Buffer

Een label uit Zweden dat sinds 2006 furore maakt is Ulterium Records. Emil Westerdahl die veel ervaring heeft opgedaan in de muziek business zag dat vele heavy metal bands en vooral die met een melodisch karakter weinig voeten aan de grond kregen. Vandaar dat hij de sprong in het diepe waagde en zie daar hij bracht ons releases van bands als: Theocracy, Sinbreed, Dark Water, Inner Wish en re/releases van o.a. Seventh Avenue en Kreyson en vinyl van o.a. Rob Rock, Stryper en Impellitteri. Tijd voor een kennismaking met deze geïnspireerde man..

 

emil_(02)Beste Emil Westerdahl hoe gaat het?

Hallo Heiko! Het gaat prima, bedankt!

Wanneer en waarom ben je een platenlabel begonnen?

Ik heb jaren als vrijwilliger in de muziek gewerkt, voordat ik met het label begon. Ik heb o.a. Een goede vriend geholpen die een eigen platenlabel heeft, een andere vriend beheerd een distributie firma en in de tussentijd was ik reeds bezig met een eigen boekingskantoor, dat Bloodred Booking heet. Het idee om met een platenlabel te beginnen groeide gestaag en in 2006 ben ik dan uiteindelijk maar begonnen. Het breekpunt om echt iets te beginnen kwam mede door de band Incrave (zij noemden zichzelf toen nog Evergrace) deze band was eigenlijk het perfecte startschot om het label te beginnen. Dus in september 2006 was de eerste release op Ulterium Records. Ik dacht altijd dat er goede labels te vinden waren in de scene voor de extreme bands. Entime productions (Antestor, Drottnar, Extol etc.) bijvoorbeeld brengen goede bands uit en de productie is altijd top! Zij doen goed werk. Maar voor bands die meer in de hoek van de melodische metal zitten wordt vindt ik weinig of niets gedaan. Daarom ben ik begonnen om me in eerste instantie te bekommeren om de heavy-melodische metal. Ik ben namelijk zelf ook een fervent liefhebber van dit genre.

Werk je met alleen christelijke bands-muzikanten, of ook met seculiere-mainstream bands?

Niet alle bands op Ulterium noemen zich een christelijke band. Deze bands hebben wel een connectie met een christelijke band, ze hebben goede en positieve teksten. We hebben naast Ulterium ook nog een ander label genaamd Inner Wound Recordings, daar werken we meer met seculiere bands, die niet direct een connectie hebben met de gospel of christelijke muziek scene.

Wat is je doel, of wat wil je bereiken met het label?

Een van de belangrijkste doelen is dat de releases altijd van een dermate hoge kwaliteit moeten zijn, dat is een van de belangrijkste dingen voor ons. Dat betekend goede songs, dat een band een goede performance kan neerzetten en een goede gedegen productie en ontwerp van een cd hoes (artwork). We willen ook graag zien dat de bands groeien in bekendheid, zodat meer mensen de muziek gaan horen en de bands ook live gaan zien. We willen ook graag een goed contact met de band en de bandleden en allen met wie we samenwerken in de muziek scene. Ik denk dat dit ook heel belangrijk is.

Hebben jullie een distributie deal in  Nederland en de rest van Europa, zodat metal fans in deze landen jullie producten kunnen aanschaffen?

Ja, we werken met verschillende distributie maatschappijen in Europa en in de rest van de wereld. De belangrijkste landen voor ons zijn: Duitsland, Engeland, Japan en de USA. Maar we hebben altijd een goede band gehad met Nederland. In Nederland werken we met o.a. Bertus, First Paradox en Asaph.

Adverteer je in heavy metal bladen zoals: Rock Hard, Metal Hammer of de Aardschok?

Dat ligt aan de release en aan de reactie van de pers. We hebben altijd wel een advertentie of een interview met onze bands in muziekbladen, maar niet altijd in de bladen die je noemt. We werken vooral samen met o.a. Powerplay en fireworks in Engeland. Break Out, Rock It! En Hardline in Duitsland. In Zweden met Sweden Rock en in Italie met Melodic Rock Fanzine en Metal Maniac.

