Records (Japan en het verre Oosten), terwijl “La Mano Potente” door ons zelf alleen in Italië was gedistribueerd. Op ons tweede album “Paradigma” zijn de meeste nummers in het Italiaans (plus twee tracks in het Engels, één in het Latijn en één in het Spaans) en daarom konden we die eigenlijk alleen maar distribueren in Italiaans sprekende gebieden. We zijn van plan om het derde album wel weer in het Engels te doen, zodat de naam Metatrone makkelijker wereldwijde bekendheid kan krijgen.

 

Waar gaan jullie teksten over? Hou je van radicale christelijke teksten of laat je de muziek voor zichzelf spreken?

We schrijven teksten over de menselijke persoon, sterk en kwetsbaar, met goede eigenschappen en zwakheden, maar altijd geliefd door de Heer. We hebben het over de menselijke honger naar gerechtigheid en respect voor de persoon. Met onze muziek spreken we ook over de oneindige liefde van onze Heer, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, die naar de aarde kwam voor ons allemaal, speciaal voor de laatsten, de mensen die in de eindtijd leven, om opnieuw geboren te worden. We halen inspiratie uit gebeurtenissen in het leven, als menselijke wezens die met beide benen op de grond blijven staan terwijl we onze blik gericht houden op de hemel en proberen te leven als Jezus Christus, zoals Hij ons heeft laten zien en nog elke dag laat zien. Hij is het paradigma. Wij zijn geen profeten of predikanten, we spelen geen metal om mensen te bekeren. Als je dat zoekt, moet je ergens anders gaan kijken. Wij zijn personen die heel erg van metal muziek houden en die geloven in de Heer en in de kerk als familie, die bestaat uit personen, zowel heiligen als zondaars. We zijn geen project. Wij zijn metalheads en muzikanten, we zijn een metalband.

 

Jullie hebben een nieuw nummer uitgebracht, getiteld “Heavenly Field”. Hoe is dat tot stand gekomen? Hoe was het om te werken met de One Crew? Zal het nummer op een nieuw album komen te staan?

Heavenly Field is geschreven om tegen het Zionistische beleid in te gaan en om de bevolking van Gaza te ondersteunen, omdat er geen krant of tv-zender is die er iets over laat zien. Als metalheads, als muzikanten en ook als katholieken hebben we een sterke neiging om over radicale onderwerpen als deze te schrijven met onze muziek. Om aan te sluiten op dit thema leek het ons leuk om een stukje hiphop erin te verwerken, omdat dit perfect past bij de strekking van het nummer. Daarom vroegen we de One Crew om mee te doen. We zijn heel trots op het eindproduct dat uit deze samenwerking is voortgekomen. We houden heel erg van dit nummer. Misschien vind je het ook terug op ons nieuwe album.

 

Hebben jullie ooit in andere landen gespeeld?

Jazeker. We hebben vaak buiten Italië gespeeld. We zijn in Australië geweest tijdens de World Youth Day in 2008. We zijn uitgenodigd om in Frankrijk te spelen en in Zwitserland, op het bekende Elements of Rock festival dit jaar (voor de 10de verjaardag van het festival) en ook in 2008 voor de eerste keer.

 

metatroneIs het moeilijk om een christelijke metalband te zijn in Italië? Is er veel invloed van de katholieke kerk?

In een metalband spelen is in Italië niet makkelijk, want metal is niet zo populair, al wordt de metal beweging elk jaar wel steeds sterker. Het is moeilijk om plekken te vinden waar we kunnen optreden, maar we zijn optimistisch voor de toekomst. Het is economisch natuurlijk ook een moeilijke tijd en daardoor is het moeilijk om van muziek je werk te maken. Het zijn barre tijden om zaken te doen. Over de katholieke kerk waar wij deel van uitmaken: de inquisitie is al lang voorbij! Dus mensen die denken dat christenen (en katholieken) geen metal kunnen spelen, die zijn er al lang niet meer. We hebben altijd metal gespeeld en zullen dat ook blijven doen, zelfs toen Davide priester werd. Ik kan je zelfs iets geweldigs vertellen: Metatrone is één van de voornaamste werkzaamheden in Davide’s priesterschap. Wat wil je nog meer? Metal is een muziekstijl die hard, snel, ruw, krachtig, luid en levendig is: je houdt ervan of je houdt er niet van. Er zijn nog steeds veel aspecten van het moderne leven dat veel mensen nog niet kunnen accepteren, ze moeten het leren begrijpen en de veranderingen accepteren. Metal muziek is daar één van. Je kunt niet zeggen dat de katholieke kerk en/of priesters geen metal kunnen accepteren. Wees eerlijk en zeg dat sommige mensen dat niet kunnen. Dat is de waarheid, of niet dan?

 

Is er nog iets wat je tegen onze Nederlandse lezers wilt zeggen?

Ten eerste willen we jullie bedanken voor dit interview. We hopen dat we gauw in Nederland kunnen komen optreden en we gaan heel gauw tourdates regelen voor het nieuwe album. Hartstikke bedankt en blijf metal! God zegene jullie allemaal.

 

Wil je muziek van Metatrone aanschaffen? Dat kan o.a. bij Nordic Mission!

 

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.