Buffer

De meeste mensen herinneren zich Lance King alleen als die gast die vroeger bij Balance of Power zong. Maar in de afgelopen 10 jaar heeft hij veel meer gedaan, wat bij de meesten aan de aandacht is ontsnapt. Daarom vroegen we hem om ons even bij te praten, zodat we weer op de hoogte zijn.

 

Wat heb je de afgelopen jaren allemaal gedaan?

Lance live3Lance: Ik heb twee albums gedaan met de Deense band Pyramaze, twee met Avian, een album met Defyance en eentje met Fábio Rocha’s Shining Star. Ook heb ik een album gedaan met Empire, getiteld “Hypnotica” en meerdere gastoptredens over de afgelopen 10 jaar, voordat ik begon met mijn eerste solo album in 2011.

 

Hoe kwam je erbij om een solo album te gaan doen? En hoe verliep dat proces?

Lance: Ik begon te denken over een solo album in 2010, hoewel ik al veel langer op zoek was naar inspiratie. In de jaren ’80 en ’90 schreef ik altijd alle teksten en schreef ik ook mee met de muziek voor de bands waar ik bij zat. Toen ik bij Balance of Power kwam, hield dat op. De band was een schrijfmachine, dus ik voegde alleen mijn eigen zanglijnen toe aan de kant-en-klare teksten. Heel soms kon ik wat muzikale ideeën inbrengen, maar dat kwam niet vaak voor, slechts 2 of 3 nummers van de drie albums die ik met ze gedaan heb. Bij Avian en Pyramaze ging het ook ongeveer zo en ook bij Shining Star en Empire. Het enige album sinds 1996 waar ik wel teksten voor heb geschreven is Defyance, dus ik wou terug naar het zingen van zelf geschreven teksten, in tegenstelling tot het interpreteren van de bedoelingen en woorden van anderen.

Omdat ik al zoveel muziek van hoge kwaliteit had uitgebracht, was ik op zoek naar inspiratie, een concept of idee voor de teksten. Veel albums die ik over de afgelopen 15 jaar heb gedaan, zijn bijzonder geïnspireerd te noemen en mijn fans van die albums zouden dan ook graag opnieuw willen worden geïnspireerd.

Dus nodigde ik meerdere zeer inspirerende muzikanten uit om samen met mij nummers te schrijven. Ik had een concept en stuurde een groepsmail naar een aantal geweldige gitaristen waar ik nog niet eerder mee gewerkt had en naar mijn producer en ik vroeg “Wie wil er met mij herrie maken?”

 

RBNCD-1078Gelukkig had bijna iedereen die ik had uitgenodigd wel tijd en interesse en binnen twee weken had ik meer dan 20 ideeën voor nummers binnen, van mensen als Kim Olesen en Jacob Hansen (Anubis Gate), Michael Harris (Thought Chamber en Darkology), Tore St. Moren (Jorn), Kevin Codfert (Adagio), de heren van Myrath, Fred Columbo (Spheric Universe Experience) en de heren van Phonomik. Allemaal bijzonder getalenteerde muzikanten en geïnteresseerd in het idee. Ik koos mijn favoriete nummers van de 20 en begon demo opnames te maken van de 12 tracks die op het album zouden komen. 11 als je de Japanse bonustrack niet meetelt.

Het hele album is opgenomen bij elk van de muzikanten’s thuis-studio internationaal en daarna in elkaar gezet door Kim Olesen in preproductie in zijn studio. Toen nam Kim alles mee naar Jacob Hansen en mixten ze het album in Denemarken. Van begin tot einde is het album geschreven, opgenomen en gemixt in drie maanden. We begonnen in juni en het album kwam uit op 11-11-’11. Dat is best wel verbazingwekkend, maar de releasedatum maakte deel uit van het concept, dus we moesten het op tijd klaar krijgen. Het album is getiteld “A Moment in Chiros”, ik hoop dat jullie lezers er eens naar zullen luisteren op iTunes of Amazon.

 

Je bent nu de eigenaar van Nightmare Records. Hoe is dat zo gekomen?