Zijn er bands die je nog graag zou willen contracteren?

Whoa…dat is een mooie! Ten eerste mijn droom is om Rob Rock binnen te halen en natuurlijk zou ik graag met Impellitteri willen werken en Sacred Warrior ook. Dan zijn er nog tientallen ander bands, zoals natuurlijk een droomband zoals; Stryper ha, ha…

ulterium-logo2Wat zijn o.a. Een paar van je favoriete bands?

Om een paar te noemen is moeilijk, maar als ik terugkijk is dat Stryper, dat is wel mijn all/time favoriete band. Andere bands waar ik veel naar luister en geluisterd heb zijn o.a. Avantasia, Kreator, Believer, Circus Maximus, Kamelot, Saviour Machine, Hammerfall, Nocturnal Rites, Decapitated, Extol…maar er zijn zoals ik al zij veel meer die ik zou kunnen noemen. Mijn drie favoriete albums zijn: Queensryche / Operation Mindcrime, W.A.S.P./The Crimson Idol en Dream Theater/Images and Words. Mijn favoriete christelijke album is: Stryper/To Hell With The Devil.

Heb je een laatste woord voor de lezers van Roclife?

Hartelijk dank voor de support van goede muziek en een dank gaat uit naar iedereen die het interview leest. Groeten en het allerbeste gewenst..

Voor meer info: www.ulterium-records.com

 

Over de auteur

White metal fan sinds midden jaren 80. Ik kreeg een cassettebandje met Stryper songs van iemand van Jong & Vrij. Op kant a: To Hell with he Devil en op kant b: The yellow and Black Attack. Ik was meteen "verliefd". Ik kocht van mijn spaarcenten de lp: Soldiers Under Command in een muziek/platenwinkel in Angelslo (wijk Emmen) deze plaat heb ik helemaal grijs gedraaid...daarna volgden bands als: Saint, Believer, Barren Cross, Whitecross, Deliverance, Jerusalem, Daniel Band, Sacred Warrior, Rage of Angels, Mortification, Vengeance Rising, Decision D, No Longer Music, Seventh Angel, Detritus, Kings X en ga nog maar even een uur door.... Daarna volgden; Megadeth, Tankard, Blind Guardian, Helloween, Iron Maiden, Metallica, Acid Drinkers, Kreyson, Armia, Turbo, CETI, Vader Narnia, , Galactic Coweboys, Metal Church, Tyrant, Warlord, Avantasia, Accept, Testament, Queensryche, Accuser, Vanden Plas, Running Wild, Mad Max, Soul Cages, Saviour Machine, Veni Domine, Vicious Rumors, Dew Scented, Pink Floyd, en ook vele andere Prog-bands, zoals; Pendragon, Yes, Rick Wakeman, Arena, Neil Morse, Spock's Beard, Transatlantic....Maar ook de jaren 80 bands als: Simple Minds, The Alarm, Alphaville, Dire Straits, Cliff Richard, Queen, Doe Maar, Foreigner, Bon Jovi, Talk Talk, Phil Collins, Toto etc, draag ik een warm hart toe... dat komt natuurlijk omdat ik begin jaren 80 naar de radio begon te luisteren, er ging een wereld voor me open. Want ik werd een echte muziek freak. Ik luisterde in de jaren 80 veel naar de radio oa. Tros top 50, Weeshuis van de hits, Paperclip, De Avondspits, Europarade, Veronica's top 40, de Dik voor mekaar show, Los vast show..."zandzakken voor de deur".., Muzikale Fruitmand, Spoor 7, Ronduit....Bekende Dj's van toen waren oa.: Sjors Frohlich, Felix Meurders, Lex Harding, Jeroen van Inkel en Adam Curry, Jan Rietman, Henk Mouwe, Erik de Zwart, Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland en natuurlijk: Vara's Vuurwerk met niemand minder dan: Henk Westbroek. wat een prachtige tijd was dat....

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.