Lance live1Lance: Haha, heb je even, ongeveer 20 jaar? Dat ging langzaam en vergde veel werk. Ik had het label al opgestart in 1990 als label voor mijn eerste albumrelease ooit, met mijn band Gemini (1986-1993). We hebben twee albums uitgebracht in 1990 en 1992. Sindsdien heb ik heel hard gewerkt en heb ik honderden releases gehad op dat label en duizenden releases gedistribueerd voor andere labels en onafhankelijke artiesten. Zo werd Nightmare internationaal redelijk bekend. We werken nu samen met Sony/Red als onze distributiepartner. Ik ging dus van hoofdzakelijk bij optredens verkopen met mijn band Gemini in de jaren ’90 naar een samenwerking met één van de grootste merken ter wereld in 2010.

 

Wat voor bands zitten er bij je Nightmare label?

Lance: Het meest progressive en powermetal bands, allemaal met een positieve boodschap. Toen ik begon met het label, was mijn idee om geen hatelijke of satanische muziek te verspreiden. Daar sta ik voor, plus dat ik persoonlijk de muziek leuk moet vinden. Ik heb enkele christelijke bands op het label en veel bands met bandleden die christen zijn, maar ik sta open voor alle positieve of prikkelende teksten. Muziek is kunst, vooral progressieve muziek, dus er worden veel stijlen vertegenwoordigd op mijn label.

 

Op onze website schrijven we voornamelijk over bands met een duidelijke christelijke boodschap. Zijn alle bands op Nightmare christelijke bands? Ik kwam bijv. een nummer tegen van de band Divine Ascension, getiteld “Guided by Osiris”, dat leek met niet heel christelijk.

Lance: Nee, Divine Ascension is geen christelijke band. Het is een symfonische metalband van hoge kwaliteit uit Australië, met een schitterende vrouwelijke stem en over het algemeen positieve teksten zonder al te diep in te gaan op één onderwerp.

 

Hoe zie jij het verspreiden van het goede nieuws over Jezus Christus door muziek? Heb je liever radicale in-your-face teksten, of laat je liever de muziek voor zichzelf spreken en dat je dan persoonlijke gesprekken hebt met je fans?

Lance live2Lance: Ik heb die radicale christelijke teksten altijd nogal irritant gevonden. Ik hou ervan als de muziek en teksten een meer persoonlijke connectie hebben met de schrijver, in tegenstelling tot de bands die simpelweg bijbelteksten eruit gooien. Als ik over mijn geloof praat, dan doe ik dat ook in mijn eigen woorden en ik ga geen anderen zitten napraten. Ik geloof dat als je echt weet waar je over praat, dan zijn je eigen woorden de beste manier van communicatie. Vooral als je probeert de teksten wat vloeiend te maken en ze op rijm zet. We hebben allemaal wel iets te vertellen. Ik vind dat muziek een geweldige manier is en een mooie kans om te getuigen. De Heilige Geest kan zowel in de muziek als de teksten doorwerken.

 

Heb je plannen om een nieuwe band te vormen of je aan te sluiten bij een bestaande band als vaste zanger?

Lance: Ik ga waar ik heen word geleid, mijn weg ligt open. Ik hou van muziek en ik pak elke mogelijkheid aan die goed voelt op dat moment. Ik ben nu bezig de laatste hand te leggen aan een album van de Australische band Ilium. Ik zou het niet een uitgesproken christelijk album willen noemen, maar ik kan je verzekeren dat de Heilige Geest wel heeft gewerkt toen ik ermee bezig was. Ik ben ook bezig met plannen maken voor een tweede solo album.

 

Ben je ooit in Nederland geweest? Zo ja, met welke bands?

Lance: Alleen op Schiphol, op doorreis naar Denemarken toen ik concerten deed met Pyramaze. Jammer genoeg heb ik nog niet de gelegenheid gehad om jullie rijke cultuur te proeven. Ik kijk ernaar uit om dat eens te gaan doen!

 

Is er nog iets wat je aan onze lezers wilt vertellen?

Lance: Jazeker! Als je nieuwgierig bent naar mijn muziek, kijk dan op www.LanceKingVox.com. Daar vind je wat voorbeelden van mijn discografie en de 25 albums waar ik op heb gezongen. Kijk ook op www.nightmarerecords.com. Ik heb voortreffelijke koffie te koop, ter aanvulling op de beste muziek die deze wereld te bieden heeft!

Metal groeten aan jullie allemaal! Lance

Over de auteur

Al sinds mijn veertiende luister ik graag naar christelijke metal. Dat begon met Stryper en daarna ben ik heel actief op zoek gegaan naar meer white metalbands. Ik vind het heerlijk om contact met ze te hebben en nieuws over deze bands te verzamelen. En daarmee help ik ook om het goede nieuws over Jezus te verspreiden!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.